Ακόμη και οι αισιόδοξοι της διαπραγμάτευσης βλέπουν καθυστερήσεις
- 17/02/2016, 21:50
- SHARE
Οι διαφορές παραμένουν ίδιες, και πλέον στο παιχνίδι μπαίνουν και τα κόκκινα δάνεια.
Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι, που έβλεπαν πιο γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αρχίζουν και αναθεωρούν. Ήταν ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, που μετά το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου έθετε ως στόχο για το κλείσιμο του ελέγχου, το Πάσχα των Καθολικών. Ωστόσο, λίγα 24ωρα μετά, φαίνεται πως το… ξανασκέφτηκε και, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, δεν δεσμεύθηκε εάν η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και, φυσικά, μια συμφωνία, θα συμπέσει χρονικά με το Πάσχα των Καθολικών ή το Πάσχα των Ορθοδόξων!
Είναι προφανές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως ακόμη κι αν οι συζητήσεις ξεκινούσαν άμεσα, θα απαιτούνταν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο πλευρές θα συμφωνούσαν εξ αρχής σε όλα. Κάτι τέτοιο, έτσι κι αλλιώς δεν συμβαίνει, οπότε οι συζητήσεις θα τραβήξουν σε μάκρος.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι στα ήδη σημαντικά προβλήματα του ασφαλιστικού και του δημοσιονομικού προστίθεται και εκείνο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αφού καταλογίζουν στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομίας, πλήρη αδράνεια, αλλά χρεώνουν και στις διοικήσεις των τραπεζών καθυστερήσεις.
Για το λόγο αυτό, μάλιστα, η ΕΚΤ και ο SSM καλούν τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη Φρανκφούρτη, ώστε να παρουσιάσουν τα μέχρι τώρα πεπραγμένα τους στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αλλά και στην πορεία υλοποίησης των πλάνων αναδιάρθρωσης που κατέθεσαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμού διαπιστώνουν “απροθυμία” των τραπεζών να προβούν σε πωλήσεις δανείων και εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται και σε κυβερνητικές πιέσεις. Μετά, λοιπόν, από την επίσκεψη της Ντανιέλ Νουΐ στην Αθήνα θα ζητηθούν εκ νέου εξηγήσεις γιατί δεν έχει προχωρήσει το σχέδιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα πιέσουν τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε πολιτικές εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.
Κοινοτικές πηγές δεν αποκλείουν το συγκεκριμένο θέμα να προκαλέσει σημαντική εμπλοκή στην αξιολόγηση, καθώς οι θεσμοί μπορεί να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των κόκκινων δανείων, κατά συνέπεια και τα κεφάλαια που πιθανόν να χρειαστούν οι τράπεζες.