Ακίνητα: Προς ρεκόρ αγοραπωλησιών οδεύει το 2024
- 04/06/2024, 09:35
- SHARE
Με πάνω από 78.700 αγοραπωλησίες ακινήτων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα MyProperty, επιβεβαιώνεται η ελκυστικότητα της αγοράς ακινήτων για Έλληνες και ξένους επενδυτές παρά το ράλι των τιμών.
Οι ανοδικές τάσεις στην κτηματαγορά σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών στα ακίνητα καλλιεργούν προσδοκίες και για αύξηση των δημοσίων εσόδων. Οι φόροι μεταβίβασης χιλιάδων ακινήτων που έχουν ήδη βεβαιωθεί -για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές- ανέρχονται σε 215 εκατ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2024, μέχρι τα μέσα Μαΐου. Οι περισσότερες μεταβιβάσεις αφορούν αγοραπωλησίες αλλά αυξημένες είναι και οι γονικές παροχές και δωρεές λόγω του υψηλού αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση. Υπεγράφησαν περισσότερα από 14.000 συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ με τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων να δείχνουν επίσης την κούρσα των εμπορικών τιμών έναντι των αντικειμενικών αξιών.
Ο Δήμος Αθηναίων διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις αγοραπωλησίες ακινήτων, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι από την αρχή του έτους άλλαξαν χέρια πάνω από 2.000 ακίνητα σε τιμές που -όπως αναγράφονται στα συμβόλαια- σε πολλές περιπτώσεις κινούνται πολύ πάνω από τις αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα διαμέρισμα 83 τ.μ. στο Κολωνάκι, του 1950, αγοράστηκε έναντι 800.000 ευρώ ή 9.639 ευρώ το τ.μ., τιμή υπερδιπλάσια της αντικειμενικής αξίας στη συγκεκριμένη περιοχή, 4.250 ευρώ. Επίσης μια θέση πάρκινγκ 15 τ.μ. στο Παγκράτι πουλήθηκε έναντι 100.000 ευρώ και μια άλλη 11 τ.μ. στο Κολωνάκι πουλήθηκε στα 167.000 ευρώ.
Διαπιστώνεται ότι το 2024 συνεχίζεται η τάση αύξησης τιμών που καταγράφηκε το 2023. Υπενθυμίζεται ότι το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση τιμών στα διαμερίσματα σε ονομαστικούς όρους ανήλθε σε 13,8%, σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 11,9% το 2022 και 7,6% το 2021. Στο α’ τρίμηνο του 2024 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 10,4%.
Εντωμεταξύ, η σημαντική αύξηση των εμπορικών τιμών των ακινήτων, που υπερκαλύπτει τη διαφορά που υπήρχε με τις αντικειμενικές σε πολλές περιοχές έχει οδηγήσει στην απόρριψη ενστάσεων πολλών δήμων που ζητούσαν επαναξιολόγηση και μείωση αντικειμενικών τιμών. Ήδη μόνο 12 από τις 169 προσφυγές Δήμων για μείωση αντικειμενικών αξιών έγιναν δεκτές από το Υπουργείο Οικονομικών και κινήθηκε διαδικασία επανεκτίμησης. Ειδικότερα, έγιναν αποδεκτές οι ενστάσεις από τους δήμους Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Αστυπάλαιας. Η επόμενη φάση της επανεξέτασης προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου όταν οι εκτιμητές του υπουργείου θα υποβάλλουν τις τελικές προτάσεις τους προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος και θα λάβει τις αποφάσεις. Ο λόγος που η αρμόδια επιτροπή εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών απέρριψε την πλειονότητα των ενστάσεων των δήμων είναι η σημαντική αύξηση κατά τους τελευταίους μήνες των εμπορικών τιμών στην κτηματαγορά.