Αλέξανδρος Τρίμης (Welcome Pickups): Οι γρήγορες αντιδράσεις μας βοήθησαν να επιβιώσουμε εν μέσω πανδημίας
- 12/06/2020, 10:30
- SHARE
Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Αποτελεί το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και απασχολεί 27 εκατ. ανθρώπους και οι επαγγελματίες του χώρου φοβούνται ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι η χειρότερη στην ιστορία, παρά τις προσπάθειες των κρατών να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες.
Όσον αφορά την Ελλάδα εκτιμάται μείωση του ΑΕΠ κατά 5,67% και 7,16%, της απασχόλησης κατά 5,32% και 7,20%, και των συνολικών εισαγωγών κατά 10,40% και 15,53%, αντίστοιχα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις καλούνται να προχωρήσουν σε άμεσες και καινοτόμες ενέργειες έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Welcome Pickups, της εταιρείας που μέσα από την πλατφόρμα της υποδέχεται τους ταξιδιώτες και τους προσφέρει μια ολιστική ταξιδιωτική εμπειρία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μετακινήσεις σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, παροχή εισιτηρίων για αξιοθέατα, μιας έτοιμης προς λειτουργία SIM για το κινητό, αλλά και συμβουλές για το πού θα φάνε ή θα διασκεδάσουν.
Πρόσφατα, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Welcome Pickups ένταξε στην πλατφόρμα της την υπηρεσία GoSafe, με στόχο να κάνει τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη όσο πιο ασφαλείς γίνεται. Αυτή η νέα υπηρεσία διαδρομών στην πόλη προσφέρει την ασφαλέστερη μεταφορά με εγγυημένα μέτρα, που θα δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τον επιβάτη.
Το Fortune Greece μίλησε με τον Αλέξανδρο Τρίμη, CEO της Welcome Pickups σχετικά με τις ενέργειες της εταιρείας εν μέσω κορωνοϊού αλλά και για τα σχέδιά της για την επόμενη μέρα.
– Μέσα σε δύο μήνες, βρεθήκατε λόγω της πανδημίας στο κέντρο των δύο πιο προβληματικών βιομηχανιών που πλέον κολυμπούν στην αβεβαιότητα: Μεταφορές και Τουρισμός. Πόσο επηρέασε την εταιρεία αυτή η εξέλιξη;
Ο αντίκτυπος στην εταιρεία ήταν τεράστιος. Από μια εταιρεία που διπλασιαζόταν σε όλα της τα μεγέθη κάθε χρόνο και επένδυε σε αυτό, βρεθήκαμε με σχεδόν μηδενικές κρατήσεις και χιλιάδες ακυρώσεις την ίδια στιγμή. Αυτό που βιώσαμε και ακόμα βιώνουμε είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο που θα μπορούσε να γράψει κανείς για μια εταιρεία σαν και εμάς. Δηλαδή κλειστά σύνορα σε όλες τις χώρες, ελάχιστες πτήσεις, μεγάλη ανησυχία του κόσμου για οποιοδήποτε ταξίδι, και απόλυτη αβεβαιότητα για το μέλλον. Ακόμα και σε περιόδους παγκοσμίου πολέμου θεωρώ θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα καθώς κάποιες χώρες ή περιοχές ακόμα θα λειτουργούσαν. Τη συγκεκριμένη στιγμή όλα είναι κλειστά και ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος.
– Καθώς η καμπύλη κρουσμάτων του ιού COVID-19 μεγάλωνε, η καμπύλη της τουριστικής βιομηχανίας έπεφτε και είδατε ξαφνικά τις κρατήσεις να πέφτουν κοντά στο μηδέν. Ποια ήταν εκείνα τα στοιχεία που σας κράτησαν όρθιους και ποια είναι τα «αντισώματα» που αναπτύξατε από αυτή την κρίση;
Αυτό που μας κράτησε και θα μας κρατήσει όρθιους είναι οι γρήγορες αντιδράσεις. Δεν χάσαμε στιγμή στο να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλίσουμε την απαραίτητη ρευστότητα, να μειώσουμε τα κόστη μας δραστικά και να προετοιμαστούμε για το χειρότερο.
