Αλέξανδρος Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): Το 2022 θα είναι μια χρόνια που θα αρχίσουμε να αγγίζουμε τη βάση που είχαμε το 2019
- 09/12/2020, 19:18
- SHARE
Το πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην αγορά της μπύρας προσπάθησε να σκιαγραφήσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη και το κομμάτι του HO.RE.CA να παραμένει ανενεργό. Κάνοντας έναν απολογισμό, χαρακτήρισε ως εξαιρετική χρόνια το 2019, καθώς επετεύχθη αύξηση οικονομικών μεγεθών, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας, όσο και σε επίπεδο ταμειακών ροών, ενώ υλοποιήθηκαν αρκετά σημαντικά έργα. Ωστόσο, η αναφορά στις επιδόσεις της τρέχουσας χρονιάς, κάθε άλλο παρά θετική ήταν.
«Ξεκινήσαμε το 2020 με πολύ μεγάλη αισιοδοξία. Μάλιστα το πρώτο δίμηνο ήταν εξαιρετικά καλό σε επίπεδο τζίρου και όγκου πωλήσεων, αλλά ο κορωνοϊός άλλαξε τα δεδομένα. Έπρεπε να αναδιατάξουμε τις προτεραιότητες της εταιρείας και να αναπροσαρμόσουμε όλο το αρχικό πλάνο» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης προσθέτοντας πως η διοίκηση πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού στις εγκαταστάσεις της και να μπορέσει να εφαρμοστεί επιτυχώς η τηλεργασία.
«Τον Ιούνιο η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από αυτό που είχαμε εκτιμήσει. Δεδομένων των συνθηκών τα έχουμε πάει καλά, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τους εργαζόμενους μας. Παρά το μέγεθός μας, αποδείξαμε ότι μπορούμε γρήγορα να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες δομές. Τρέξαμε πολλά projects και καταφέραμε να ενισχύσουμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον τις εξαγωγές μας» επεσήμανε.
Αύξηση 5% στις εξαγωγές
Τα στοιχεία δείχνουν για το 2020 αύξηση εξαγωγών της τάξης του 5%. Καθοριστική ήταν βέβαια η συμβολή της μητρικής στο να σταλεί προϊόν που έχει παραχθεί στην Ελλάδα σε καινούριες χώρες, μια τάση η οποία θα ενταθεί το 2021. Αποφεύγοντας να ονομάσει τις νέες αγορές που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο κ. Δανιηλίδης μίλησε για μια πολύ σημαντική, όπως είπε, χώρα της Ασίας, αλλά και για κάποιες που βρίσκονται εντός της Αφρικανικής Ηπείρου.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας, το οποίο συνεχίστηκε απρόσκοπτα σε μια περίοδο που η αγορά κατέγραφε πτωτική πορεία. Μάλιστα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια πτώση της τάξης του 25% στον κλάδο της ζυθοποιίας και σε όσους συνδέονται μαζί της.
«Συνεχίσαμε κανονικά το πρόγραμμα και απορροφήσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής, στηρίζοντας έμπρακτα 2.500 παραγωγούς. Για εμάς είναι σημαντική η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και των εξαγωγών. Υποστηρίζουμε τον αγροτικό τομέα με έναν τρόπο που κανένας δεν το κάνει και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό».
Μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα διαχείρισης των υδάτινων πόρων που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Όπως είπε, η λειψυδρία είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει πολύ σοβαρά τα επόμενα χρόνια τη Νότια Ευρώπη.
Η εκτίμησή του είναι ότι το 2021 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά και η όποια άνοδος σημειωθεί, θα εμφανιστεί από το πρώτο τετράμηνο και μετά. Άλλωστε ο κλάδος της εστίασης και της διασκέδασης βγήκαν από την «πρίζα» καταγράφοντας μηδέν έσοδα στο ταμείο τους. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η στρατηγική προσέγγιση ως προς την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα, ωστόσο, θα περιοριστούν κάποιες εμπορικές επενδύσεις που είχαν προγραμματιστεί προ πανδημίας.
«Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Το μέλλον δύσκολα θα μπορεί να προβλεφθεί. Θα πρέπει να εστιάζουμε στην ανάγνωση των δεδομένων και να αξιολογούμε τα πλάνα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Θεωρώ ότι το 2022 θα είναι μια χρόνια που θα αρχίσουμε να αγγίζουμε τη βάση που είχαμε το 2019».
