Αλουμίνιον της Ελλάδος: Μισός αιώνας παραγωγής και συνεχίζει
- 24/11/2016, 13:19
- SHARE
Ο Όμιλος Μυτιληναίος γιόρτασε το κλείσιμο 50 ετών λειτουργίας των εργοστασίων, δέκα χρόνια μετά την απόκτησή τους.
Τα πενήντα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας των εργοστασίων της Αλουμίνιον της Ελλάδος και η συμπλήρωση δεκαετίας υπό τον έλεγχο του Ομίλου Μυτιληναίος εορτάστηκαν σήμερα σε εκδήλωση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.
“Όταν πριν από πενήντα χρόνια ο τότε πρωθυπουργός και εθνάρχης της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής έθετε τον θεμέλιο λίθο του εργοστασίου, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την επιτυχία, τη συμβολή της επένδυσης στην εθνική οικονομία και την εξέλιξη με την εξαγορά από τον όμιλο μας”, τόνισε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Κάνοντας ένα σύντομο ιστορικό της επένδυσης τόνισε ότι ο Όμιλος απέκτησε τον έλεγχο του εργοστασίου το 2005, την εποχή που την εγκατέλειψαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες και σήμερα αποτελεί το παγκοσμίως γνωστό μεταλλουργικό και ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου και τον μεγαλύτερο καθετοποιημένο παραγωγό αλουμινίου και αλουμινίας στην Ε.Ε.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι τρεις φορές στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η ΑλτΕ κινδύνευσε σοβαρά: όταν αποχώρησαν οι Γάλλοι και Καναδοί που είχαν εξαγοράσει την Πεσινέ, το 2008 – 2009 λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και το 2011 όταν υποχώρησε η διεθνής ζήτηση εμπορευμάτων λόγω επιβράδυνσης της Κίνας.
“Ο όμιλος σε εποχή πρωτοφανούς κρίσης διεθνώς και στην Ελλάδα, με πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα και πολύ χαμηλή αξία του ευρώ, πραγματοποίησε επενδύσεις πάνω από 600 εκατ. ευρώ για να γίνει το Αλουμίνιο η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία με όρους ελληνικής προστιθέμενης αξίας. Καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής κατά 50% και κρατήσαμε όρθια την εταιρεία. Ειδικά το 2011 με τη μεγάλη πτώση στη ζήτηση των εμπορευμάτων, κυρίως από Κίνα, φτάναμε να χάνουμε μέχρι και 1 εκατ. δολάρια την ημέρα.. Η εκδήλωση σφραγίζει την αδιάλειπτη λειτουργία του εργοστασίου για πενήντα χρόνια και την ολοκλήρωση του δεκαετούς επενδυτικού πλάνου του ομίλου “, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Σημείωσε δε ότι σήμερα η μονάδα είναι η πλέον ανταγωνιστική της Ευρώπης και περιλαμβάνεται στις τρεις καλύτερες διεθνώς , αφού προηγουμένως διέψευσε τους φόβους και την αγωνία να καταρρεύσει, συμπαρασύροντας ολόκληρο τον όμιλο, καθώς την ίδια περίοδο έκλειναν το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια του κλάδου στην Ευρώπη.
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή κατά την οποία αναφέρθηκε στην συμβολή των εργαζομένων, περιγράφοντας ένα ατύχημα που συνέβη Κυριακή, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε το σύνολο των εργαζομένων να παρουσιαστούν στους χώρους δουλειάς.
“Δεν έχουμε να φοβόμαστε πολλά πράγματα. Συνεχίζουμε τις επενδύσεις και την προσπάθεια για αύξηση παραγωγικότητας. Θέλουμε η ΑλτΕ να αποτελέσει ένα λιθαράκι στο ξαναχτίσιμο της ελληνικής βιομηχανίας της νέας εποχής.”, κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.
“Η εταιρία λειτούργησε ως μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Η επιτυχία μας δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και η ελληνική βιομηχανία θα αποτελέσει προς ευχή της ελληνικής αριστείας”, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Στεφανίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΑλτΕ.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κα Ντόρα Μπακογιάννη και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης , ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος κ.α.
Η παραγωγή του εργοστασίου φθάνει σήμερα στους 820.000 τον. Αλουμίνας και 120.000 τον αλουμινίου το χρόνο. Απασχολεί 1500 εργαζόμενους, κυρίως από την τοπική κοινωνία ενώ άλλοι 250 εργάζονται στην θυγατρική Δελφοί Δίστομο που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ελλάδα.
Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
– Η εταιρεία έκλεισε τα 50 χρόνια ζωής
– Οι εγκαταστάσεις της περιλαμβάνουν μια έκταση 750 στρεμμάτων και 9 παραγωγικές μονάδες
– Απασχολεί 1.461 έμμεσους και άμεσους εργαζόμενους με το 88% του συνόλου των εργαζόμενων να προέρχεται από τις τοπικές κοινότητες.
– Η αλυσίδα εφοδιασμού απαριθμεί 1.418 προμηθευτές με το 75% αυτών να είναι Έλληνες