Αλληλεγγύη υπό την αίρεση μεταρρυθμίσεων στην ελληνική βιομηχανία
- 18/05/2015, 14:15
- SHARE
«Είναι εύκολο να χαϊδεύουμε αυτά και να λέμε ότι αύριο θα έρθουν επενδύσεις».
Μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη έστειλαν σήμερα κορυφαίοι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους η οποία θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) κ. Ulrich Grillo αφού τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και αντιμετώπισε το δημοσιονομικό πρόβλημα, σημείωσε ότι ο πληθυσμός υποφέρει και υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας είναι η απόλυτη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, το Δημόσιο και το φορολογικό σύστημα. «Έχει μεγάλη σημασία, είπε, να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για να δοθούν χρήματα, αν η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στη σχέση με τους εταίρους και να ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις».
Ο κ. Grillo τόνισε ακόμη ότι δεν θα είχε νόημα να παρατείνουμε το δεύτερο πακέτο αν δεν προχωρήσουμε σε τρίτο και ότι αν δοθούν από τους πολιτικούς σαφή σήματα ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις, υπάρχει θετικό πνεύμα και προθυμία για καινούργιο δάνειο. «Αν οι πολιτικοί αποδείξουν ότι δεν έχουν μόνο σχέδιο αλλά να δούμε και εφαρμογή του προγράμματος, τότε θα επανέλθει η εμπιστοσύνη και μετά έρχεται το χρήμα. Αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων», είπε. Σημείωσε δε ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται και θα ήταν πρόθυμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά περιμένουν να δουν τι θα γίνει καθώς δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη.
«Είναι εύκολο να χαϊδεύουμε αυτά και να λέμε ότι αύριο θα έρθουν επενδύσεις. Δεν το πιστεύω», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Jose Vincente Gonzalel. «Όλοι θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη και το ευρώ. Πρέπει όμως η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Δεν αρκεί να πηγαίνει κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στο απώτερο μέλλον, πρέπει να δείξει ότι μπορεί να τις εφαρμόσει», πρόσθεσε. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι όταν κάποιος στην επιχείρησή του παρουσιάζει μια πρόταση, του κάνει πέντε ερωτήσεις: τι θα κάνεις, πώς θα το κάνεις, ποιος θα το κάνει, πότε και με ποιο κόστος. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πραγματικό σχέδιο. Αν η Ελλάδα έχει αξιόπιστο πρόγραμμα πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».
Στη θεωρία παιγνίων αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής εργοδοτικής οργάνωσης Businesseurope κ. Markus Beyrer τονίζοντας ότι «κατά την άποψή μας θεωρούμε ότι σημαίνει συνεργασία για να αυξήσουμε την πίτα και δεν έχει καμία σχέση με εκβιασμό». Θέλουμε, είπε, ένα χαρτί με μια συμφωνία που θα εφαρμοστεί. Επεσήμανε ακόμη ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του προγράμματος πιστωτικής επέκτασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο όμως δεν θα είναι πάντοτε ανοιχτό. «Πρέπει, τόνισε, να καταγράφουν στο χαρτί ορισμένα πράγματα και να είμαστε βέβαιοι ότι θα εφαρμοστούν» ενώ εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας σημείωσε την ανάγκη να κλείσει συμφωνία καθώς ο χρόνος τελειώνει και τα χρήματα έχουν εξαντληθεί. «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, είπε, κινδυνεύει αν κυριαρχήσει καχυποψία αντί για αλληλεγγύη. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός για να αποφύγουμε το ατύχημα». Ο κ. Φέσσας επεσήμανε ακόμη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να είναι μετριοπαθής ενώ ανέφερε ότι η προσαρμογή στη χώρα μας έγινε με βαρύ τίμημα, διπλάσιο σε σχέση με τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα και ότι στο τέλος του 2014 υπήρξαν ισχνά σημάδια ανάπτυξης τα οποία όμως βασίζονταν στην κατανάλωση.
Τις προτάσεις του ΣΕΒ για αλλαγές σε 11 τομείς πολιτικής παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κ. ‘Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στην πρωινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Πρόκειται για 82 προτάσεις στους τομείς: Φορολογική Δικαιοσύνη, Πρόσβαση στη Χρηματοδότηση, Μείωση Ενεργειακού Κόστους, Βιομηχανική Πολιτική, Σύγχρονο Σύστημα Αδειοδότησης, Λειτουργικός Χωροταξικός Σχεδιασμός για τις Επιχειρήσεις, Ποιοτική και Ταχεία Απονομή Δικαιοσύνης, Δομές Ποιότητας για τη βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας, Εποπτεία Αγοράς και Κανόνες στον Ανταγωνισμό, Καλή Νομοθέτηση και Ρυθμιστική Διοίκηση και στοχεύουν σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσας επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος οραματίζεται την Ελλάδα ως τη χώρα, που κάθε πολίτης του κόσμου θα θέλει και θα μπορεί να επισκεφθεί, να ζήσει και να επενδύσει. «Θέλουμε, είπε, μια Ελλάδα δυναμικό κέντρο της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με στέρεους θεσμούς, ελκυστικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, που προάγει τις εξαγωγές, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, την παραγωγή και τις ποιοτικές υπηρεσίες, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη γνώση, τη συνοχή, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου.»
Ο νέος Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, σημείωσε ότι οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν μια μεταβατική περίοδος σε όλα τα επίπεδα με μια νέα Κυβέρνηση στη χώρα μας, με νέα ηγεσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και νέο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και με νέα Διοίκηση στον ΣΕΒ. Για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά του στον Σύνδεσμο, ο ΣΕΒ τίμησε τον τέως αντιπρόεδρο κ. Χάρη Κυριαζή ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου στο νέο σχήμα Στέγης Βιομηχανίας/ΙΒΕΠΕ, όπου θα εποπτεύει την οργάνωση των εργασιών τεκμηρίωσης των θέσεων του ΣΕΒ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην παραδοσιακή απογευματινή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ ομιλητές θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, η Πρόεδρος της BUSINESSEUROPE κα. Emma Marcegaglia και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