Ακριβή ενέργεια και πρώτες ύλες συντηρούν αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα
- 14/02/2022, 09:14
- SHARE
Θέμα πρώτης γραμμής οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά, δημιουργεί πονοκέφαλο στα νοικοκυριά, αλλά και στην κυβέρνηση, που βλέπει ότι οι μέτρα στήριξης δεν αλλάζουν ουσιαστικά το κλίμα.
Αν και οι επιδοτήσεις για τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που άρχισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, δεν αλλάζουν άρδην τα δεδομένα για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα. Αποσοβήθηκε μεν μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων ωστόσο η επιβάρυνση εξακολουθεί να είναι σημαντική και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις τιμών σε μια σειρά βασικών αγαθών δημιουργούν ανυπέρβλητες δυσκολίες σε πολλούς πολίτες. Εξάλλου και οι επιχειρήσεις, λιανέμποροι και προμηθευτές, έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων στο κόστος λειτουργίας τους, εν μέσω αναταραχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, μετακυλύουν κατά κύματα την επιπλέον επιβάρυνση στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.
Αν και πρόκειται για φαινόμενο που εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές σε ενεργειακά προϊόντα, τρόφιμα και πρώτες ύλες, οι παρενέργειές του και το αποτύπωμα στην αγοραστική δύναμη του καταναλωτή ανά χώρα είναι διαφορετικό.
Ειδικά στην Ελλάδα, με τα μισθολογικά δεδομένα που επικρατούν μετά την δεκαετή κρίση που προηγήθηκε, τα περιθώρια διαχείρισης είναι περιορισμένα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη στον πρώτο χρόνο της πανδημίας, το 2020, η Ελλάδα ήταν από τα λίγα κράτη-μέλη της ΕΕ στα οποία ο καθαρός μέσος μισθός μειώθηκε (κατά 2,5%) και το μόνο κράτος-μέλος στο οποίο ο καθαρός μέσος μισθός ήταν χαμηλότερος από αυτόν του 2010, καθώς προηγήθηκε καθίζηση των εισοδημάτων στην περίοδο της κρίσης χρέους. Τα στοιχεία της έκθεσης της ΓΣΕΕ δείχνουν εξάλλου την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, διαδικασία που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Προωθεί δε και την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023, ενώ σχεδιάζει και νέα μέτρα βραχυπρόθεσμης διάρκειας «ζυγίζοντας» το δημοσιονομικό κόστος, με στόχο τη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η συζήτηση περί ανατιμήσεων είναι επίκαιρη. Συντηρείται δε και από επιχειρηματικούς φορείς που πιέζουν για μείωση των έμμεσων φόρων σε μια συγκυρία που το ενεργειακό κόστος επιδρά στις τιμές των τροφίμων. Ας σημειωθεί ότι και στη χώρα μας, όπως και διεθνώς, προηγήθηκαν σημαντικές αυξήσεις τιμών ήδη από τους πρώτους μήνες του 2021. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης τιμών πρώτων υλών που Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) εμφάνισε αύξηση 12,5% τον Ιανουάριο του 2022 συγκριτικά με την επίδοσή του πριν ένα χρόνο. Η αύξηση του δείκτη στα φυτικά λάδια διαμορφώθηκε σε 4,2% σε μηνιαία βάση σημειώνοντας ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών αυξήθηκε 2,4% από τον Δεκέμβριο του 2021, με αύξηση 18,7% από τον Ιανουάριο του 2021 ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για το κρέας εμφανίζει αύξηση 17,3% σε ένα χρόνο.
Διαβάστε ακόμα:
Κρίσιμες οι επόμενες τρεις εβδοβάδες για τα νέα μέτρα στήριξης
Κομισιόν: Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές σε ρεύμα και αέριο μέχρι και την άνοιξη του 2023