Σα νεοφυής εταιρεία έχεις ισχυρά αντισώματα επιβίωσης, και θεωρώ πως εμείς έχουμε από τα πιο ισχυρά ανοσοποιητικά συστήματα στο χώρο μας, έχοντας ξεπεράσει πολλές προκλήσεις. Αυτή η κρίση θεωρούμε ότι ήταν και είναι η μέγιστη δοκιμασία για οποιαδήποτε εταιρεία στο τουρισμό και της ταξιδιωτικές μεταφορές. Ελπίζουμε ότι αυτοί που θα επιζήσουν και θα είναι ακόμα λειτουργικοί, θα μπορέσουν να κυριαρχήσουν στο αντικείμενο τους.
-Πριν λίγες μέρες ανακοινώσατε μια νέα υπηρεσία «GoSafe». Τι ακριβώς προσφέρει και ποιος είναι ο στόχος της;
Η GoSafe είναι μια υπηρεσία μετακινήσεων που δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια. Αποστολή της είναι να παρέχει τις ασφαλέστερες δυνατές μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης έτσι ώστε να εξαλείψει το άγχος και το φόβο από τον μεταφερόμενο. Έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ αυστηρό και διεξοδικό πρωτόκολλο ασφαλείας που προς το παρόν περιλαμβάνει 12 σημεία ελέγχου το οποίο και συνεχώς εμπλουτίζεται.
Η κράτηση διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα και γίνεται ηλεκτρονικά, από το τηλέφωνό ή χρησιμοποιώντας κάποια από τις αγαπημένες εφαρμογές μηνυμάτων, π.χ. Viber, Facebook Messenger ή Whatsapp.
Η επίλεκτη ομάδα οδηγών της Welcome είναι άρτια εκπαιδευμένη και έχει λάβει συνολική βαθμολογία 5 αστέρων στο 95% των κριτικών. Αξιολογούμε, επιλέγουμε και εκπαιδεύουμε αυτή την επίλεκτη ομάδα με προσοχή, ενώ μόλις το 5% των υποψηφίων γίνεται δεκτό.
Στόχος μας με τη GoSafe είναι να λύσουμε ένα επίκαιρο πρόβλημα που έχουν πολλοί, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μας, το προσωπικό μας, τους συνεργαζόμενους οδηγούς και την εμπειρία μας στο χώρο.
– Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από την υπηρεσία GoSafe;
Η GoSafe μπορεί να ωφελήσει τον καθένα. Πέρα από το κομμάτι της ασφάλειας, μέσω της GoSafe κάποιος αποκτά πρόσβαση στους καλύτερους οδηγούς της πόλης και λαμβάνει ένα χαρακτηριστικά ανώτερο επίπεδο εξυπηρέτησης.
Λόγω του κομματιού της ασφάλειας, η GoSafe εστιάζει σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με θέματα υγείας, οικογένειες με παιδιά, ανθρώπους που πρέπει να πηγαίνουν στο γραφείο, όπως επίσης και άτομα που θέλουν να είναι απόλυτα προφυλαγμένα αυτή τη περίοδο. Τέλος, η GoSafe αποτελεί μια ιδιαίτερα καλή επιλογή και για ανθρώπους που πρέπει να κινηθούν από και προς την πόλη στην ευρύτερη περιφέρεια.
– Πώς επωφελούνται οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη Welcome Pickups εν μέσω κορωνοϊού;
Το GoSafe for Business είναι ένα νέο πρόγραμμα μεταφοράς εργαζομένων από και προς την εργασία με τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας. Αφορά εταιρείες που θέλουν να προσφέρουν μια εναλλακτική στους εργαζομένους τους ώστε να μετακινηθούν αποφεύγοντας δημόσια μέσα συγκοινωνίας σε τακτές ή έκτακτες περιπτώσεις. H εταιρεία μπορεί να καλύψει όλο ή μέρος του κόστους της μεταφοράς. Ξεκινήσαμε ήδη με τις πρώτες εταιρείες και αναπτύσσουμε γρήγορα αυτό το κομμάτι.
