Αλ Γκολάνι: Ο «σκιώδης» πρώην διοικητής της αλ Κάιντα, πρωταγωνιστεί στη μάχη κατά του Άσαντ στη Συρία
- 06/12/2024, 18:30
- SHARE
Το προφίλ του επικεφαλής των τζιχαντιστών της Συρίας που μάχονται κατά των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, του Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, σκιαγραφεί το Reuters, ξεκινώντας από το παρελθόν του τελευταίου ως διοικητή της Αλ Κάιντα στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.
Το δμοσίευμα αναφέρει πως ο Γκολάνι από μια σκιώδης φιγούρα που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είναι ο πιο αναγνωρίσιμος τζιχαντιστής της Συρίας, αφού σταδιακά βγήκε στο προσκήνιο μετά τη διακοπή των δεσμών του με την Αλ Κάιντα το 2016, επαναπροσδιορίζοντας την ομάδα του και αναδεικνύοντας τον de facto κυβερνήτη της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές
Η μεταμόρφωση αυτή αναδείχθηκε από τότε που οι τζιχαντιστές υπό την ηγεσία της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS) του Γκολάνι, πρώην γνωστό ως Μέτωπο Νούσρα, κατέλαβαν το Χαλέπι την περασμένη εβδομάδα, με τον Γκολάνι να εμφανίζεται σε περίοπτη θέση και να στέλνει μηνύματα με στόχο να καθησυχάσει τις συριακές μειονότητες που φοβούνται εδώ και καιρό τους τζιχαντιστές.
Την Τετάρτη επισκέφθηκε την ακρόπολη του Χαλεπιού, συνοδευόμενος από έναν μαχητή που ανεμίζει τη σημαία της Συριακής Επανάστασης,που κάποτε αποφεύχθηκε από τη Νούσρα ως σύμβολο αποστασίας, αλλά πρόσφατα αγκαλιάστηκε από τον Γκολάνι, ένα νεύμα προς την πιο κυρίαρχη αντιπολίτευση της Συρίας, όπως έδειξε ένα άλλο βίντεο.
Από την έναρξη της επίθεσης έχει κάνει δηλώσεις με το πραγματικό του όνομα, Αχμέντ αλ-Σαράα.
Ο Γκολάνι και το Μέτωπο Νούσρα αναδείχθηκαν ως οι πιο ισχυρές από το πλήθος των φατριών των τζιχαντιστών που ξεπήδησαν τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης κατά του Άσαντ πριν από μια δεκαετία.
Πριν ιδρύσει το Μέτωπο Νούσρα, ο Γκολάνι είχε πολεμήσει για την Αλ Κάιντα στο Ιράκ, όπου πέρασε πέντε χρόνια σε αμερικανική φυλακή. Επέστρεψε στη Συρία μόλις ξεκίνησε η εξέγερση, απεσταλμένος από τον τότε ηγέτη της ομάδας Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ – τον Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκντάντι – για να ενισχύσει την παρουσία της Αλ Κάιντα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τον Γκολάνι τρομοκράτη το 2013, λέγοντας ότι η Αλ Κάιντα στο Ιράκ του είχε αναθέσει να ανατρέψει την εξουσία του Άσαντ και να εγκαθιδρύσει τον ισλαμικό νόμο της σαρία στη Συρία και ότι η Νούσρα είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις αυτοκτονίας που σκότωναν αμάχους και υποστήριζε ένα βίαιο θρησκευτικό όραμα.
Η Τουρκία, ο κύριος ξένος υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης, έχει χαρακτηρίσει την HTS ως τρομοκρατική ομάδα, ενώ υποστηρίζει ορισμένες από τις άλλες παρατάξεις που μάχονται στα βορειοδυτικά.
«Ο χαρακτηρισμός ως τρομοκράτης ήταν άδικος»
Ο Γκολάνι έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης το 2013, με το πρόσωπό του τυλιγμένο σε ένα σκούρο κασκόλ και δείχνοντας μόνο την πλάτη του στην κάμερα. Μιλώντας στο Al Jazeera, ζήτησε να διοικείται η Συρία σύμφωνα με τον νόμο της σαρία.
Περίπου οκτώ χρόνια αργότερα, μίλησε στο πρόγραμμα FRONTLINE της Δημόσιας Ραδιοτηλεοπτικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, με πρόσωπο προς την κάμερα και φορώντας πουκάμισο και σακάκι.
Ο Γκολάνι υποστήριξε ο χαρακτηρισμός ως τρομοκράτης ήταν άδικος και ότι αντιτίθεται στη δολοφονία αθώων ανθρώπων.
Ανέλυσε πώς το Μέτωπο Νούσρα επεκτάθηκε από τους έξι άνδρες που τον συνόδευαν από το Ιράκ σε 5.000 μέσα σε ένα χρόνο.
Είπε όμως ότι η ομάδα του δεν είχε ποτέ αποτελέσει απειλή για τη Δύση. «Επαναλαμβάνω – η εμπλοκή μας με την Αλ Κάιντα έχει λήξει, και ακόμη και όταν ήμασταν με την Αλ Κάιντα ήμασταν κατά της διεξαγωγής επιχειρήσεων εκτός Συρίας, και είναι εντελώς αντίθετο με την πολιτική μας να διεξάγουμε εξωτερική δράση».
Διεξήγαγε έναν αιματηρό πόλεμο εναντίον του παλιού του συμμάχου Μπαγκντάντι, αφού το Ισλαμικό Κράτος προσπάθησε να υπαγάγει μονομερώς το Μέτωπο Νούσρα το 2013.Παρά τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα, η Νούσρα θεωρούνταν πιο ανεκτική και λιγότερο σκληρή στις σχέσεις της με τους πολίτες και άλλες ομάδες ανταρτών σε σύγκριση με το Ισλαμικό Κράτος.
Το Ισλαμικό Κράτος στη συνέχεια εκδιώχθηκε από τα εδάφη που κατείχε τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ από μια σειρά αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Καθώς το Ισλαμικό Κράτος κατέρρεε, ο Γκολάνι εδραίωνε τον εναγκαλισμό του HTS στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, εγκαθιδρύοντας μια πολιτική διοίκηση που ονομάστηκε Κυβέρνηση Σωτηρίας.
Η κυβέρνηση Άσαντ θεωρεί την HTS ως τρομοκράτες, μαζί με τους υπόλοιπους αντάρτες που ξεσηκώθηκαν εναντίον της Δαμασκού.