Αμφιβολίες του ΔΝΤ για το πρόγραμμα της κυβέρνησης
- 24/02/2015, 16:49
- SHARE
Σε επιστολή της προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ ζητά περισσότερες μεταρρυθμίσες σε εργασιακά, συντάξεις, ΦΠΑ και δημόσια διοίκηση.
Με έγγραφο της προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με ημερομηνία 23/2/2015, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βρίσκει «αρκετά ικανοποιητικές ούτως ώστε να αποτελέσουν μια σταθερή αφετηρία επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» τις θέσεις του Γιάννη Βαρουφάκη όπως αυτές εστάλησαν στους τρεις θεσμούς.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ στην επιστολή της τονίζει ότι τα πάντα πλέον εξαρτώνται από την έγκριση και των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνει ότι η λίστα προς τους θεσμούς στερείται συγκεκριμένων θέσεων, κάτι το οποίο -όπως τονίζεται- θα αποτελέσει αντικείμενο επί μέρους συζητήσεων, αναγνωρίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση μόλις ανέλαβε τις αρμοδιότητές της και θα χρειαστεί χρόνο.
Η επικεφαλής του Ταμείου δίνει στην επιστολή της ιδιαίτερη σημασία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, για τα οποία δηλώνει ότι αναμένει σκληρή στάση από τις νέες ελληνικές αρχές, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διευκρινήσεων για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η Αθήνα.
Όπως τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ, το Ταμείο δηλώνει πως απαιτείται ισχυρότερη δέσμευση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης η οποία, όπως λέει, «δεν περιέχει σαφείς διαβεβαιώσεις για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες περιείχε το ελληνικό πρόγραμμα».
«Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων στον ΦΠΑ και τις συντάξεις, ούτε στις δεσμεύσεις για άνοιγμα επαγγελμάτων, αλλαγών στις δομές δημόσιας διοίκησης, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές συνιστούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των βασικών στόχων του προγράμματος, οι οποίοι έχουν εγκριθεί και από το Ταμείο. «Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι, για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν από τη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης», καταλήγει στην επιστολή της η Κριστίν Λαγκάρντ.