Αμερικανικές Εκλογές: Η «θυμωμένη ψήφος» και οι προκλήσεις την επόμενη μέρα
- 07/11/2024, 13:14
- SHARE
Οι σταθερές που γνωρίζαμε δεν υπάρχουν πια ενώ αναδύονται προκλήσεις για το μέλλον των ΗΠΑ, με επιπτώσεις στην Ευρώπη μετά τις αμερικανικές εκλογές.
Το αποτέλεσμα προκάλεσε “σεισμό”, όπως ανέφερε στον Πέτρο Ευθυμίου, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum του Fortune, ο Δημήτρης Καιρίδης, Μέλος Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθηγητής διεθνών σχέσεων.
Για “θυμωμένη ψήφο” από την πλευρά των Αμερικανών ψηφοφόρων μίλησε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος ΣΕΒ σε συζήτηση με την Αναστασία Παρετζόγλου εκφράζοντας την ελπίδα το αποτέλεσμα να “ξυπνήσει” την Ευρώπη.
Από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε αναδείχθηκαν τα μηνύματα των Αμερικανών ψηφοφόρων αλλά και η αντι-ελίτ εξέγερση, οι νέες πολιτικές ισορροπίες και οι επιπτώσεις των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Η Κάμαλα Χάρις έκανε λάθη, όπως και οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με τους ομιλητές, με αποτέλεσμα την ήττα και την ανάδειξη στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Ως αποτέλεσμα, οι σταθερές που γνωρίζαμε δεν υπάρχουν. Ζητούμενο είναι αν αναδύεται απειλή για την αμερικανική οικονομία και τι θα ακολουθήσει.
Μένει να φανεί από τις επιλογές Τραμπ. Ωστόσο ο εμπορικός πόλεμος είναι ένας κίνδυνος για την Ευρώπη η οποία θα βρεθεί μπροστά σε νέες προκλήσεις. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Ευρώπη είχε προβλήματα και πριν την εκλογή Τραμπ. Σύμφωνα με τον κ. Κερίδη, πολλοί κατηγορούν τον Μερκελ-ισμό αλλά οι φιλελεύθεροι στη Γερμανία ήταν βασικό εμπόδιο στην επίλυση της κρίσης. Οπότε, μετά και τα αποτελέσματα του Brexit, η απάντηση στις προκλήσεις είναι περισσότερη Ευρώπη.
Μεταξύ των κινδύνων αναδεικνύεται από τη συζήτηση η “εθνικολαϊκιστική σπέκουλα“, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, καθώς και δυνητικός εμπορικός πόλεμος που θα πλήξει την Ευρώπη.
Επίσης, η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να μας καθησυχάζει. Σχετικά μηνύματα αναδείχθηκαν και στις Ευρωεκλογές αλλά και μετέπειτα στις δημοσκοπήσεις.
Από την άλλη μεριά, σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ βαίνουν βελτιούμενες, όπως σχολίασε μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Δ. Σαρακάκης, πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη και αντιπρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Από την πλευρά του ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε ότι ζητούμενο είναι σε τι βαθμό ο Ντόναλντ Τραμπ θα προχωρήσει σε πολιτικές προστατευτισμού. Τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία θα υποστεί μεγάλη βλάβη αν περιχαρακωθεί και ανέδειξε δύο τάσεις που δεν συζητιούται πολύ αν και υπόγεια δουλεύουν.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη μεταφορά του κέντρου βάρους αυτού που θεωρούμε ως δυτικό κόσμο στην Ασία, καθώς η Ευρώπη δεν είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Αυτή η τάση θα έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα, καθώς αφορά την τεχνολογία, τον τουρισμό και το εμπόριο. Η άλλη τάση που υποφώσκει είναι ότι υπάρχει στο χώρο παραγωγής συγκέντρωση σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, κυρίως ψηφιακές. Η ελληνική οικονομία -όπως και η Ευρώπη, σε μεγάλο βαθμό- είναι εκτός αυτής της μεγέθυνσης του ψηφιακού κόσμου, αν και μπορεί να συνδεθεί.
Ο Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής, Τράπεζα Ελλάδος, επεσήμανε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά κίνδυνο διότι μπορεί καταρχήν να διαταράξει το διεθνές εμπόριο. Επίσης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Η φορολογική πολιτική του Τραμπ είναι επίσης σημαντική, σύμφωνα με τον κ. Πελαγίδη, που πρόσθεσε ότι αν προχωρήσει σε φορολογικές περικοπές για τις επιχειρήσεις, μπορεί αυτό να προσθέσει στο χρέος των ΗΠΑ.