Άλις Βάιντελ: Η ακροδεξιά υποψήφια για την καγκελαρία της Γερμανίας έχει ως πρότυπο την Θάτσερ
- 10/12/2024, 19:00
- SHARE
Το προφίλ της Άλις Βάιντελ, της υποψήφιας καγκελαρίου του ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σκιαγραφεί η Deutsche Welle ενόψει των πρόωρων ομοσπονδιακών εκλογών στην ισχυρότερη δύναμη της Ευρώπης τον Φεβρουάριο του 2025.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Άλις Βάιντελ ανήκει σε μια πολύ μικρή μειοψηφία. Είναι μία από τις εννέα γυναίκες στην κοινοβουλευτική ομάδα του AfD. Εξήντα εννέα άνδρες αποτελούν τους υπόλοιπους.
Πολιτικά, η Βάιντελ είναι ένα βαρύ χαρτί στο ανδροκρατούμενο AfD. Είναι συμπρόεδρος τόσο του κόμματος όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας, μαζί με τον Τίνο Κρούπαλα. Η Βάιντελ κατέβηκε επίσης σε κοινό ψηφοδέλτιο με τον Κρούπαλα στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Το αποτέλεσμα τότε ήταν απογοητευτικό για το AfD: κέρδισε 10,3%, από 12,6% το 2017.
Πρότυπο της η Θάτσερ
Η 45χρονη Βάιντελ έχει διδακτορικό στα οικονομικά. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 εργάστηκε στην Τράπεζα της Κίνας και έζησε στην ασιατική χώρα για έξι χρόνια, όπου έμαθε να μιλάει μανδαρινικά.
Αργότερα θα έγραφε τη διδακτορική της διατριβή για το μέλλον του κινεζικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η Βάιντελ είναι θαυμάστρια της Μάργκαρετ Θάτσερ, πρωθυπουργού της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990. Μιλώντας για τη Θάτσερ σε συνέντευξή της στην Bild, είπε: «Με εντυπωσιάζει η βιογραφία της, το ότι κολυμπάει ενάντια στο ρεύμα ακόμη και όταν τα πράγματα γίνονται δυσάρεστα».
«Προσπαθούμε να μεταρρυθμίσουμε την ΕΕ»
Όταν η Βάιντελ προσχώρησε στο AfD το 2013, λίγο μετά την ίδρυσή του, το κόμμα ήταν ένα ευρωσκεπτικιστικό και εθνικοφιλελεύθερο κόμμα. Κατά τη γνώμη της, αυτό δεν έχει αλλάξει.
«Προσπαθούμε να μεταρρυθμίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε τον Αύγουστο στην Welt am Sonntag.
Η Βάιντελ δήλωσε ότι αν οι μεταρρυθμίσεις αποτύχουν, τότε θα πρέπει να δοθεί σε κάθε χώρα η δυνατότητα να διεξάγει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της στην ΕΕ.
Στην ίδια συνέντευξη, η Βάιντελ αρνήθηκε να δεχτεί ότι υπήρξε μετατόπιση προς τα δεξιά στο κόμμα της. Υπερασπίστηκε μάλιστα τον Μπγιορν Χέκε, τον ηγέτη του εξτρεμιστικού κλάδου του AfD στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας. Ο ίδιος έχει καταδικαστεί αρκετές φορές για την επανειλημμένη χρήση ναζιστικών συνθημάτων δημοσίως.
Ωστόσο, η Βάιντελ υποστήριξε ότι «έχει μετριάσει το πολύ προκλητικό στοιχείο. Κάνει εξαιρετική δουλειά στη Θουριγγία. Θεωρώ τις ποινικές δίκες γελοίες και αμφίβολες».
Έτσι μιλάει η κορυφαίος πολιτικός του AfD για έναν άνθρωπο που, σύμφωνα με δικαστική απόφαση, μπορεί να χαρακτηριστεί «φασίστας». Επιπλέον, το ίδιο του το κόμμα τον κατηγόρησε για «συγγένειες με τον εθνικοσοσιαλισμό» το 2017 και η Βάιντελ υποστήριξε τότε τις κινήσεις για την αποπομπή του. Ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε από δικαστήριο.
Η Βάιντελ έχει παραδεχτεί ανοιχτά ότι της αρέσει να προκαλεί. Το 2018, αναφέρθηκε στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Μπούντεσταγκ ως «άντρες με μαχαίρι στην πρόνοια» και «κορίτσια με μαντίλα». Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD δέχθηκε δημόσια επίπληξη για τα σχόλια αυτά από τον τότε πρόεδρο της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Λίγες ημέρες αργότερα, η Βάιντελ δικαιολόγησε την επιλογή των λόγων της σε συνέντευξή της στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung.
«Η πόλωση είναι ένα στυλιστικό μέσο για να προκαλέσει συζητήσεις», δήλωσε στην εφημερίδα. Χρησιμοποιώντας τον όρο «κορίτσι με μαντήλα», είπε ότι ήθελε να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι η Γερμανία έχει πρόβλημα με το συντηρητικό Ισλάμ. Κατά τη γνώμη της, είναι ασύμβατο με τον βασικό νόμο της χώρας.
Η Βάιντελ ζει σε σύμφωνο συμβίωσης με μια γυναίκα που κατάγεται από τη Σρι Λάνκα. Μαζί έχουν δύο υιοθετημένα παιδιά. Αυτός ο τρόπος ζωής απέχει πολύ από τα ιδανικά του AfD. Στο μανιφέστο του κόμματος, το κόμμα δεσμεύεται στο μοντέλο της παραδοσιακής οικογένειας, στο οποίο «η μητέρα και ο πατέρας αναλαμβάνουν μόνιμα από κοινού την ευθύνη για τα παιδιά τους».
Η υποψήφια καγκελάριος του AfD, η οποία ζει στη Γερμανία και την Ελβετία, σε καμία περίπτωση δεν ενσαρκώνει την κοσμοθεωρία του κόμματός της. Αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Βάιντελ. Όπως είπε το 2017, «ένας ή δύο άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται θιγμένοι, αλλά αυτό υπάρχει και σε άλλα κόμματα».