Αλλάζουν οι ανησυχίες και οι προτεραιότητες των κορυφαίων CEOs εν μέσω κορωνοϊού- Τι κυριαρχεί

Αλλάζουν οι ανησυχίες και οι προτεραιότητες των κορυφαίων CEOs εν μέσω κορωνοϊού- Τι κυριαρχεί
Photo: pixabay.com
Το ένα τρίτο των CEOs εκφράζει μικρότερη βεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα «2020 CEO Outlook» της KPMG.

Σύμφωνα με την έρευνα 2020 CEO Outlook της KPMG ως αποτέλεσμα της νόσου COVID-19, οι CEOs των εταιρειών με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο έχουν αναγνωρίσει την προσέλκυση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού ως μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα εξετάζουν την ευρύτερη κοινωνική συνεισφορά και τον σκοπό της εταιρείας τους. Σε αυτήν την πρώτη έρευνα του είδους της που καταγράφει κατά πόσο έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες και οι ανησυχίες των CEOs κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, η KPMG πραγματοποίησε δύο έρευνες, μία κατά την έναρξη της πανδημίας τον Ιανουάριο και μία τον Ιούλιο/Αύγουστο.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η ατζέντα των ηγετών έχει μεταβληθεί δραστικά από την αρχή της χρονιάς, καθώς προϋπάρχουσες τάσεις, όπως οι παράγοντες ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση), η ευέλικτη εργασία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχουν επιταχυνθεί. Κατά την εξέταση των προοπτικών ανάπτυξης για τα επόμενα τρία χρόνια, το 32% των CEOs εκφράζει μικρότερη βεβαιότητα τώρα από ότι στην αρχή του χρόνου για την παγκόσμια οικονομία. Οι CEOs ωστόσο είναι περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης των δικών τους χωρών (45% βεβαιότητα), και εκφράζουν μεγαλύτερη βεβαιότητα επίσης για την ανθεκτικότητα της δικής τους επιχείρησης κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Bill Thomas, Global Chairman & CEO της KPMG International, αναφέρει σχετικά: «Η σημαντική αλλαγή στις προτεραιότητες των CEOs κατά τους τελευταίους έξι μήνες αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις χρειάστηκε να αλλάξουν ταχύτατα πορεία ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πανδημίας. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων παγκοσμίως επιχειρούν να διαχειριστούν την αβεβαιότητα με αποφασιστικότητα. Αυτή η κρίση έχει επιταχύνει τις στρατηγικές που είχαν ήδη υιοθετηθεί σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κοινωνική ευθύνη. Ωστόσο, σε άλλους τομείς ο σχεδιασμός για το μέλλον είναι πολύ δυσκολότερος, ειδικά κατά την εξέταση μελλοντικών τρόπων εργασίας και επίλυσης προβλημάτων. Επομένως ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι CEOs εστιάζουν στη σημασία του ταλαντούχου δυναμικού ώστε να διατηρήσουν και να αναπτύξουν οποιαδήποτε μελλοντική επιχείρηση».

ΒΑΣΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ:

  • Η προσέλκυση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού ανέβηκε έντεκα θέσεις, και προσδιορίζεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις

Τον Ιανουάριο, οι CEOs κατέταξαν την προσέλκυση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού 11 θέσεις χαμηλότερα από τους υπόλοιπους κινδύνους για την ανάπτυξη. Ωστόσο, από την αρχή της πανδημίας, το ταλαντούχο δυναμικό κατονομάζεται πλέον ως η πιο σημαντική πρόκληση για τις επιχειρήσεις τους, πάνω από την εφοδιαστική αλυσίδα και τον περιβαλλοντικό κίνδυνο.

  • Προσωπικές επιπτώσεις της νόσου COVID-19 για τους CEOs

Για τέσσερις από τους δέκα ερωτηθέντες (39%), η υγεία τους ή η υγεία ενός μέλους της οικογένειάς τους επηρεάστηκε από τον ιό και ως αποτέλεσμα σε ποσοστό 55% άλλαξαν την απάντησή τους όσον αφορά στην στρατηγική τους στην πανδημία. Τα στελέχη παγκοσμίως έχουν επίσης επηρεαστεί οικονομικά, με σχεδόν δύο τρίτα (63%) να αναφέρουν ότι τροποποίησαν τις απολαβές τους ως αποτέλεσμα της κρίσης της νόσου COVID-19.

  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κλειδί για τη βελτίωση της λειτουργικής ανθεκτικότητας (operational resilience)

Οι CEOs έχουν επενδύσει σημαντικά στην τεχνολογία κατά την περίοδο του lockdown, και ποντάρουν σε βασικές διαστάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού για να καταστήσουν τις εταιρείες τους περισσότερο ανθεκτικές από λειτουργική άποψη, πιο ευέλικτες και πιο πελατοκεντρικές. Η πλειοψηφία (80%) των ηγετών είδαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεών τους να επιταχύνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι μεγαλύτερες εξελίξεις έχουν σημειωθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών, όπου 30% αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί τους έχει φέρει χρόνια μπροστά από το σημείο όπου περίμεναν να είναι αυτήν τη στιγμή. Τα δύο τρίτα (67%) των CEOs είναι πιθανόν να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια στην τεχνολογία από ότι στους ανθρώπους, ποσοστό που δεν έχει αλλάξει καθόλου από την αρχική έρευνα.

