Αμετακίνητος ο Ερντογάν: Η Αγία Σοφία είναι εσωτερικό ζητημα – Σε διπλωματικές κινήσεις καταφεύγει η Αθήνα
- 12/07/2020, 15:09
- SHARE
Αμετακίνητος στη θέση του για την Αγία Σοφία παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί εμφανίστηκε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτηρίζει εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας το θέμα της Αγίας Σοφίας ενώ καλεί τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί την απόφαση. «Ο λαός αποφασίζει. Πρέπει όλοι να σεβαστούν την απόφαση» είπε ο Ερντογάν.
Παράλληλα, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί την ένταση και δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις συνεργασίας σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα.
«Δεν θέλουμε ένταση. Αντιθέτως πιστεύω πως οι υδρογονάνθρακες είναι ευκαιρία συνεργασίας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας που θα προβλέπει δίκαιη μοιρασιά».
Τις διπλωματικές κινήσεις της με στόχο να υπάρξει μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση απέναντι στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί σχεδιάζει η Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό χθες από κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της αντίδρασης της χώρας μας.
Το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του. Καταδικάζοντας έντονα τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο την Παρασκευή για απόφαση που προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, και για επιλογή που «προσβάλλει όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού». Υπογράμμισε παράλληλα πως το ζήτημα «επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».
Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε πως «το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά διεθνές» προαναγγέλλοντας πως η Ελλάδα «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να υπάρξουν ανάλογες συνέπειες» στις τουρκικές αποφάσεις.
«Το θέμα της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι ελληνοτουρκικό. Είναι ένα διεθνές ζήτημα, ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και με τον υπόλοιπο κόσμο. Θα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή τις επόμενες ημέρες για να δούμε να αποκρυσταλλώνονται. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση» επισήμανε.
Όπως είπε, είναι αδύνατον να μην έρθει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής. «Περιμένουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Σημασία έχει η απάντηση να είναι αυτή που πρέπει και να φτάνει συνεχώς το μήνυμα, ότι, όταν γίνονται τέτοιες ενέργειες, τόσο κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις, υπάρχουν συνέπειες» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, μία ημέρα μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που άνοιξε τον δρόμο για την μετατροπή του εμβληματικού μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί, ο Ερντογάν επανήλθε χθες στο θέμα απορρίπτοντας τις διεθνείς αντιδράσεις.
«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της» είπε, στη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης . «Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού» ανέφερε.
Στο μεταξύ οι τουρκικές αρχές άρχισαν τις επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία, στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή.
Το κτήριο έκλεισε για τους επισκέπτες σήμερα, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.
Σύμφωνα με ανταπόκριση της Deutsche Welle, o Eρντογάν, ο οποίος εξήγγειλε ότι ο ναός θα είναι έτοιμος για μουσουλμανική προσευχή στις 24 Ιουλίου, ζήτησε από τους πιστούς έως τότε να μην πηγαίνουν ούτε μπροστά, αλλά ούτε και μέσα στην Αγία Σοφία για να μην εμποδίζουν τα έργα της μετατροπής, ενώ αδιευκρίνιστο είναι μέχρι στιγμής πώς θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες όπως προβλέπει το Ισλάμ.