Άλμα στην απόδοση του ελληνικού ομολόγου- Βυθίζεται το γερμανικό
- 06/03/2020, 14:01
- SHARE
Εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, όπως και ευρύτερα στους τίτλους της περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στην ασφάλεια γερμανικού και αμερικανικού χρέους τρομαγμένοι από τα σενάρια για τις επιπτώσεις που θα έχει η εξάπλωση του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έφτασε σήμερα μία ανάσα από το 1,50%. Συγκεκριμένα σκαρφάλωσε λίγο νωρίτερα έως και το 1,49% και στις 13:00 το μεσημέρι διαμορφώνεται στο 1,48% αυξημένη κατά 14,1% ή 19 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Μικρότερες είναι οι πιέσεις για τα ιταλικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετους αυξήθηκε ενδοσυνεδριακά έως και 12 μονάδες βάσης, στο 1,19%. Λίγο μετά τις 13:00 διαμορφώνεται στο 1,11% αυξημένη κατά 4 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Τα γερμανικά ομόλογα από την άλλη βλέπουν τις τιμές τους να επιδίδονται σε εντυπωσιακό ράλι και τις αποδόσεις να κάνουν βουτιά. Η απόδοση του 10ετους Bund υποχωρεί στο -0,738% τα χαμηλότερα επίπεδα από το ιστορικό ναδίρ του Σεπτεμβρίου 2019.
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου. Σήμερα έσπασε προς τα κάτω και το φράγμα του 0,8%, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι μπορεί να υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα όσο συνεχίζεται η αιμορραγία των μετοχών.
Χρηματιστήρια: Sell off σε Αθήνα και Ευρώπη
Κύμα ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις απώλειες να υπερβαίνουν στις περισσότερες περιπτώσεις το 3%. Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στο ρίσκο, καθώς ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα σε παγκόσμια βάση απειλώντας με «αναπνευστική ανεπάρκεια» και την παγκόσμια οικονομία.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών o Γενικός Δείκτης στις 13:30 καταγράφει πτώση 3,6% στις 701 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να έχει ανέβει στα 50,91 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα ο δείκτης είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και 5% στις 691 μονάδες. Στο στόχαστρο βρίσκονται σταθερά οι τράπεζες, με τον δείκτη τους να υποχωρεί 5%. Οι τράπεζες είναι το μεγαλύτερο «βαρίδι» στον δείκτη, αλλά δεν είναι ο κλάδος με τη χειρότερη επίδοση. Ο κλάδος των πρώτων υλών κάνει βουτιά 7%, οι ασφάλειες υποχωρούν 5,7%, ενώ οι κλάδοι κατασκευών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας καταγράφουν απώλειες άνω του 5%.
Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρουσιάζει απώλειες 3,4% και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την εβδομάδα με πτώση, παρά το ανοδικό σερί των τεσσάρων πρώτων συνεδριάσεων. Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι σε όλες τις μεγάλες αγορές. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 3,5%, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 3,4%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι στο -3,3%. Πτώση 3,1% και για τον FTSE 100 στο Λονδίνο.
Στην Ευρώπη τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται τράπεζες και αεροπορικές εταιρείες. Ο κλάδος των τραπεζών στον δείκτη Stoxx 600 με πτώση 4% επιστρέφει σε επίπεδα, που είχε να συναντήσει από το 2009. Ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής υποχωρεί 3,8% και βυθίζεται σε bear market με απώλειες άνω του 20% σε σχέση με τα εφετινά υψηλά του.