  • Μεγαλύτερη έμφαση στον σκοπό και τους ESG παράγοντες

Νωρίτερα φέτος, οι CEOs ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην κοινωνία. Τα δύο τρίτα (65%) των CEOs σχολιάζουν ότι ο κόσμος περιμένει από τις επιχειρήσεις να καλύψουν το κενό στις κοινωνικές προκλήσεις, με τα τρία τέταρτα (76%) να συμφωνούν ότι ως επικεφαλής είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την αλλαγή σε κοινωνικά ζητήματα.

Η πανδημία έχει επιταχύνει την εστίαση των παγκόσμιων στελεχών στον ρόλο τους στην κοινωνία και έχει οδηγήσει σε περαιτέρω έλεγχο των επιχειρηματικών τους πρακτικών. Οι CEOs αισθάνονται ότι οι πρόσφατες εξελίξεις τους ανάγκασαν να εξετάσουν εάν ο σκοπός της εταιρείας τους πληροί τα πρότυπα που αναμένουν τα ενδιαφερόμενα μέρη τους, με 79% να δηλώνουν ότι χρειάστηκε να επανεξετάσουν το σκοπό της επιχείρησής τους ως αποτέλεσμα της κρίσης της νόσου COVID-19 και κατά την ίδια πλειοψηφία (79%) ότι αισθάνονται μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση με τον σκοπό της επιχείρησής τους από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση.

Η εξέλιξη έχει θέσει τους παράγοντες ESG σχεδόν στην κορυφή της ατζέντας των CEOs, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των επικεφαλής έχουν στρέψει την προσοχή τους προς την κοινωνική διάσταση των ESG κατά την παρούσα περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας. Παρά την αυξημένη έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα, πολλοί τομείς κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή. Μια μεγάλη ομάδα των CEOs (65%) αναγνωρίζουν ότι η διαχείριση του κινδύνου αυτού θα αποτελέσει βασικό παράγοντα της επιτυχίας τους, ειδικά για το εάν θα μπορέσουν να κρατήσουν τη δουλειά τους κατά την επόμενη πενταετία.

Ο Bill Thomas καταλήγει: «Η κρίση της νόσου COVID-19 επανατοποθετεί την έννοια της καλής εταιρικής ηγεσίας. Οι CEOs χρειάστηκε να ανταποκριθούν σε απαιτήσεις που λίγοι θα είχαν φανταστεί πριν λίγους μήνες. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες παραμένουν σημαντικές, αλλά οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι πλέον πολύ υψηλότερα στην ατζέντα. Οι CEOs είναι πιο συνδεδεμένοι με τον σκοπό της επιχείρησής τους, που είναι και ο λόγος της ύπαρξής τους, και τον χρησιμοποιούν ως οδηγό για τις επιχειρηματικές τους αποφάσεις εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας».

Ο Νίκος Βουνισέας, Senior Partner της KPMG στην Ελλάδα ανέφερε «Οι προκλήσεις και ανησυχίες των CEOs ανά τον κόσμο επαναπροσδιορίζονται από τις επιπτώσεις την πανδημίας. Πιστεύω πως η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία θα θωρακίσει τις εταιρείες και θα τις προετοιμάζει για την επόμενη μέρα της ανάπτυξης. Παράλληλα, η ευθύνη των εταιρειών απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον ενσωματώνεται στην κουλτούρα του επιχειρείν καθιστώντας όλους εμάς υπεύθυνους για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο αύριο.»

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα CEO Outlook της KPMG, παρέχει τις σε βάθος εκτιμήσεις χιλιάδων στελεχών διεθνώς για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας την επόμενη τριετία.

Αρχικά συμμετείχαν στην έρευνα της KPMG 1 300 CEOs τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, προτού η κρίση της πανδημίας αρχίσει να γίνεται πλήρως αισθητή σε πολλές από τις βασικές αγορές. Η KPMG πραγματοποίησε μια επαναληπτική έρευνα με τη συμμετοχή 315 CEOs στο διάστημα 6 Ιουλίου – 5 Αυγούστου, ώστε να κατανοήσουμε πώς έχει εξελιχθεί ο τρόπος σκέψης των CEOs κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και στις δύο περιπτώσεις, όλοι οι ερωτηθέντες έχουν έσοδα πάνω από US$ 500 εκ., και το ένα τρίτο των εταιρειών που συμμετείχαν έχουν ετήσια έσοδα πάνω από US$ 10 δισ.

Η έρευνα του Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου περιλαμβάνει ηγέτες από 11 βασικές αγορές (Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) και 11 βασικούς κλάδους (διαχείριση περιουσίας, αυτοκινητοβιομηχανία, τραπεζική, λιανική, ενέργεια, υποδομές, ασφάλειες, βιοεπιστήμες, μεταποίηση, τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες). Στην επαναληπτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συμμετείχαν CEO από τους κλάδους που αναφέρθηκαν παραπάνω και από 8 βασικές αγορές (Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, ΗΒ και ΗΠΑ). ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άθροισμα ορισμένων μεγεθών ενδέχεται να μην ισούται με 100 λόγω στρογγυλοποίησης.