Ερωτηθείς αναφορικά με την εξαγωγή της ιστορικής μπύρας ΜΑΜΟΣ από την Πάτρα, που εντάχθηκε στην οικογένεια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας το 2017, ο κ. Δανιηλίδης διευκρίνισε πως ο λόγος που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η τοποθέτησή της στο εξωτερικό έχει να κάνει με το ότι η διοίκηση θέλει πρώτα να χτιστεί το brand στην εγχώρια αγορά και μετά να προβούν σε εξαγωγές.
Η συνεργασία με την Bacardi
Έπειτα από τη διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας, η Bacardi Greece, η νεοσύστατη θυγατρική της μεγαλύτερης οικογενειακής επιχείρησης αλκοολούχων ποτών στον κόσμο, ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες, τη συνεργασία της από την 1η Απριλίου 2021, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, τη θυγατρική της HEINEKEN στην Ελλάδα, ως επίσημου διανομέα του χαρτοφυλακίου των premium προϊόντων της Bacardi στην ελληνική αγορά.
Η Bacardi Greece, με γενικό διευθυντή τον Κωνσταντίνο Κουβαρά, έχει θέσει ως στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά αναπτύσσοντας περαιτέρω τις μάρκες της που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: το ρούμι BACARDĺ, το βερμούτ και τους αφρώδεις οίνους MARTINI, το τζιν BOMBAY SAPPHIRE, την βότκα GREY GOOSE, το σκωτσέζικο ουίσκι DEWAR’S και την τεκίλα PATRÓN.
«Μετά από 57 χρόνια, ζούμε μια ιστορική στιγμή μέσα από ένα πρωτόγνωρο στρατηγικό βήμα. Θέλαμε να ανοίξουμε με προσεκτικό τρόπο το portfolio των προϊόντων μας στην αγορά για να βρισκόμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ανάγκες του καταναλωτή. Ξεκινήσαμε με το νερό και τον μηλίτη και τώρα με το Bacardi. Θα χρειαστεί διάστημα για να χτίσουμε αυτή τη μετάβαση» ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης ξεκαθαρίζοντας πως η διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας δεν εξετάζει κάποια νέα εξαγορά, ούτε προσβλέπει σε διείσδυση στο κομμάτι του αναψυκτικού.
Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών το μερίδιο της Bacardi ανέρχεται σε 12%.
Οι αλλαγές στο μείγμα πωλήσεων και το business plan του 2021
Για τη χρονιά που έρχεται ο στόχος παραμένει η ανάπτυξη του τζίρου και της κερδοφορίας. Άλλωστε, η αγορά έχει πολλά να περιμένει από το α τρίμηνο και μετά, παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο τουρισμός θα αυξηθεί σημαντικά συγκριτικά με το 2020. Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι αν δεν έχουμε νέα lockdowns και αν οι ευοίωνες εκτιμήσεις για τον τουρισμό επιβεβαιωθούν, η κατηγορία της μπύρας θα αναπτυχθεί, μαζί της και οι εταιρείες του κλάδου.
Όσο για το πώς διαμορφώθηκε το μείγμα των πωλήσεων κατά τη διάρκεια των δύο lockdown, όπου η εστίαση παρέμεινε κλειστή, η κατανάλωση στο σπίτι λειτούργησε ως ανάχωμα.
«Ο κόσμος είναι πιο συντηρητικός στις αγορές του, αλλά θέλει πολυτέλεια όταν είναι κλεισμένος στο σπίτι. Έχουν ενισχυθεί οι συσκευασίες κατανάλωσης στο σπίτι και οι συσκευασίες «on the go», όπως είναι τα κουτάκια, ενώ έχει πιεστεί το βαρέλι και η μικρή φιάλη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μερίδιο που χάνουμε στο δίκτυο του HO.RE.CA. δεν αναπληρώνεται στο σπίτι διότι οι Έλληνες είναι κοινωνικοί πότες».
Η δε αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων σε κάβες και σουπερμάρκετ εξακολουθεί στη βάση της να είναι πολύ χαμηλή διότι η προσβασιμότητα σε αυτά τα προϊόντα είναι εύκολη.
Ο κ. Δανιηλίδης κατέληξε λέγοντας πως κάποιες από τις αλλαγές που έφερε η πανδημία θα μείνουν, σε μεγάλο βαθμό, και στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν βιώσιμες και όχι επιθετικές κινήσεις που θα τους κοστίσουν.