Αλλάζει το φορολογικό τοπίο: Ελαφρύνσεις και κίνητρα για ιδιοκτήτες και επαγγελματίες φέρνει νέο νομοσχέδιο

Αλλάζει το φορολογικό τοπίο: Ελαφρύνσεις και κίνητρα για ιδιοκτήτες και επαγγελματίες φέρνει νέο νομοσχέδιο
Photo: pixabay.com
Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, αμέσως μετά το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται στα «σκαριά», το οποίο θα περιλαμβάνει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, αμέσως μετά το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το νομοσχέδιο θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, εισοδημάτων, παροχών και ασφαλίστρων.

Θα εισαγάγει τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν, θα διορθώσει τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών με ταυτόχρονη κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος και θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ έως 20% για ασφαλισμένες κατοικίες.

Παράλληλα, θα αναστείλει τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και το 2025 και θα απαλλάξει από τον φόρο παροχών εργοδότες που προσφέρουν οικονομική ενίσχυση σε νέους γονείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Νέες Ρυθμίσεις

  • Τριετής Απαλλαγή Φόρου Εισοδήματος: Ιδιοκτήτες που ανοίγουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέπουν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες θα απολαμβάνουν τριετή φοροαπαλλαγή.
  • Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών.
  • Παράταση Αναστολής ΦΠΑ: Η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων επεκτείνεται έως τα τέλη του 2025.
  • Μείωση Τεκμαρτού Εισοδήματος: Μείωση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος κατά 50% για επαγγελματίες σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους.
  • Κατάργηση Τέλους Επιτηδεύματος: Από το 2025, καταργείται το Τέλος Επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με τεκμαρτό φορολογικό τρόπο.
  • Φοροαπαλλαγές σε Νέους Γονείς: Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για χρηματικές παροχές έως 5.000 ευρώ σε νέους γονείς, καθώς και φοροαπαλλαγή για voucher βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Αυτοτελής Φορολόγηση Εφημεριών: Εφημερίες του ΕΣΥ θα φορολογούνται με συντελεστή 22%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: