Ανακούφιση στις τράπεζες για τη συμφωνία της Μάλτας
- 10/04/2017, 14:05
- SHARE
Πώς η αγορά μετουσίωσε την αλλαγή του κλίματος, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία στη Μάλτα.
Λίλυ Σπυροπούλου
«Aνάσταση» μια… εβδομάδα πριν, έφερε η πολιτική απόφαση για κλείσιμο της αξιολόγησης και επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ικανοποίηση και ανακούφιση εκφράζουν οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες, από την έστω και τελευταία στιγμή, απόκρουση του σκοπέλου που θα σήμαινε μια ακόμη καθυστέρηση στο θέμα της αξιολόγησης της εγχώριας οικονομίας. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έφυγαν προς άγνωστη… κατεύθυνση, καταθέσεις ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου…
Είναι παραπάνω από εντυπωσιακό, πώς η αγορά μετουσιώνει αμέσως την αλλαγή του κλίματος και σε ελάχιστες ώρες, ούτε καν εικοσιτετράωρα, καταγράφει θετικές προοπτικές, ως αποτέλεσμα μιας θετικής προφανώς, απόφασης για προκαταρκτική συμφωνία. Ο λόγος για τις αποδόσεις των ομολόγων, που ευθύς αμέσως της ενημέρωσης για μια κατ αρχήν συμφωνία και με την είδηση ότι οι θεσμοί επιστρέφουν άμεσα για τις λεπτομέρειες του Staff Level Agreement (SLA) , ακολούθησαν μια καθοδική πορεία, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις ομαλότητας και καλού κλίματος.
Η υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα αντικατοπτρίζει το μειωμένο κίνδυνο χώρας λόγω της προοπτικής να κλείσει η αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες. Η διαμόρφωση τους στα επίπεδα του 5% αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες σε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο ακόμη απέχουμε αρκετά από αυτό το σημείο. Για να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα να μπει στο QE και οι Ευρωπαίοι να δώσουν τουλάχιστον μια υπόσχεση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Οι θεσμοί λοιπόν επιστρέφουν στην Αθήνα και στις τράπεζες επικρατεί, ανακούφιση, θετική διάθεση, αν και με μια μικρή επιφύλαξη, που δεν είναι αδικαιολόγητη μετά από τόσες ανατροπές που έχουν συμβεί.
Από τις δύο πιο άμεσες συνέπειες του αποτελέσματος του Εurogroup στη Μάλτα , είναι αυτές που αφορούν τους καταθέτες.
Πρώτον, δεν υπάρχει κανένας λόγος πλέον απόσυρσης καταθέσεων, αφού το τραπεζικό σύστημα – μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης – διατηρεί την εμπιστοσύνη που του αναλογεί.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι αναμένεται να πλαισιώσουν με συγκεκριμένα reports τους, το αποτέλεσμα και τις προοπτικές της Μάλτας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το αποταμιευτικό κοινό, από τη στιγμή που τα σύννεφα μιας αναβολής στο θέμα της αξιολόγησης διαλύονται, δεν έχει κανένα λόγο να προβεί σε μαζικές εκροές καταθέσεων και μάλιστα, δημιουργούνται προϋποθέσεις για επιστροφή διαθεσίμων και ρευστότητας που είναι σε στρώματα ή τοποθετήσεις εκτός τραπεζών.
Αυτό το γεγονός θα ενισχύσει άμεσα τη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, μειώνοντας τις ανάγκες του σε νέα κεφάλαια. Επομένως, όχι μόνο η απεξάρτηση από τον πανάκριβο δανεισμό του ELA θα επιταχυνθεί, αλλά , θα αποτελέσει «κακό χρησμό» το σενάριο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης το 2018, αν στα stress tests προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Δεύτερον, απομακρύνεται η πιθανότητα μιας αυστηροποίησης των πιστωτικών περιορισμών (capital controls), που «έπαιζε» ως σενάριο στην περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία για κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Με την αλλαγή του κλίματος, δεν έχει νόημα να γίνουν αυστηρότεροι οι περιορισμοί – το αντίθετο μάλιστα. Όσο πιο πολύ εδραιωθεί η ομαλότητα, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη, τόσο θα ανοίξει ο διάλογος για χαλάρωση των capital controls.
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι πολύ πρόσφατα, είχαν συζητηθεί και ετοιμασθεί διάφορες προτάσεις αυστηροποίησης, ως αντιστάθμισμα σε μια αθρόα διαρροή καταθέσεων, που δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, έστω και ως αντίδραση πανικού, αν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πολιτικής συμφωνίας ήταν διαφορετικές.
Πηγή: news247.gr