Ακίνητα: Tα κίνητρα και το φιλόδοξο πλάνο για να μειωθούν τα ενοίκια

Ακίνητα: Tα κίνητρα και το φιλόδοξο πλάνο για να μειωθούν τα ενοίκια
Residential apartment buildings and the Acropolis in Athens, Greece, on September 1, 2024. Greece faces a worsening housing crisis. Soaring construction costs and the Golden Visa Scheme increase house prices, while short-term leasing reduces the number of houses available for long-term rental, causing rents to rise. The Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis is expected to announce measures to ease the crisis. (Photo by Nicolas Koutsokostas/NurPhoto) (Photo by Nicolas Koutsokostas / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Πώς θα αυξηθεί η προσφορά. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού που τείνει να ξεπεράσει τον βραχνά του σούπερ μάρκετ.

Στους ωφελούμενους των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις στον απόηχο των εξαγγελιών που εστίασαν σε μεγάλο βαθμό στο στεγαστικό πρόβλημα.

Τα ακριβά ενοίκια αποτελούν βραχνά για τους πολίτες, συχνά μεγαλύτερο αυτού της ακρίβειας του σούπερ μάρκετ. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε ότι το ενοίκιο είναι το βασικότερο πρόβλημα για όσους νοικιάζουν σπίτι όσο οι τιμές των τροφίμων εκλογικεύονται. Ειδικότερα, η απάντηση της κυβέρνησης στο φάσμα της ακρίβειας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ότι: μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, αυξήσεις μισθών και άλλα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση κατατείνουν στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, ως την καλύτερη άμυνα απέναντι στην ακρίβεια. Δεδομένου δε ότι ο πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενος –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα σταθεροποιηθεί στο 2%– αναμένεται σημαντική κάμψη τιμών και σε συνδυασμό με τα μέτρα για την αγορά ακινήτων προβλέπεται βελτίωση των συνθηκών.

Ειδικά αναφορικά με την αγορά ακινήτων το πλέγμα των παρεμβάσεων κινούνται σε διαφορετικούς άξονες, από την κινητροδότηση νέων αγορών ακινήτων μέχρι τη διάθεση περισσότερων νέων ακινήτων στην αγορά.

Ειδικότερα, καθώς το εισόδημα πολλών πολιτών δεν αρκεί για να καλύψει τη μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου ενισχύεται το πρόγραμμα “Σπίτι μου” ώστε ορισμένοι πολίτες να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι κι επιπλέον δίνονται κίνητρα για την διάθεση στην αγορά διαμερισμάτων. Δεδομένου όμως ότι τα ενοίκια αυξάνονται όσο η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, λαμβάνονται μέτρα και για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να μπει “φρένο” όπου αναδεικνύονται στρεβλώσεις στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση αναμένονται και παρεμβάσεις σε επίπεδο ΕΕ για την προσιτή στέγη ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει στην πορεία του χρόνου να αξιοποιήσει και δημόσια γη, παλιές εγκαταστάσεις όπως π.χ. της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς. Εκεί, ναυάγησαν τα σχέδια για την ανάπτυξη τεχνολογικού πάρκου, λόγω απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος και σχεδιάζεται η ανάπτυξη project κοινωνικής κατοικίας. Θα υπάρξει προκήρυξη για την ανάπτυξη του μπλοκ ακινήτων, όπου ο κατασκευαστής θα κρατήσει ένα ποσοστό προς εκμετάλλευση και τα υπόλοιπα ακίνητα θα μισθωθούν από το δημόσιο σε πολίτες με χαμηλό ενοίκιο.

Εντωμεταξύ, τα φορολογικά κίνητρα για την επανένταξη στην αγορά “κλειστών” ακινήτων χαιρέτησε η ομοσπονδία των ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ), δεδομένου ότι ικανοποιήθηκαν δύο αιτήματα, όπως η φοροαπαλλαγή για τις νέες μισθώσεις κλειστών κατοικιών που εκτιμάται ότι θα αλλάξει άρδην την εικόνα της αγοράς στη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων αλλά και ο διπλασιασμός της έκπτωσης των ασφαλίστρων για θεομηνίες από τον ΕΝΦΙΑ στα περισσότερα κτίρια της χώρας, που θα δώσει ακόμη μιά ώθηση στην ιδιωτική ασφάλιση των κτιρίων από τους ιδιοκτήτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 5 μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Συνοψίζοντας τα μέτρα που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τους ιδιοκτήτες ακινήτων σημειώνονται τα εξής:

-Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θεσπίζεται τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος ενοικίων για τους ιδιοκτήτες που θα νοικιάσουν σε νέες μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα που ήταν κλειστά ή είχαν προσφερθεί σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.

-Αυξάνεται σε 20% η έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες. Οι κατοικίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν. Σε άλλη περίπτωση, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

-Ανοίγει πρόγραμμα ύψους 400 εκατ. ευρώ για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.

-Με το πρόγραμμα “Σπίτι Μου” ΙΙ, ύψους 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, στόχος είναι να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι και νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

-Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αναλογικά για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

Εντωμεταξύ απορρίφθηκαν οι προτάσεις των ιδιοκτητών για χρονικούς και άλλους περιορισμούς στα υπάρχοντα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά δεν θα επιτρέπεται η χορήγηση αριθμού μητρώου (ΑΜΑ) σε νέα ακίνητα στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου απαιτείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: