Ακίνητα: Πώς νέο μητρώο και προγράμματα αλλάζουν τον χάρτη της στέγασης

Ακίνητα: Πώς νέο μητρώο και προγράμματα αλλάζουν τον χάρτη της στέγασης
view of Buildings around Athens city, Greece Photo: Shutterstock
Η κυβερνητική στρατηγική που θέλει να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών στέγασης και της φορολογικής δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση δρομολογεί νέες παρεμβάσεις με στόχο την απλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής και τον έλεγχο φοροδιαφυγής μέσω ακινήτων, αξιοποιώντας την τεχνολογία και ενισχύοντας τη διαφάνεια.

Το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

Από τον Φεβρουάριο, τίθεται σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, μια ενιαία βάση δεδομένων που θα παρέχει πλήρη εικόνα της ακίνητης περιουσίας σε όλη την επικράτεια. Κάθε ακίνητο θα αποκτήσει έναν ψηφιακό φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει πληροφορίες όπως το είδος, η επιφάνεια, η θέση, ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), ο Κωδικός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), αλλά και δεδομένα από τον ΔΕΔΔΗΕ και τις πολεοδομίες.

Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν τη χρήση των ακινήτων τους, ενώ μέσω της πλατφόρμας θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση για τυχόν μεταβολές. Παράλληλα, προβλέπεται η έναρξη της αυτόματης διακοπής δημοτικών τελών για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βελτίωση φορολογικής συμμόρφωσης και ενίσχυση της στέγης

Η κυβέρνηση στοχεύει να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση, εισάγοντας νέο κωδικό στο έντυπο Ε2 για την καταγραφή βραχυχρόνιων μισθώσεων και των κενών ακινήτων. Οι φορολογούμενοι που θα μεταφέρουν κατοικίες από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση θα απαλλάσσονται από τον φόρο για τρία χρόνια.

Ταυτόχρονα, νέα προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» στοχεύουν στη βελτίωση της προσφοράς κατοικιών. Επιδότηση για την ανακαίνιση κενών ακινήτων και νέες στρατηγικές στέγασης αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, στοχεύοντας στην προσβασιμότητα και την ποιότητα της κατοικίας.

Προσαρμογή στις νέες προκλήσεις

Η πλήρης κτηματογράφηση της ελληνικής γης έως το 2025 και η δυνατότητα δήλωσης ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» μέσω πρόδηλου σφάλματος έως το 2026 αποτελούν βασικά βήματα για τη διασφάλιση της ακίνητης περιουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: