Αλ. Βασιλικός (ΞΕΕ): «Η Ελλάδα βγαίνει από την πανδημία με πιο ενισχυμένο brand name»
- 24/01/2022, 14:26
- SHARE
Το αποτύπωμα της πανδημίας στα βασικά οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καταγράφει η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, με τίτλο: «Οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2021». H έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατά το διάστημα 22 Νοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2021, και όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, η χρονιά που έφυγε άφησε πίσω της μια γλυκόπικρη γεύση.
«Υπάρχει η ελπίδα ότι θα βρισκόμαστε για τελευταία χρόνια υπό την σκιά της πανδημίας. Όλη αυτή η κατάσταση έχει κουράσει και έχουν δοκιμαστεί οι αντοχές μας. Ο κλάδος είναι φύσει αισιόδοξος και θετικός, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά αναφορικά με το πώς θα κινηθούμε όταν βρισκόμαστε υπό την επήρεια ενός νέου πανδημικού κύματος. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η ευαισθησία του τουριστικού προϊόντος είναι πολύ μεγάλη απέναντι στα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. Αλέξανδρος Βασιλικός υπογραμμίζοντας πως είναι στρατηγική επιλογή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου να μην προβαίνει σε προβλέψεις τα τελευταία δύο χρόνια.
Στους κερδισμένους της σεζόν βρέθηκαν τα ξενοδοχεία 5 αστέρων καθώς κατάφεραν να κρατήσουν τις πληρότητες στα επίπεδα του 2019, ενώ την κατιούσα πήραν τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και κάτω.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, ο λόγος που τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων κατέγραψαν υψηλότερες επιδόσεις ήταν η αποταμίευση που έγινε το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο τουρίστας διέθεσε ένα μεγαλύτερο budget από το συνηθισμένο για τις διακοπές του. Παράλληλα, αρκετοί δημοφιλείς προορισμοί ήταν κλειστοί και μη προσβάσιμοι, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος απέφυγε τα πολύ ακριβά ταξίδια και περιορίστηκε γεωγραφικά εντός Ευρώπης.
«Τα ξενοδοχεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εθνικής μάχης για την ανάπτυξη. Είναι σημαντική η προσφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία καθώς έχει απορροφήσει ένα μεγάλο κομμάτι των απωλειών. Ως ΞΕΕ είμαστε στην φάση που θα καταθέσουμε νέες προτάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο για τη συνέχιση των μέτρων βοήθειας και προστασίας του κλάδου. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να γίνει ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων αλλά και μετάθεση των οικονομικών υποχρεώσεων από το πρώτο, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους χωρίς η κυβέρνηση να χρειαστεί να βάλει επιπλέον χρήματα από την τσέπη της».
Όπως είπε, σε συγκεκριμένα τμήματα του κλάδου υπάρχει ακόμη μείωση τζίρου που αγγίζει το 60% η οποία αποδίδεται στο ότι ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς δεν έχει πάρει ακόμη μπρος.
«Είναι πάγια θέση μας ότι δεν πρέπει να υπάρχει διάκριση κατηγορίας ξενοδοχείων. Η αναβάθμιση δε σημαίνει ότι όλα πρέπει να γίνουν πεντάστερα αλλά ότι θα πρέπει, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία βρίσκονται, να αναβαθμιστούν ποιοτικά. Για το λόγο αυτό ξαναμπήκαν στον αναπτυξιακό και τα ξενοδοχεία τριών αστέρων» επεσήμανε ο κ. Βασιλικός.
Ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κατέληξε πως η τάση που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στις ξενοδοχειακές κρατήσεις είναι ενθαρρυντική. Η Ελλάδα βγαίνει από την πανδημία με πολύ πιο ενισχυμένο brand, από αυτό που είχε όταν εισήλθε στην υγειονομική κρίση, ενώ είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ξενοδοχείων που δεν έχουν ανοίξει τον Ιανουάριο, εν αντιθέσει με το αντίστοιχο περσυνό διάστημα.
Ειδικότερα, στην έρευνα που παρουσίασε το ΙΤΕΠ και αφορά στις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2021, σε ένα δείγμα 1.122 ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών, από όλες τις περιφέρειες προκύπτουν τα εξής:
Το 2021 λειτούργησε το 96% των ξενοδοχείων από το 60% το 2020. Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας άνοιξαν κατά τα 2/3 μαζί με τα εποχικά και η πληρότητα ξεπέρασε το 50% το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ τους υπόλοιπους μήνες κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Το peak έγινε, όπως ήταν φυσικό, τον μήνα Αύγουστο ο οποίος κινήθηκε στο 67,9% από 86,8% το 2019 και 27,7% το 2020.