Πέραν από εταιρείες, η GoSafe ξεκινάει συνεργασίες με κέντρα υγείας, νοσοκομεία και άλλους οργανισμούς.
– Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και τη Welcome Pickups. Αν και υπέστη σημαντικό πλήγμα λόγω του ιού, τώρα επιχειρεί να κάνει ένα «restart», μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας. Πιστεύετε σε ένα επιτυχημένο «comeback»;
Πράγματι διαχειριστήκαμε πολύ καλά τη κρίση και προστατέψαμε το σύστημα υγείας όπως και το κοινωνικό σύνολο. Από κάποιες τελευταίες μελέτες που παρακολουθούμε σίγουρα κερδίσαμε κάποιους πόντους σε σχέση με το παρελθόν αλλά δεν αρκεί αυτό. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια παγκόσμια κρίση και το εισόδημα του ταξιδιώτη θα είναι ιδιαίτερα επηρεασμένο. Εξαιτίας αυτού, χώρες όπως η Τουρκία ή η Αίγυπτος φαίνεται να συντηρούν τα κεκτημένα και να είναι ισχυροί αντίπαλοι για τη χώρα όσον αναφορά τον τουρισμό.
Πέραν αυτού, το μεγαλύτερο πρόβλημα του τουρισμού αυτή τη στιγμή είναι ότι δυστυχώς δεν απαιτεί μόνο μια τοπική λύση. Απαιτεί παγκόσμια και ευρωπαϊκή συνεννόηση που με τις υπάρχουσες ηγεσίες φαντάζει αδύνατο. Αν δεν οριστούν διεθνή πρωτόκολλα που τηρούνται από όλους, αν δεν υπάρχει συναίνεση χωρών στην διεξαγωγή τεστ στα σημεία εισόδου και εξόδου, αν δεν δημιουργηθεί κάποιου είδους «COVID VISA» που διασφαλίζει τόσο τον επισκέπτη όσο και τη χώρα υποδοχής, ό,τι και να κάνει η Ελλάδα σαν μονάδα δεν θα είναι αρκετό. Αυτή τη στιγμή ενώ κάναμε όλη αυτή τη καλή δουλειά, εξαιτίας της κακής συνεννόησης με τις άλλες χώρες, πάμε να ριψοκινδυνέψουμε με ένα πισωγύρισμα.
Και μην ξεχνάμε ότι η δυνατότητα ή όχι του να ταξιδέψεις είναι μέρος του προβλήματος. Ένα σημαντικό, ακόμα, μέρος είναι και η απόφαση του καταναλωτή να ταξιδέψει, που ορίζεται από τον φόβο και την διάθεσή του. Αν βλέπει μια αστάθεια στη συνολική διαχείριση, ένα ανεβοκατέβασμα στα κρούσματα, και μια γενικότερη αβεβαιότητα, δεν θα πάρει το ρίσκο να ταξιδέψει ειδικά φέτος.
Εξαιτίας όλων των παραπάνω θεωρούμε ότι η χώρα σίγουρα θα τα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο, αλλά αυτή θα είναι μια πολύ κακή χρονιά για τα τουριστικά έσοδα. Ελπίζω πως του χρόνου με κάποια θετικά νέα σε ιατρικό επίπεδο να δούμε μια πολύ διαφορετική χρονιά που θα μας εκπλήξει.
– Ο τρόπος που η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία αναφέρεται ως «υποδειγματικός» από διεθνή ΜΜΕ. Θεωρείτε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε το τουριστικό και εθνικό μας προϊόν;
Αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε και άλλους ισχυρούς πόλους εσόδων. Να μάθουμε από παραδείγματα όπως αυτό της Κύπρου ή άλλων χωρών. Πάντα πίστευα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης και κέντρο υγείας πέρα από παραθεριστικός προορισμός. Ίσως είναι ώρα να γίνουμε πιο δεκτικοί σε αυτή τη κατεύθυνση.
