Άμεσης βοήθειας χρήζουν οι ΜμΕ στην Ελλάδα
- 28/05/2015, 16:45
- SHARE
Χρηματοδότηση από μικρότερες τράπεζες και φορολογικά κίνητρα για περιβαλλοντικές επενδύσεις ζητούν οι μικρομεσαίοι ενόψει του πακέτου για την Κυκλική Οικονομία από την ΕΕ.
Ο χρηματοδοτικός κλάδος πρέπει να γίνει περισσότερο φιλικός προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ όσον αφορά στο στόχο του 50% για τις Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες όπως αυτός τέθηκε στο 7ο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Δράσης, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) προειδοποιεί ότι οι ΜμΕ θα έχουν δυσκολία στην εκπλήρωση των κριτηρίων, εκτός εάν οι πρακτικές προμηθειών βελτιωθούν.
Αυτά επισημαίνονται μεταξύ άλλων σε υπόμνημα της UEAPME, το οποίο δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ενόψει του επερχόμενου πακέτου για την Κυκλική Οικονομία στην ΕΕ.
Για τη χρηματοδότηση, σημειώνεται ότι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου διαχειρίζονται από μεγάλες εθνικές τράπεζες, που όμως δεν αποτελούν παραδοσιακούς συνεργάτες των ΜμΕ στα περισσότερα κράτη-μέλη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις χρονοβόρες διαδικασίες, εμποδίζουν τις ΜμΕ και ειδικότερα τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση αυτή. Αυτό το πρόβλημα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να λυθεί επιτρέποντας και σε μικρότερες τράπεζες, περισσότερο στοχευμένες προς τις ΜμΕ (τοπικές, συνεταιριστικές) να παίξουν το ρόλο του ενδιαμέσου.
Εκτός από αυτό, όπως προτείνεται και στην τελική έκθεση του Ομίλου Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων για την Ενεργειακή Απόδοση (EEFIG), θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να αυξηθούν οι εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμες σε τοπικό επίπεδο, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο τις ΜμΕ ικανές να αντιμετωπίσουν το κόστος του να γίνουν αειφόρες.
Η UEAPME υποστηρίζει την εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για την ενθάρρυνση των ΜμΕ να κάνουν περιβαλλοντικά φιλικές επενδύσεις (π.χ. διαχείριση νερού ή αποβλήτων ή εθελοντική υιοθέτηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων όπως EMAS ή Eco-label ή βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης). Εξίσου σημαντικό είναι να μην επιτραπεί η εισαγωγή οικονομικών εμποδίων για τη δημιουργία αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ενέργειας.
Τέλος, υπάρχει αναντιστοιχία δεξιοτήτων στις αγορές εργασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ΜμΕ αναζητούν να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους με περιβαλλοντική εξειδίκευση αλλά, συχνά, δεν υπάρχει προσφορά. Κάποιες πράσινες δεξιότητες μπορούν να μη συνδεθούν με νέες θέσεις εργασίας αλλά με την αναβάθμιση υφιστάμενων δεξιοτήτων των εργαζομένων. Σχετικά με τη δια βίου εκπαίδευση, οι ΜμΕ εκπαιδεύουν τους εργαζόμενούς τους ανεπίσημα. Η «εκπαίδευση στην εργασία» αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή δια βίου εκπαίδευσης, η οποία όμως θα πρέπει να αναγνωρίζεται και να υποστηρίζεται καλύτερα. Κρίνεται αναγκαίο να δοθούν περαιτέρω οικονομικά κίνητρα και χρηματοδοτικά μέσα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