Σε ότι αφορά τη μέση τιμή στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου ήταν στα 58 ευρώ ενώ το διάστημα Ιούνιος – Οκτώβριος 2021 άγγιξε τα 72 ευρώ. Ο τζίρος για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας διαμορφώθηκε στα 966, 2 εκατομμύρια ευρώ από 2,25 δις το 2019 με μία πτώση της τάξης του 57,1%. Ωστόσο, τα εποχικά ξενοδοχεία φαίνεται ότι τα πήγαν λίγο καλύτερα με το τζίρο να υποχωρεί κατά 26,8% στα 4,51 δις ευρώ.
«Τρύπα» 640 εκατ. ευρώ
Οι δαπάνες για ανακαίνιση και συντήρηση το 2021 διαμορφώθηκαν σε 830 εκατομμύρια ευρώ και το 40% των ξενοδοχείων κάλυψαν τις χρηματοδοτικές ανάγκες από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.
Πονοκέφαλος για τους Έλληνες ξενοδόχους είναι οι εισπράξεις και τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα καθώς εισέπραξαν 79% λιγότερο ποσοστό προκαταβολών, το οποίο μεταφράζεται σε ένα έλλειμμα της τάξης των 590 εκατομμυρίων ευρώ και αν προσθέσουμε και τα 50 εκατομμύρια ευρώ που εκκρεμούν προς επιστροφή από τα vouchers μιλάμε για συνολικά 640 εκατομμύρια ευρώ. To έλλειμα αυτό αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα ξενοδοχεία τύπου resort. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των απασχολουμένων υποχώρησε κατά 5,8% στους 175.741 εργαζόμενους, μικρή πτώση μεν, όμως οι επαγγελματίες του κλάδου επεσήμαναν για ακόμα μια φορά την έλλειψη σωστά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα το 36% των ξενοδόχων έχει υπογράψει συμβόλαια για το 2022. Εξ αυτών, το 70% με τιμές ίδιες με αυτές του 2021, το 25% με τιμές αυξημένες κατά μέσο όρο 7,1% και το 6% με τιμές μειωμένες κατά μέσο όρο 17,8%.
Ταυτόχρονα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το 9,2% (924 επιχειρήσεις) των ξενοδοχείων έχει υπογράψει συμβόλαια τύπου Commitment για το 2022, υπογραμμίζοντας την αστάθεια που παρατηρείται στις τάσεις των κρατήσεων.
Ο κλάδος πάντως παραμένει αισιόδοξος με το 1/3 των ερωτηθέντων να αναμένει επιστροφή στα επίπεδα τζίρου του 2019 το 2023.
Χειμερινό Ξενοδοχειακό Παρατηρητήριο
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε και η Εβδομαδιαία Έρευνα του Χειμερινού Ξενοδοχειακού Παρατηρητηρίου του ΙΤΕΠ για τις Επιδόσεις των Ξενοδοχείων, για τις μονάδες Συνεχούς Λειτουργίας κατά την περίοδο 29/11/21- 09/01/22.
Στην έρευνα καταγράφεται πως τα ορεινά ξενοδοχεία άνοιξαν σε ποσοστό 97% την περίοδο των εορτών, ενώ κατά την ίδια περίοδο τα αστικά ξενοδοχεία ήταν ανοιχτά σε ποσοστό 77% (1 στα 4 ήταν κλειστά). Επιπλέον, τις εβδομάδες των εορτών, τα ορεινά ξενοδοχεία εμφάνισαν πληρότητες που άγγιξαν το 60%. Αντίστοιχα τα ξενοδοχεία πόλης λειτούργησαν με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες, μόλις στο 33% τον Νοέμβριο και συνεχή πτώση, φτάνοντας στο 20% τον Ιανουάριο του 2022. Σημειώνεται πως τα ξενοδοχεία αυτά (ορεινά – αστικά) είναι και αυτά τα οποία καλούνται να λειτουργήσουν εν μέσω του τρέχοντος πανδημικού κύματος, αντιμετωπίζοντας παράλληλα αυξημένα κόστη λειτουργίας, με το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών να έχουν πολλαπλασιαστεί σε συνδυασμό με πολύ χαμηλές τιμές πώλησης δωματίων (62 ευρώ κατά μέσο όρο τις εβδομάδες των εορτών).