Σίγουρα έχουμε κερδίσει σε αξιοπιστία σαν κράτος λόγω της όλης διαχείρισης. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Θα έλεγα ότι η εσωτερική εμπιστοσύνη είναι ακόμα πιο σημαντική για να πειστούμε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγές. Να πειστούμε ότι όταν ένα σύνολο τεχνοκρατών δουλέψει μεθοδικά και επιστημονικά (όπως στην περίπτωση Τσιόδρα), μπορεί να βγάλει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Είναι σίγουρα ευκαιρία, το θέμα είναι αν είμαστε έτοιμοι και κατασταλαγμένοι σε όλα τα επίπεδα να την αρπάξουμε.
– Ποιες είναι οι βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην μετά Covid-19 εποχή;
Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη εποχή θα επηρεάσει ιδιαίτερα την τροφοδοτική αλυσίδα. Από τα τουριστικά γραφεία, της αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, τις υπηρεσίες, όλα θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό και θα πάρει χρόνο ώστε να υπάρξει πλήρης επαναφορά.
Αυτοί που θα είναι πλήρως λειτουργικοί και θα έχουν την απαραίτητη ρευστότητα την επόμενη μέρα θα μπορέσουν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό και να παγιώσουν την κυριαρχία τους. Δυστυχώς στο επίπεδο ρευστότητας θα επηρεάσουν ιδιαίτερα και τα κρατικά κονδύλια που στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να είναι μειωμένα.
Σε επίπεδο επιχειρησιακό θεωρώ ότι το επίπεδο υπηρεσιών θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο. Αυτοί που θα βγάλουν εμπιστοσύνη στον ταξιδιώτη για τα επόμενα 3-4 χρόνια θα κερδίσουν μεγάλο μερίδιο αγοράς.
– Τι θα συμβουλεύατε τους επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού αυτή τη δύσκολη περίοδο;
Υπομονή και προσαρμογή. Όλοι μας πρέπει να αντιληφθούμε ότι πάμε για μια αργή μετάβαση στη κανονικότητα. Δυστυχώς το σοκ που έχει υποστεί ο κόσμος όσον αφορά τα εκτός συνόρων ταξίδια είναι πολύ σημαντικό. Θέλει πολλή υπομονή και λίγες προσδοκίες για αυτή τη χρονιά. Η ρευστότητα αυτή τη στιγμή της πλήρους αβεβαιότητας είναι το σημαντικότερο εφόδιο. Επίσης απαιτείται προσαρμογή. Ειδικά οι πιο μικροί παίκτες που κινούνται πιο εύκολα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το προϊόν τους ή να δημιουργήσουν επιπρόσθετες υπηρεσίες.
– Η πανδημία «επιτάχυνε» τον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Είστε μια εταιρεία με την τεχνολογία στο «DNA» σας. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις αυτές και πώς επηρέασε και τον δικό σας τρόπο λειτουργίας ως εταιρεία;
Πριν από 10 χρόνια σαν εταιρεία το μόνο που είχες να κάνεις για να ανελιχθείς ήταν να είσαι πιο γρήγορος και προσαρμόσιμος τεχνολογικά από τους άλλους. Θεωρώ πως αυτό δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό σήμερα. Ακόμα και οι πιο μεγάλες εταιρείες φτάνουν σε ένα σημείο ψηφιακού μετασχηματισμού αρκετά καλό το οποίο προφανώς και επιταχύνθηκε αύτη τη περίοδο.
Θεωρώ πως ακόμα και για τις τεχνολογικές εταιρείες ήταν μεγάλη αλλαγή. Πολύ λίγες δουλεύαν εξολοκλήρου εξ αποστάσεως πριν τον κορωνοϊό. Οι περισσότερες, όπως και εμείς, είχαμε τη δυνατότητα και τα απαραίτητα συστήματα επικοινωνίας για να δουλέψουμε εξ αποστάσεως, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμασταν έτοιμοι να πάμε σε 100% εργασία από απόσταση. Ειδικά με τις όλες αλλαγές και τη δύσκολη κατάσταση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε έκανε την όλη διαδικασία ακόμα πιο απαιτητική.