Ακριβότερη η Kit Kat μέχρι τα Χριστούγεννα; – Γιατί η Nestle μπορεί να αυξήσει τις τιμές

Ακριβότερη η Kit Kat μέχρι τα Χριστούγεννα; – Γιατί η Nestle μπορεί να αυξήσει τις τιμές
Photo: pixabay.com
«Οι συνολικές πωλήσεις στον τομέα της σοκολάτας είναι υποτονικές μέχρι στιγμής φέτος».

Η Nestle μπορεί να προχωρήσει περισσότερες αυξήσεις τιμών στα σοκολατοειδή προϊόντα της όταν η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου την Πέμπτη, καθιστώντας τα Kit Kat και τα Smarties πιο ακριβά μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τα τελευταία τρία χρόνια η Nestle και άλλες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών έχουν αυξήσει τις τιμές σε όλες τις μάρκες τους για να καλύψουν το υψηλότατο κόστος εισροών εν μέσω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού μετά την πανδημία.

Τα τελευταία τρίμηνα, το κόστος των περισσότερων βασικών προϊόντων έχει αρχίσει να μειώνεται και πάλι, αλλά το κακάο έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε τιμή φέτος εν μέσω συρρικνωμένων προμηθειών.

Καθώς εταιρείες όπως η Nestle αύξησαν τις τιμές της σοκολάτας τους, παραχώρησαν όγκο πωλήσεων σε φθηνότερους ανταγωνιστές, όπως η Tesco και οι μάρκες άλλων σούπερ μάρκετ.

Η ελβετική Nestle προβλέπεται να αναφέρει ότι η συνολική πραγματική εσωτερική ανάπτυξη -ένας δείκτης για τον όγκο πωλήσεων σε όλα τα προϊόντα της, από τη σοκολάτα μέχρι τον καφέ και άλλα τρόφιμα- ήταν αρνητική το πρώτο εξάμηνο, μειωμένη κατά 0,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρείχε η εταιρεία.

Οι έμποροι και οι αναλυτές δήλωσαν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για τη Nestle και τους ανταγωνιστές της όσον αφορά τον χαμένο όγκο πωλήσεων των ζαχαρωδών προϊόντων.

Οι εταιρείες σοκολάτας αγοράζουν κακάο έως και 12 μήνες πριν από την παραγωγή και πώληση των προϊόντων. Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν οι τιμές του κακάο τριπλασιάστηκαν, οι έμποροι κακάο δήλωσαν στο Reuters ότι πολλοί στον κλάδο έπρεπε ακόμη να αποθηκεύσουν το εμπόρευμα.

«Το κόστος παραγωγής των σοκολατοποιών θα αυξηθεί το τέταρτο τρίμηνο, αυτό είναι σίγουρο. Αγοράζουν συμβόλαια (κακάο) 9-12 μήνες μπροστά και πληρώνουν μόνο όταν (πάρουν τα προϊόντα τους)» ανέφερε ένας έμπορος κακάο με έδρα την Ευρώπη.

Οι παραγωγοί σοκολάτας αναμένεται να μετακυλήσουν αυτό το υψηλότερο κόστος στους αγοραστές και τους λιανοπωλητές κατά το τέταρτο τρίμηνο – γνωστό ως το σημαντικό «τρίμηνο των διακοπών», όταν οι περισσότερες πωλήσεις του κλάδου πραγματοποιούνται γύρω από τις Απόκριες και τα Χριστούγεννα.

Η Nestle, η οποία παράγει επίσης μπάρες σοκολάτας Aero, Milkybar, Quality Street και μπάρες σοκολάτας δικής της ετικέτας, καθώς και ποτά Milo και ροφήματα Nesquik, αρνήθηκε να σχολιάσει πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Η ελβετική εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Lindt & Spruengli δήλωσε την Τρίτη ότι θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές λόγω των υψηλών τιμών του κακάο.

«Είναι πράγματι μια ανησυχία για ολόκληρη τη βιομηχανία», δήλωσε ο Ζαν-Φιλίπ Μπερτσί, προσθέτοντας ότι ανησυχεί επίσης για τον όγκο των πωλήσεων το 2025, εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις των τιμών των καταστημάτων.

«Οι συνολικές πωλήσεις στον τομέα της σοκολάτας είναι υποτονικές μέχρι στιγμής φέτος» πρόσθεσε.

Οι τιμές

Οι υψηλότερες τιμές έχουν πλήξει το μερίδιο αγοράς πολλών εταιρειών.

Στην Ευρώπη, η Nestle έχασε μερίδιο αγοράς τα τελευταία 14 τρίμηνα στα σοκολατοειδή γλυκίσματα από φθηνότερες μάρκες και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ που αναλύθηκαν από την Bernstein, ακόμη και αν οι πωλήσεις αξίας αυξήθηκαν τα περισσότερα από αυτά τα τρίμηνα, λόγω των υψηλότερων τιμών.

Ένα πακέτο με έξι κανονικές μπάρες Kit Kat κοστίζει 6,99 λίρες (9,03 δολάρια) στη Βρετανία στο amazon.co.uk, όπου οι αγοραστές μπορούν επίσης να αγοράσουν έξι μπάρες Kit Kat Chunky για 12,99 λίρες.

Η ελβετική εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Barry Callebaut αυτό το μήνα ανέφερε ότι ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,3% στο τρίτο τρίμηνο που έληξε το Μάιο και οι υψηλές τιμές του κακάο είχαν αυξήσει το κόστος της.

Η πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γλυκισμάτων, όπως η σόγια και το σιτάρι, φέτος βοήθησε να αντισταθμιστεί εν μέρει η αύξηση των τιμών του κακάο. Ορισμένες εταιρείες τροποποιούν τις συνταγές και χρησιμοποιούν λιγότερο κακάο για να μετριάσουν τη ζημία.

Η Nestle, ωστόσο, έχει υποστηρίξει ότι δεν θα αλλάξει τη συνταγή των μπάρες Kit Kat, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Σνάιντερ να το λέει αυτό στους δημοσιογράφους όταν ανακοίνωνε τα αποτελέσματα των προηγούμενων τριμήνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: