Αναδρομικό κούρεμα – ανάσα σε παλαιότερα φορολογικά πρόστιμα
- 26/11/2017, 11:40
- SHARE
Η Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάνει ένα σημαντικό βήμα με στόχο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα.
Στον εξορθολογισμό των προστίμων που επιβάλλονται ύστερα από έλεγχο ή εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και της ΕΕ σχετικά με την υποχρέωση αναδρομικής εφαρμογής ηπιότερων κυρώσεων.
Η κίνηση αυτή δίνει ανάσα σε πολλούς οφειλέτες οι οποίοι είχαν κληθεί για υποθέσεις πριν το 2014 να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ελέγχων, όπως για παράδειγμα του 2013, επιβάλλονταν πρόστιμα στο 120% του κύριου φόρου, ενώ για την επόμενη χρήση (2014) τα πρόστιμα κατά ανώτατο όριο έφθαναν στο 50% του κύριου φόρου.
Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστραφούν πρόστιμα σε όσους έχουν ελεγχθεί. Το «κούρεμα» αφορά υποθέσεις ελέγχων που θα διενεργηθούν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και όσους έχουν προσφύγει.
Οι αλλαγές που θα προβλέπονται στις διατάξεις για τα φορολογικά πρόστιμα και πρόσθετους φόρους θα είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:
- Για τις υποθέσεις που έχει ολοκληρωθεί φορολογικός έλεγχος και αφορούν μέχρι και τη χρήση 2013 το πρόστιμο μειώνεται από 120% του κύριου φόρου σε 10% έως 50% ανάλογα με το αντικείμενο της φορολογίας και επιβάλλεται προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.
- Για τις υποθέσεις φορολογικού ελέγχου σε χρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την έκδοση πράξης βεβαίωσης θα επιβάλλεται μόνο το ετήσιο επιτόκιο επί του κύριου φόρου ύψους 8,76% ετησίως.
- Για την υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών φορολογικών δηλώσεων έως και τη χρήση 2013 δεν θα επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος 60% του κύριου φόρου αλλά μόνο η προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.
- Στην υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών φορολογικών δηλώσεων για τις χρήσεις από την 1-1-2014 και μετά θα επιβάλλεται μόνο το ετήσιο επιτόκιο 8,76%.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την εισπραξιμότητα των φορολογικών προστίμων και πρόσθετων φόρων, οι οποίοι αποτελούν και μια από τις σημαντικότερες πηγές μεγέθυνσης του ωκεανού των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο. Οι συνολικές οφειλές έχουν προσεγγίσει πλέον τα 100 δισ. ευρώ και σημαντικό μέρος τους αντιπροσωπεύουν τα πρόστιμα.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός εφεξής θα διενεργεί ελέγχους σε υποθέσεις που αφορούν τις χρήσεις 2012 και μετά, καθώς οι προηγούμενες χρήσεις (το 2011 παραγράφεται στο τέλος του έτους) έχουν παραγραφεί, εκτός και αν υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία όμως δεν θα προέρχονται από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ (για παράδειγμα) δεν μπορούν να αξιοποιηθούν εφόσον τα χρηματικά ποσά που κατατέθηκαν σε λογαριασμούς του εξωτερικού «ξεκίνησαν» από την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται όμως και τα στοιχεία των τραπεζών του εξωτερικού να έχουν παραγραφεί, καθώς το ελληνικό Δημόσιο έχει πρόσβαση σε αυτά από το 2005.