Ανάγκα και οι Βορειοκορεάτες πείθονται
- 15/08/2013, 18:50
- SHARE
Οι κρυφές προσδοκίες πίσω από την συμφωνία επαναλειτουργίας του βιομηχανικού πάρκου Καεσόνγκ.
Απέχει μία ώρα με το αυτοκίνητο από την Σεούλ κι έχει απευθείας οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με την Νότια Κορέα. Βρίσκεται εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέτρων από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Κι άρχισε να λειτουργεί το 2002, ως σύμβολο της προσπάθειας ειρήνευσης και συνεργασίας στην κορεατική χερσόνησο -μία από τα πιο «θερμές» γεωπολιτικά εστίες του πλανήτη.
Έκτοτε, ωστόσο, το βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ πέρασε από «40 κύματα» και την περασμένη άνοιξη σχεδόν «ναυάγησε» ως φιλόπνοο διπλωματικο-οικονομικό σχέδιο, όταν η κλιμακούμενη επιθετικότητα της κομμουνιστικής Πιονγιάγκ χτύπησε και πάλι «κόκκινο», με απειλές για πυρηνικά χτυπήματα κατά του νότιου γείτονα και των ΗΠΑ.
Οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας σκλήρυναν ακόμη περισσότερο και τον Απρίλιο μπήκε ξαφνικά στο Καεσόνγκ «λουκέτο». Αλλά όπως όλα τώρα δείχνουν αυτό θα ξεκλειδώσει, μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες βορράς και νότος. Υπάρχει εξάλλου και χρονική σημειολογία σε αυτήν την μεταστροφή: η άρση του αδιεξόδου επετεύχθη παραμονή της σημερινής Ημέρας της Απελευθέρωσης της κορεατικής χερσονήσου από την ιαπωνική επικυριαρχία, πριν από μισό και πλέον αιώνα.
Διαβάστε ακόμη: «Έξυπνο» κινητό με Android λάνσαρε η Βόρεια Κορέα
Χρειάστηκαν βέβαια έξι γύροι διμερών συνομιλιών, πολλές πολιτικές απειλές και διεθνείς πιέσεις μέχρι η Σεούλ και η Πιονγιάνγκ να βρουν μία μέση λύση. Χωρίς να ανακοινώσουν κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την επαναλειτουργία του βιομηχανικού πάρκου, οι δύο πλευρές συνυπέγραψαν ένα κείμενο πέντε σημείων. Κοινός και άμεσος στόχος, διακήρυξαν, είναι να μην ξαναπαρουσιαστούν ανάλογα με το παρελθόν προβλήματα. Τουναντίον!
Εφεξής, δεσμεύτηκαν, θα επιδιώξουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ανάδειξη του Καεσόνγκ σε ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο -κι ενώ η Σεούλ επιδιώκει την ένταξή της στην (προωθούμενη από την Ουάσιγκτον) «Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού – TPP», δημιουργώντας έτσι μαζί με την Ιαπωνία τη μεγαλύτερη εμπορική συμμαχία παγκοσμίως. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις του Καεσόνγκ ανακοινώθηκε ότι θα επιτραπεί σύντομα η παροχή Ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας.
Δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο έδαφος της Β. Κορέας, οι τελευταίοι αυτοί στόχοι θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μία στροφή 180 μοιρών στην διεθνή απομόνωση της χώρας. Ήδη, αρκετοί σκληροπυρηνικοί στην Πιονγκιάγκ -κυρίως στο στράτευμα- εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις, φοβούμενοι υπονόμευση του βορειοκορεατικού κομμουνιστικού μοντέλου.
Διαβάστε ακόμη: Ταμπλέτα δια χειρός Κιμ Γιογκ Ουν!
Όμως, τα διλήμματα είναι πολλαπλά και για τις δύο πλευρές, όπως και τα οφέλη από την επαναλειτουργία του βιομηχανικού πάρκου. Για την μεν κομμουνιστική Πιονγιάνγκ αποτελεί μία σημαντική πηγή εσόδων, δη σε συνάλλαγμα κι ενώ «τρέχουν» οι διεθνείς κυρώσεις. Για την δε φιλοδυτική Σεούλ, το Καεσόνγκ αποτελεί μία «χρυσή» τομή στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με την εκμετάλλευση των φθηνών εργατικών χεριών του βορρά.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μέχρι να μπει το «λουκέτο» του Απριλίου, στο βιομηχανικό πάρκο δραστηριοποιούνταν 123 νοτιοκορεατικές εταιρίες, απασχολώντας 53.000 Βορειοκορεάτες και 800 Νοτιοκορεάτες. Συνολικά, οι μισθοί τους έφθαναν τα 80 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο: περίπου 160 δολάρια τον μήνα, δηλαδή το 1/5 του μέσου μισθού στον νότο ή 1/4 με τον αντίστοιχο στην Κίνα. Κι όλο αυτό το ποσό καταβαλλόταν απευθείας στο καθεστώς του Κιμ Γκιονγκ Ουν για τα περαιτέρω.