Αμετανόητος στο δικαστήριο ο δράστης της φονικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία – Είχε σκοπό να συνεχίσει να σκοτώνει
- 16/03/2019, 10:12
- SHARE
Δέσμευση για αλλαγή των νόμων περί οπλοκατοχής από την πρωθυπουργό Άρντερν - Στους 49 ο τραγικός απολογισμός του μακελειού.
Ο βασικός ύποπτος του μακελειού στο Κράιστσερτς σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις πριν συλληφθεί από την αστυνομία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν. Συνολικά 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σοβαρά από τις επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.
«Ο δράστης ήταν σε κίνηση, υπήρχαν άλλα δύο πυροβόλα όπλα μέσα στο όχημά του και είναι απολύτως σίγουρο ότι η πρόσθεσή του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις του», τόνισε η Άρντερν σε δημοσιογράφους στο Κράιστσερτς, προσθέτοντας ότι νεαρά παιδιά συγκαταλέγονται στα θύματα αυτής της «φρικτής επίθεσης».
Ο ύποπτος των τρομοκρατικών επιθέσεων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία με τουλάχιστον 49 νεκρούς ταυτοποιήθηκε ως ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Χάρισον Ταράντ, ο οποίος εμφανίστηκε νωρίτερα σήμερα σε ένα δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκε μία κατηγορία για ανθρωποκτονία.
Ο Μπρέντον Χάριστον Ταράντ, Αυστραλός υπήκοος, χαμογέλασε όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.
«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.
Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο. Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.
Ο δικαστής Πολ Κέλαρ επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Ταράντ, αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του καλυμμένο από «μωσαϊκό», ενώ η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό.
Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανό να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.
Η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και την οποία η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική, είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα.
Δύο ακόμη πρόσωπα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.
Στο μεταξύ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία σε όλες τις πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας.
Τα όπλα του δράστη
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Άρντερν, ο Ταράντ είχε άδεια οπλοφορίας και χρησιμοποίησε πέντε όπλα για να διαπράξει το μακελειό, μεταξύ των οποίων δύο ημι-αυτόματα και δύο τουφέκια. Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα όπλα του δράστη φαίνεται ότι είχαν τροποποιηθεί, ενώ το αυτοκίνητό του ήταν γεμάτο όπλα, κάτι που υπονοεί «την πρόθεσή του να συνεχίσει την επίθεση».
Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς ο Ταράντ κατάφερε να έχει στην κατοχή του τόσα όπλα, πώς έλαβε άδεια οπλοφορίας, αλλά και πώς μπόρεσε να εισέλθει στη χώρα για να διαπράξει την επίθεση, εξήγησε η Άρντερν.
«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.
Τα θύματα
Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για τη σημασία να επανενωθούν οι οικογένειες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα «το συντομότερο δυνατό», ενώ πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να ανασύρονται πτώματα από το τέμενος αλ Νουρ, τόπο της πρώτης επίθεσης.
Παράλληλα επεσήμανε ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση σε όσους έχασαν ένα πρόσωπο από το οποίο εξαρτώνταν οικονομικά.
Ο 71χρονος Νταούντ Νάμπι, ένας Αφγανός που έφτασε στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1980, είναι το πρώτο θύμα της χθεσινής επίθεσης η ταυτότητα του οποίου έχει δημοσιοποιηθεί.
Συνολικά 48 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις. Ανάμεσά τους είναι δύο αγόρια, ηλικίας δύο και 13 ετών. Έντεκα από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Κράισττσερτς.
Το χθεσινό μακελειό στο Κράισττσερτς σταμάτησε χάρη στην επέμβαση δύο αστυνομικών — εκ των οποίων μόνο ο ένας οπλοφορούσε– από μια γειτονική μικρή πόλη, μισή ώρα μετά την έναρξη του περιστατικού, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας οι οποίες χαιρέτισαν το θάρρος των δύο ανδρών.
Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε από όχημα που διερχόταν από τη λεωφόρο όπου έγινε η σύλληψη του Τάραντ φαίνεται το αυτοκίνητο του δράστη ακινητοποιημένο στο πλάι ενός πεζοδρομίου από ένα περιπολικό το οποίο είχε προηγουμένως πέσει πάνω του. Μία από τις μπροστινές ρόδες του αυτοκινήτου του δράστη έχει σηκωθεί από το έδαφος και εξακολουθεί να γυρνά. Οι δύο αστυνομικοί εκ των οποίων ο ένας ήταν οπλισμένος μόνο με ένα μικρό πιστόλι, προέταξαν τα όπλα τους προς την κατεύθυνση της ανοικτής πόρτας του αυτοκινήτου, στην πλευρά του συνοδηγού.
«Παρόντες ήταν δύο αστυνομικοί, νομίζω από το Λίνκολν», επεσήμανε η Άρντερν, αναφερόμενη σε μια μικρή πόλη νότια του Κράισττσερτς. «Για όποιον έχει δει τις εικόνες είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Ζηλανδία αποτελεί προτεραιότητα για εκείνους», υπογράμμισε η πρωθυπουργός. «Ο δράστης τέθηκε υπό κράτηση 36 λεπτά μετά την πρώτη κλήση», πρόσθεσε η Άρντερν.
Στις εικόνες φαίνονται επίσης οι αστυνομικοί να τραβούν έξω από το αυτοκίνητο έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους εξήρε τους δύο αστυνομικούς που τερμάτισαν το μακελειό. «Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τα όσα έκαναν», δήλωσε.