Alpha Bank: Εντυπωσιακή αύξηση της τιμής-στόχου από την HSBC

Alpha Bank: Εντυπωσιακή αύξηση της τιμής-στόχου από την HSBC
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χαρακτηρίζει τη μετοχή της ως "την πιο υποτιμημένη μετοχή της ΕΕΜΕΑ".

Η HSBC αύξησε την τιμή-στόχο της Alpha Bank κατά 30%, από 2,30 ευρώ στα 3,00 ευρώ, χαρακτηρίζοντας τη μετοχή της Alpha Bank ως “την πιο υποτιμημένη μετοχή της ΕΕΜΕΑ” και τονίζοντας ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της τράπεζας δεν δικαιολογούν την τρέχουσα τιμή της. Η τράπεζα αναμένει επίσης ότι το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 30 εκατ. ευρώ θα στηρίξει τη μετοχή, ενώ τα αποτελέσματα του εξαμήνου, που θα ανακοινωθούν στις 2 Αυγούστου, αποτελούν σημαντικό καταλύτη για τη μελλοντική πορεία της.

Η HSBC επισημαίνει ότι η μετοχή της Alpha Bank είχε παραμεληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τη χαμηλή αποτίμηση να οφείλεται σε μεταβατικούς παράγοντες, όπως η πώληση του ποσοστού της Πειραιώς από το ΤΧΣ. Ο οίκος προσθέτει ότι οι υπόλοιπες τράπεζες είχαν προσωρινά πλεονεκτήματα λόγω της ισχυρής τους θέσης σε καταθέσεις λιανικής.

Ωστόσο, η Alpha Bank βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, όπως επιβεβαιώνει και ο CFO του Ομίλου, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου. Η HSBC αναμένει αύξηση του Καθαρού Εσόδου Τόκων (NII) κατά 7% τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ το NII των υπόλοιπων τραπεζών θα παραμείνει στάσιμο ή θα συρρικνωθεί. Επίσης, το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου θα μειωθεί λόγω της ενίσχυσης των κεφαλαίων και της μείωσης των ΜΕΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πλεονεκτική θέση της Alpha Bank επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι έχει χαμηλότερα ρευστά στοιχεία ενεργητικού και υψηλότερες προθεσμιακές καταθέσεις, μειώνοντας την ευαισθησία της στην πτώση των επιτοκίων κατά 40%.

Ο αναλυτής της HSBC αύξησε τις εκτιμήσεις για τα επαναλαμβανόμενα κέρδη της Alpha Bank το 2024 και το 2025 κατά 16% και 26% αντίστοιχα, λόγω του χαμηλότερου beta καταθέσεων και της υψηλότερης αύξησης του χαρτοφυλακίου αξιογράφων της τράπεζας.

Η HSBC καταλήγει ότι η τιμή της μετοχής της Alpha Bank θα έπρεπε να διαπραγματεύεται πιο κοντά στη λογιστική αξία, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα διαθέτει:

  • Δείκτη βιώσιμου ROTE πολύ κοντά στο Κόστος Ιδίων Κεφαλαίων (CoE).
  • “Άφθονα” πλεονάζοντα κεφάλαια.
  • Περιθώριο να αυξήσει περαιτέρω τη διανομή μερισμάτων τα επόμενα χρόνια, με τον οίκο να υιοθετεί μια συντηρητική θέση, βάζοντας όριο στις διανομές μερισμάτων στο 30% των μελλοντικών κερδών, όταν η Διοίκηση της Τράπεζας έχει δώσει guidance για 50%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: