Η Alibaba και ο «θησαυρός» των χρυσών δανείων
- 23/10/2017, 17:01
- SHARE
Το νέο πρότζεκτ του Τζακ Μα στοχεύει στην αγορά των Κινέζων millennials και εκτοξεύει τα μεγέθη της χρηματοπιστωτικής του εταιρείας.
Έχουν βγάλει δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας τα πάντα, από iPhone μέχρι …σεσουάρ, στις πλατφόρμες διαδικτυακών αγορών της Κίνας που αναπτύσσονται ταχύτατα. Και τώρα, οι τεχνολογικοί γίγαντες υπό την ηγεσία μιας θυγατρικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Alibaba Group Holding Ltd βγάζουν επιπλέον χρήματα από τα δάνεια που οι καταναλωτές παίρνουν για να αγοράζουν αυτά τα προϊόντα.
Εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης από Κινέζους millennials που αναζητούν μανιωδώς ρευστό, εταιρείες όπως η Ant Financial – η οποία ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα – δίνουν ολοένα και περισσότερα καταναλωτικά δάνεια.
Στη συνέχεια, οι εταιρείες «συσκευάζουν» το χρέος σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία πουλάνε σε επενδυτές. Μόνο φέτος, η Ant Financial έχει πουλήσει προϊόντα τιτλοποίησης (asset-backed securities) ύψους 149 δισεκατομμυρίων γουάν (23 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg και η εταιρεία ερευνών China Securitization Analytics.
Αλλά η νέα πρακτική προβληματίζει κάποιους αναλυτές, οι οποίοι λένε ότι απαιτείται περισσότερη διαφάνεια ως προς το πώς δημιουργούνται αυτοί οι τίτλοι. «Για αυτόν τον τύπο προϊόντων τιτλοποίησης, υπάρχουν κάποια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» λέει ο Τζερόμ Τσενγκ, αντιπρόεδρος της Moody’s Investors Service στο Χονγκ Κονγκ.
«Ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων ένας πιστωτής θα αποφασίσει να χορηγήσει δάνεια σε εν δυνάμει δανειολήπτες; Πώς συλλέγουν οι πιστωτές πληροφορίες για τους δανειολήπτες; Σε ποιο βαθμό θα μειωθεί η απόδοση των αποπληρωμών όταν η οικονομία αντιμετωπίσει δυσκολίες;» αναρωτιέται ο ίδιος.
Συχνά, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες – στις οποίες περιλαμβάνεται και μία που ελέγχεται από τον διαδικτυακό πωλητή λιανικής JD.com Inc. – συγκεντρώνουν κεφάλαια για τέτοια δάνεια εκδίδοντας προϊόντα τιτλοποίησης που είναι συνδεδεμένα με τις ίδιες τις χορηγήσεις δανείων.
Για παράδειγμα, η Μιούκι Γουανγκ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Σαγκάη, πήρε δάνειο 10.000 γουάν για ένα ταξίδι στο Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Ελάχιστες ήταν οι ερωτήσεις που της τέθηκαν, και όλα έγιναν μέσω μιας εφαρμογής από το smartphone της. H Ant Financial ενέκρινε το αίτημά της με ετήσιο επιτόκιο 14,6% μέσω της υπηρεσίας χορήγησης δανείων μέσω κινητού ‘Jiebei’ – που σημαίνει «απλά δανείσου».
Η Γουανγκ αποπλήρωσε το χρέος της τον Σεπτέμβριο και σχεδιάζει να δανειστεί κι άλλα χρήματα διαδικτυακά. «Τα χρήματα θα χάσουν την αξία τους σε βάθος χρόνου» λέει. «Γιατί να μην τα ξοδέψεις όλα τώρα;».
Η εταιρεία συμβούλων IResearch εκτιμά ότι το ύψος του καταναλωτικού δανεισμού στην Κίνα θα εκτοξευθεί στα 41 τρισεκατομμύρια γουάν το 2019, από 19 τρισεκατομμύρια γουάν το 2015.