Αλλάζει άρδην το τοπίο για τους εργαζόμενους που μετακινούνται συχνά
- 15/09/2015, 17:30
- SHARE
Σε τι θα επηρεάσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσους εργαζόμενους ξοδεύουν πολύ χρόνο στον δρόμο.
Ο αγγλικός επιχειρηματικός κόσμος έχει εκνευριστεί με μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θα μπορούσε να αυξήσει το μισθολογικό κόστος εξαναγκάζοντας τις εταιρείες να πληρώσουν κάποιους εργαζόμενους για τον χρόνο που ξοδεύουν για τις μετακινήσεις τους.
Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρ. Ένωσης αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι που πρέπει να ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη στα πλαίσια της εργασίας τους, θα πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους από την ώρα που φεύγουν από τα σπίτια τους μέχρι την ώρα που επιστρέφουν.
Όλα τα 28 κράτη-μέλη της Ευρ. Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, δεσμεύονται από την απόφαση του δικαστηρίου. Κι αυτή η απόφαση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο του χρόνου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με την έξοδο ή την παραμονή της χώρας στην Ευρ. Ένωση.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά εργαζομένους όπως οι υδραυλικοί και οι πωλητές «εν κινήσει», οι οποίοι περνούν πολλές ώρες στο δρόμο και δεν έχουν μόνιμο γραφείο.
Το Βρετανικό Ινστιτούτο Διευθυντών χαρακτήρισε την απόφαση ως μια «μηχανή γραφειοκρατίας» που «βασανίζει τις εταιρείες σε όλη την Ευρώπη». Είπε, επίσης, ότι ο νέος κανόνας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα εργατικά κόστη, ενώ θα μπορούσε να τύχει και κατάχρησης από τους εργαζομένους.
«Ένα απομακρυσμένο δικαστήριο λαμβάνει αποφάσεις που πλήττουν τις επιχειρηματικές προοπτικές και την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο» λέει ο Άνταμ Μάρσαλ, εκτελεστικός διευθυντής πολιτικής στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, πάντως, έχουν αντίθετη άποψη.
«Η συγκεκριμένη υπόθεση σωστά επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ‘εν κινήσει’ πρέπει να πληρώνονται για όλο τον εργάσιμο χρόνο τους» λέει ο Ντέιβ Πρέντις, γενικός γραμματέας του βρετανικού συνδικάτου Unison.