Ακόμη και ο Τζέιμς Κάμερον φοβάται την τεχνητή νοημοσύνη: «Αφήνουμε τον έλεγχο στις μηχανές και χάνουμε το σκοπό μας»

Ακόμη και ο Τζέιμς Κάμερον φοβάται την τεχνητή νοημοσύνη: «Αφήνουμε τον έλεγχο στις μηχανές και χάνουμε το σκοπό μας»
epa07334419 US director James Cameron arrives at the world premiere of the film 'Alita: Battle Angel' in Leicester Square in London, Britain, 31 January 2019. The movie opens across UK theaters on 06 February 2019. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Cameron, γνωστός για την επιστημονική φαντασία και τις δικές του επιστημονικές εξερευνήσεις, εξέφρασε ανησυχίες για το ότι οι άνθρωποι βάζουν την πίστη τους στις μηχανές και χάνουν την αίσθηση του σκοπού τους, όπως εξομολογήθηκε στον Μπιλ Γκέιτς.

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει τις εργασίες πιο εύκολες για κάποιους — αλλά πιο δύσκολες για άλλους.

Για τον αναγνωρισμένο σκηνοθέτη James Cameron, η τεχνητή νοημοσύνη δυσκολεύει το επάγγελμά του.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γράφω επιστημονική φαντασία. Οποιαδήποτε ιδέα έχω σήμερα είναι τουλάχιστον τρία χρόνια μακριά από την οθόνη. Πώς θα είμαι επίκαιρος σε τρία χρόνια όταν τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα;» είπε ο Cameron στον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates.

Η συζήτηση καταγράφηκε στο πρώτο επεισόδιο της σειράς του δισεκατομμυριούχου στο Netflix, “What’s Next? The Future with Bill Gates“, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη. Ο Gates συναντήθηκε με τον Cameron, τον διάσημο σκηνοθέτη πίσω από τις ταινίες “The Terminator”, “Titanic” και “Avatar”, για το επεισόδιο με τίτλο “Τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη για εμάς/σε εμάς;”

Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει φέρει ενθουσιασμό για νέες δυνατότητες ανακάλυψης, αλλά και αυστηρές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους σχετικά με τις διαταραχές στην εργασία, την παραπληροφόρηση και τις απειλές για την ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορισμένοι ηγέτες της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων έχουν ζητήσει ρυθμίσεις και έχουν εκδώσει δραματικές προειδοποιήσεις σχετικά με την ανερχόμενη τεχνολογία.

Παρόλο που τέτοιες προειδοποιήσεις μπορεί να φαίνονται «κοινότυπες», ο Cameron είπε ότι είχε δει αυτή την «ταινία» ξανά.

«Ας σας δώσω ένα παράδειγμα του τελευταίου μεγάλου συμβόλου προειδοποιήσεων που αγνοήθηκαν: τον Τιτανικό. Να πλέεις με πλήρη ταχύτητα μέσα στη νύχτα, σκεπτόμενος: ‘Θα στρίψουμε αν δούμε παγόβουνο’, δεν είναι καλός τρόπος να οδηγείς ένα πλοίο.»

Ο Cameron, γνωστός για την επιστημονική φαντασία και τις δικές του επιστημονικές εξερευνήσεις, εξέφρασε ανησυχίες για το ότι οι άνθρωποι βάζουν την πίστη τους στις μηχανές και χάνουν την αίσθηση του σκοπού τους, όπως είπε στον Gates.

«Νομίζω ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα βάζουμε όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη στις μηχανές, χωρίς τους ανθρώπους να συμμετέχουν, και αυτό μπορεί να είναι προβληματικό», είπε ο Cameron. «Καθώς βγάζουμε τους ανθρώπους από τη διαδικασία, με τι αντικαθιστούμε την αίσθηση του σκοπού και του νοήματός τους;»

Ο σκηνοθέτης του “The Terminator” συνέκρινε το φαινόμενο της κυριαρχίας της τεχνητής νοημοσύνης με κάποιον που πάσχει από πρώιμη άνοια και χάνει τις σωματικές και διανοητικές ικανότητές του, καθώς και την αίσθηση του εαυτού του.

«Αφήνουν τον έλεγχο, και τι παίρνεις; Παίρνεις θυμό. Παίρνεις φόβο και άγχος. Παίρνεις κατάθλιψη γιατί ξέρεις ότι δεν θα βελτιωθεί. Θα είναι προοδευτικό», είπε ο Cameron. «Αν θέλουμε η τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί και να διοχετευθεί σε παραγωγικές χρήσεις, πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε αυτό το άγχος; Νομίζω ότι αυτή θα έπρεπε να είναι η πρόκληση για την κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: