Alumil: Επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ σε συστήματα ρομποτικής στο Κιλκίς και επέκταση της διεθνούς παρουσίας

Alumil: Επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ σε συστήματα ρομποτικής στο Κιλκίς και επέκταση της διεθνούς παρουσίας
Η τεχνητή νοημοσύνη στην παραγωγική διαδικασία, η απόσχιση του κλάδου και η συζητήσεις με fund.

Σε αναπτυξιακή τροχιά έχει μπει και πάλι η ALUMIL, η κορυφαία ελληνική πολυεθνική στον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, διανύοντας μια από τις πιο δυναμικές περιόδους της ιστορίας. Με σημαντική επέκταση των δραστηριοτήτων της σε προηγμένες και αναδυόμενες αγορές, ενίσχυση των παραγωγικών της δομών και πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό, ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματά της.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοείο της Αθήνας ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γιώργος Μυλωνάς παρουσίασε τον απολογισμό των προκλήσεων της τελευταίας δεκαετίας, καθώς επίσης και το πλάνο για την επόμενη ημέρα.

«Το 2009 καταγράψαμε τρομακτικές ζημιές από κατασκευές στο εξωτερικό. Στην οικονομική κρίση χάσαμε 100 εκατ. ευρώ, όμως όλες οι εταιρείες του εξωτερικού ήταν κερδοφόρες. Ως αντίβαρο λειτούργησε η πώληση αρκετών καλών ακινήτων που είχαμε αγοράσει σε άλλες χώρες. Το 2012 ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, αποχωρούσαν και μας ζητούσαν εξόφληση, κάτι που ήταν αδύνατο. Μας προσημείωσαν την περιουσία και έβαλαν σε υποθήκη τα εργοστάσια της εταιρείας.

Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε κάποια και την περίοδο που επιβλήθηκαν τα capital controls, ήμασταν μεν “λαβωμένοι”, όμως λόγω της εξωστρέφειας και των θετικών αποδόσεων από την παρουσία μας σε διεθνείς αγορές καταφέραμε να σηκωθούμε ξανά στα πόδια μας».

Το rebound της Alumil έγινε το 2017, όταν η εταιρεία άλλαξε μορφή και μοντέλο λειτουργίας. Σήμερα θεωρείται μια επιτυχημένη ελληνική πολυεθνική με παρουσία σε 60 χώρες και 32 θυγατρικές, η οποία χαρακτηρίζεται από μια πορεία συνεχούς ανάπτυξης και υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών σε ομιλικό επίπεδο.

«Σήμερα οι πωλήσεις ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ και η βασική δομή της εταιρείας μπορεί να υποστηρίξει ακόμη και τα διπλάσια νούμερα. Φέτος εκτιμάμε ότι τα ΕΒΙΤDA θα αγγίξουν τα 50 εκατ. ευρώ. Σταματήσαμε να είμαστε μια κλασσική βιομηχανία μετάλλου και πια χτυπάμε το ψηλό κομμάτι της αγοράς και έχουμε διαχρονικό προσανατολισμό. Δεν παράγουμε αλουμίνια για να παράγουμε απλώς τόνους από αυτά. Στοχεύουμε περισσότερο σε Ασία, Αφρική και Αμερική διότι η μεγέθυνση που μπορούμε να πετύχουμε στην Ευρώπη δεν είναι τόσο μεγάλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς υπογραμμίζοντας πως η εταιρεία, την τελευταία εξαετία έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 87 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια χωρίς τραπεζικό δανεισμό.

Πιο συγκεκριμένα οι επενδύσεις αφορούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου Ξάνθης , μονάδα διαλογής σκραπ αλουμινίου μηχανικής και ψηφιακής διαλογής και επεξεργασίας, προηγμένο κέντρο δοκιμών και πιστοποίησης προϊόντων και κατασκευών, μονάδα 3D Printing με 10 βιομηχανικούς εκτυπωτές διαφόρων υλικών για τη δημιουργία mockups στα μεγάλα έργα, νέα – ή 5η κατά σειρά – γραμμή διέλευσης, κάθετο βαφείο στο Κιλκίς, υπερσύγχρονες γραμμές κατεργασίας προφίλ και εξαρτημάτων, καθώς επίσης και ένα ακόμη νέο βαφείο και μονάδα παραγωγής εξαρτημάτων στην Αίγυπτο.

«Είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που χρησιμοποιήσαμε πριν από τρία χρόνια την τεχνητή νοημοσύνη στην παραγωγή μας. Έχουν έρθει στο εργοστάσιο μας οι μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου για να το δουν και μας ζητούν να μοιραστούμε την τεχνογνωσία μας». Επιπρόσθετα, ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως επενδύσανε σε εξοπλισμό και στο R&D με προϊόντα που προβλέπουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αποκάλυψε πως αυτό το διάστημα τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 15 εκατ. ευρώ, το οποίο υπάγεται στο RRF και θα αξιοποιηθεί προκειμένου να κατασκευάσουν ρομποτική αποθήκη στο Κιλκίς, αλλά και για την πλήρη αυτοματοποίηση διακίνησης υλικών εντός των παραγωγικών εγκαταστάσεων. «Στην Ελλάδα εκτιμούμε ότι θα χρειαστούμε συνολικά 25 εκατ. ευρώ για τις επενδύσεις που θέλουμε να τρέξουμε τα επόμενα χρόνια. Το κοινοπρακτικό δάνειο που εκκρεμεί, από τα 160 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018, η πρόβλεψη μας είναι ότι θα έχει υποχωρήσει στα 92 εκατ. ευρώ το 2025».

Στο top 10 των εταιρειών του κλάδου παγκοσμίως

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η Alumil κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο σε Ελλάδα, ΝΑ Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, και συγκαταλέγεται στο top 10 παγκοσμίως στον χώρο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμίινίου με παρουσία σε εμβληματικά κτήρια σε όλες τις ηπείρους.

Διευρύνοντας τη διεθνή της παρουσία της σε νέες, απαιτητικές αγορές, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, η ALUMIL συμμετείχε σε εμβληματικά έργα, με κορυφαία συστήματα αλουμινίου που συνδυάζουν, υψηλές επιδόσεις και απαράμιλλη αισθητική.

Αναφέροντας ενδεικτικά κάποια έργα που ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια και «ντύνονται» με συστήματα της εταιρείας, μπορούμε να αναφέρουμε τον εντυπωσιακό ουρανοξύστη 57 ορόφων «The Butterfly», ένα σύγχρονο τοπόσημο στην πόλη του Βανκούβερ, στο οποίο η εταιρεία προσέφερε λύσεις που συμβαδίζουν με τις σύγχρονες τάσεις της «διάφανης» αρχιτεκτονικής, αλλά και το «Riviera Tower», τον υπό κατασκευή πύργο στο Ελληνικό, που με την ολοκλήρωσή του θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ο ψηλότερος οικιστικός ουρανοξύστης της Μεσογείου!

«Το πιο δύσκολο έργο τεχνολογικά ήταν το κτήριο της Google στη Νέα Υόρκη, καθώς μας ζητούσαν προδιαγραφές που δεν υπήρχαν, αλλά και ένας πύργος στο Βανκούβερ του Καναδά. Έχουμε παρουσία στην Αμερική από το 2008. Είναι μια πολύ δύσκολη αγορά, και για να μπεις, και για να επιβιώσεις. Φάγαμε πολύ ξύλο, όμως τα καταφέραμε και ανοίξαμε και δεύτερη θυγατρική στο Τέξας. Εκτός από την Αμερική στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ενδυνάμωση της παρουσίας μας στην Ινδία, η ανάπτυξη της ΝΑ Ασίας με νέα εταιρεία στην Μπανγκοκ και η επέκταση στην ΝΑ Αφρική».

Η απόσχιση του κλάδου και η συνεργασία με το investment fund «One World Impact Partners»

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η απόσχιση του κλάδου της χύτευσης αλουμινίου, με την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του ανακυκλωμένου «πράσινου» αλουμινίου (σήμερα, αξιοποιείται το 50% της παραγωγικής δυναμικότητας). Με τα έσοδα πώλησης, η εταιρεία πρόκειται να μειώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

«Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε το μειοψηφικό πακέτο του χυτηρίου. Δεν σκοπεύουμε να αποχωρήσουμε εντελώς. Θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο, και λόγω γεωγραφίας, αλλά και λόγω γνώσης της εγχώριας αγοράς. Το ποσοστό που θα πάρει ο ξένος επενδυτής είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα είναι από 51% έως 60%. Η απόσχιση του κλάδου έχει γίνει γύρω στα 50 εκατ. ευρώ. Τέλος της χρονιάς, αρχές της επόμενης, θα έχουμε τη λειτουργία της νέας ανεξάρτητης εταιρείας και όλο το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα πάει στις τράπεζες για την εξόφληση του δανείου» διευκρίνισε ο κ. Μυλωνάς.

Φιλόδοξο εγχείρημα της ALUMIL αποτελεί επίσης η έναρξη στρατηγικής συνεργασίας με το investment fund «One World Impact Partners», με στόχο την από κοινού ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων σε όλο τον κόσμο. Οι μονάδες αυτές θα εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες της ALUMIL όσο και τις ανάγκες των άλλων συνεργατών της OWI.

«Μιλάμε εδώ και καιρό με το συγκεκριμένο fund. Έχουμε υπογράψει συμφωνητικά και πολύ́ σύντομα θα έχουμε νέα. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο για να μπορούμε να πετύχουμε την ποιότητα παραγωγής που έχουμε στην Ελλάδα. Δεν μιλάμε για ένα κράτος μόνο, αλλά για χώρες όπου το fund έχει διαχρονικά ενδιαφέρον και οικονομικό συμφέρον. Η προσωπική επιθυμία θα ήταν το πρώτο εργοστάσιο να γίνει στην Αίγυπτο. Πιστεύουμε στη σχέση που έχει με την Ευρώπη και θεωρούμε ότι ως αγορά είναι καλύτερη από την Τουρκία. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια διετία για απόσβεση» κατέληξε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα συνεισφέρει στο 15% με 20% του τζίρου και πως το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από ξένες αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: