Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τα κριτήρια

Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τα κριτήρια
Photo: pixabay.com
Περίπου 12.500 κενές κατοικίες αναμένεται να ενταχθούν στη δράση.

Μέσα στον Απρίλιο, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” της ΔΥΠΑ θα είναι διαθέσιμη ταυτόχρονα με την έκδοση της ΚΥΑ που θα περιέχει τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ότι δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και θα υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο έως 6 μήνες, κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του ακινήτου πριν δοθεί για ενοικίαση. Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν νοικιαστεί, θα επιβληθούν ποινές όπως η επιστροφή του ποσού που χορηγήθηκε για την ανακαίνιση.

Το πρόγραμμα προσφέρει μια ευκαιρία στους ιδιοκτήτες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους, με στόχο την ενσωμάτωση κενών κατοικιών στην μισθωτική αγορά μέσω της επιδότησης των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, περίπου 12.500 κενές κατοικίες θα ενταχθούν στη δράση, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακολουθήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση από το κράτος ανέρχεται σε 40% των δαπανών που κάνει ο ιδιοκτήτης για εργασίες και υλικά, με το ανώτατο ποσό επιδότησης να φτάνει τα 10.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των υλικών και των εργασιών).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονική πληρωμή των τιμολογίων και η εκμίσθωση του ακινήτου για τρία χρόνια τουλάχιστον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Άλλα σημαντικά στοιχεία του προγράμματος

Το ακίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 τετραγωνικά μέτρα και να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.

Συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, αλλά αποκλείονται όσοι έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης τα τελευταία πέντε έτη.

Η κατοικία δεν πρέπει να έχει χαρακτηριστεί ως πρώτη κατοικία ή να είναι μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

Συνεπώς, μετά την ανακαίνιση, είναι απαραίτητο ο ιδιοκτήτης να νοικιάσει το ακίνητο για τουλάχιστον τρία χρόνια, και αυτό αποδεικνύεται με την υποβολή των τιμολογίων και του ηλεκτρονικού μισθωτήριου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: