«Άμυνα» της Λαγκάρντ στα σενάρια για νέες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

«Άμυνα» της Λαγκάρντ στα σενάρια για νέες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
epa10860234 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 14 September 2023. The Governing Council decided to raise the three key ECB interest rates by 25 basis points. Accordingly, the interest rate on the main refinancing operations and the interest rates on the marginal lending facility and the deposit facility will be increased to 4.50%, 4.75% and 4.00% respectively, with effect from 20 September 2023. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπογράμμισε εκ νέου πως δεν προεξοφλούνται οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Εύσημα στην έκθεση Ντράγκι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να χαράσσει τη νομισματική της πολιτική ανάλογα με τα διάθεσιμα οικονομικά στοιχεία για την πορεία της Ευρωζώνης, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη που ακολούθησε την απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση των βασικών της επιτοκίων μέσα στους τελευταίους 3 μήνες.

Η κεντρική τραπεζίτρια της Ευρωζώνης δεν θέλησε να «δείξει» στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, τονίζοντας πως αυτές θα κριθούν από τα στοιχεία που υπάρχουν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ίδια είπε πως οι κίνδυνοι για την οικονομία παρουσιάζουν αποκλιμάκωση.

Ανάπτυξη και εύσημα στην έκθεση Ντράγκι

Μιλώντας για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, είπε πως η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζει να αντιμετωπίσει προκλήσεις, «περιμένουμε πως η αυτή η ανάκαμψη θα ενισχυθεί το επόμενο χρονικό διάστημα»

Η αγορά εργασίας, συνέχισε η Γαλλίδα αξιωματούχος, παραμένει ανθεκτική.

Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να καταστήσουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική, σημείωσε, ενώ μίλησε με θετικά λόγια για την πρόσφατη έκθεση του προκατόχου της στην ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για μεταρρυθμίσεις» τόνισε.

Σχετικά με τους κινδύνους για την πορεία της οικονομίας, η πρόεδρος της ΕΚΤ στάθηκε στις γεωπολιτικές εντάσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληθωρισμός

Σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε οι μακροπρόθεσμοι δείκτες για την πορεία του πληθωρισμού κινούνται περισσότερο προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Αναφορικά με τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσουν οι μισθοί στην πορεία του πληθωρισμού, ανέφερε πως η ανάπτυξη των υπό διαπραγμάτευση μισθών θα μείνει υψηλή για το σύνολο του 2024.

Επιτόκια

Σχετικά με τα επιτόκια, στην εισαγωγή της η πρόεδρος της ευρωτράπεζας υπογράμμισε εκ νέου πως δεν προεξοφλούνται οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτικής, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα λαμβάνονται με βάση τα οικονομικά δεδομένα που έχει στη διάθεση του το Δ.Σ. της τράπεζας.

Η ίδια είπε πως η σημερινή απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της τράπεζας.

«Μέσα στο 2025 ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% που έχουμε θέσει» συμπλήρωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επιπλέον, τόνισε πως σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ για τα επιτόκια της «δεν υπάρχει προκαθορισμένο μονοπάτι» για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας, κρατώτνας κλειστά τα χαρτιά της για μια νέα μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Οκτώβριο.

Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε πως αναμένεται μια κάμψη του πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο και μια άνοδος για το τελευταίο μήνα του 2024, με την ΕΚΤ να λαμβάνει όλες τις μετρήσεις υπόψιν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο χρονικό διάστημα η ΕΚΤ θα συνεχίσει να έχει περιοριστική νομισματική πολιτική, απάντησε «για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%».

Ακόμα, η ίδια σημείωσε πως ο πληθωρισμός των υπηρεσιών απαιτεί προσοχή, παρακολούθηση και υποστήριξε πως αναμένεται να μειωθεί το επόμενο έτος

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: