Αλλαγή σκηνικού σε πολιτική και αγορές μετά την απόπειρα κατά Τραμπ

Αλλαγή σκηνικού σε πολιτική και αγορές μετά την απόπειρα κατά Τραμπ
Zoom effect on a broker looking at his screens at Frankfurt's stock exchange on September 15, 2008, as the German stock exchange went down 4.6 percent in the afternoon in the wake of US investment banking giant Lehman Brothers filing for bankruptcy. AFP PHOTO DDP/ THOMAS LOHNES GERMANY OUT (Photo by THOMAS LOHNES / DDP / ddp images via AFP) Photo: AFP
Με το βλέμμα στην αναβάθμιση του πολιτικού κινδύνου οι αγορές. Αβεβαιότητες και μηνύματα για Ευρώπη και Ελλάδα.

Αλλάζει τα δεδομένα στην κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ δίνοντας ταυτόχρονα μηνύματα στην Ευρώπη και κατεύθυνση στις αγορές κατά την έναρξη της εβδομάδας.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος ενισχύεται  από τις εξελίξεις αλλά παρά τον “αέρα νικητή” που αποτυπώνει και το στιγμιότυπο αμέσως μετά την επίθεση, με τον Τραμπ να σηκώνει τη γροθιά του, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι μακρύς και πολλά μπορεί να συμβούν.

Προς το παρόν οι αγορές αντιδρούν στο σενάριο επιστροφής των Ρεπουμπλικανών στον Λευκό Οίκο, που σηματοδοτεί φορολογικές περικοπές, υψηλότερους δασμούς και χαλαρότερους κανονισμούς. Είναι το σενάριο που είχε ήδη κερδίσει έδαφος από την κακή επίδοση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο debate του περασμένου μήνα. Για τις αγορές αυτό σημαίνει ισχυρότερο δολάριο και καμπύλη στην απόδοση των αμερικανικών ομολόγων.

Το δολάριο άρχισε να κινείται υψηλότερα έναντι των περισσότερων νομισμάτων στην έναρξη των συναλλαγών στην Ασία. Το Bitcoin ενισχύθηκε αντανακλώντας ενδεχομένως τη φιλική προς τα κρυπτονομίσματα στάση του Τραμπ, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον δείκτη S&P 500 για τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν στη Νέα Υόρκη. Σε κάθε περίπτωση η βία προκαλεί ανησυχία και αυξάνει την αβεβαιότητα των επενδυτών που σε τέτοιες περιπτώσεις στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, επιλέγουν να ρευστοποιήσουν κέρδη και είναι επιφυλακτικοί στο να αυξήσουν θέσεις. Οι τάσεις όμως θα ξεκαθαρίσουν στο προσεχές διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι ενώ οι αγορές, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, αναζητούν κατεύθυνση σε συνέχεια της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ, έχει ανοίξει η συζήτηση για τον πολιτικό κίνδυνο που αναβαθμίζεται από τα περιστατικά πολιτικής βίας στον κόσμο. Εξάλλου και στην Ευρώπη είχαμε τον Μάιο την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο ενώ δεν παραβλέπονται οι αβεβαιότητες από τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία και αυτές που έπονται.

Επίσης, η ηγεσία της ΕΕ έχει πάρει θέση για την δυνητική νέα θητεία Τραμπ, θεωρώντας την “επικίνδυνη”, λαμβάνοντας υπόψη τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που μαίνεται για τρίτο χρόνο, καθώς ο υποψήφιος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι στις προτεραιότητές του εάν επανεκλεγεί, χωρίς όμως να αποκαλύψει το σχέδιό του συντηρώντας τους φόβους να μειωθεί σημαντικά ή και να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Οι εξελίξεις, σε ένα διεθνές περιβάλλον ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και δυνητικές επιπτώσεις σε τομείς όπως τα ελληνοτουρκικά, από την εξωτερική πολιτική που θα ασκήσει ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ. Δυνητικές αλλαγές στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης θα επηρεάσουν την Ελλάδα και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας τους.

Σημειώνεται ότι η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, μετά και το τέλος της κρίσης χρέους, έχει αναδείξει τη χώρα σε υπολογίσιμο περιφερειακό παίκτη, κάτι που αποτυπώθηκε στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και στις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί. Στο μέλλον θα είναι κρίσιμη η περαιτέρω οικοδόμηση σχέσεων που θα διατηρήσουν τη δυναμική και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε στρατηγικούς τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια, οι επιχειρηματικές και περιφερειακές συνεργασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: