Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά
Photo: pixabay.com
Η ιστορία πίσω από τη θερινή ώρα και γιατί καθιερώθηκε.

Την Κυριακή τα ξημερώματα, στις 03:00 π.μ., οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00 π.μ. Η αλλαγή πραγματοποιείται σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ισχύει από τον Ιανουάριο του 2001.

Γιατί αλλάζει η ώρα;

Η ιδέα της αλλαγής της ώρας ανήκει στον Βενιαμίν Φραγκλίνο, ο οποίος το 1784 υποστήριξε πως η προσαρμογή των ρολογιών θα μπορούσε να εξοικονομήσει ενέργεια. Ωστόσο, η πρώτη επίσημη εφαρμογή της θερινής ώρας πραγματοποιήθηκε το 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Γερμανία προχώρησε στην αλλαγή για να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Ακολούθησαν η Αγγλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τη λήξη του πολέμου, η αλλαγή κρίθηκε περιττή και σταμάτησε, αλλά επανήλθε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τους ίδιους λόγους. Από τότε, η θερινή ώρα καθιερώθηκε σε πολλές χώρες ως τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας, παρά τις κατά καιρούς συζητήσεις για την κατάργησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερη ημέρα, περισσότερη ενέργεια

Σήμερα, η αλλαγή της ώρας παραμένει επίκαιρη, καθώς οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, κυρίως χάρη στην αυξημένη διάρκεια του φυσικού φωτός τις απογευματινές ώρες. Ωστόσο, υπάρχουν και αντίθετες απόψεις που τονίζουν πως η πρακτική αυτή διαταράσσει τον βιολογικό ρυθμό των ανθρώπων.

Ό,τι κι αν ισχύει, το σίγουρο είναι πως το πρωί της Κυριακής θα μας λείπει μία ώρα ύπνου – αλλά θα κερδίσουμε λίγο περισσότερο φως στο τέλος της ημέρας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

font