Αναλυτές: Γιατί η ΕΚΤ προετοιμάζεται για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων

Αναλυτές: Γιατί η ΕΚΤ προετοιμάζεται για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main with a sign for a railroad crossing with a steam locomotive in the foreground. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Το βασικό επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ αναμένεται να μειώνεται ανά τρίμηνο, φτάνοντας στο 2,25% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025, μετά από έξι συνεχόμενες τριμηνιαίες μειώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανό να επιταχύνει τη μείωση των επιτοκίων της, με στόχο να ολοκληρώσει τον κύκλο χαλάρωσης νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Σύμφωνα με νέα έρευνα του Bloomberg, το βασικό επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ αναμένεται να μειώνεται ανά τρίμηνο, φτάνοντας στο 2,25% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025, μετά από έξι συνεχόμενες τριμηνιαίες μειώσεις. Προηγούμενες εκτιμήσεις είχαν τοποθετήσει αυτό το επίπεδο για το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε τη μείωση του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο, εκφράζοντας αυξημένη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% εγκαίρως. Αν και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες μειώσεις επιτοκίων, ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες μισθολογικές πιέσεις που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό έχουν οδηγήσει ορισμένους αξιωματούχους να εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός ακόμη βήματος μείωσης μέσα στο έτος. Από τότε, οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων.

Η οικονομική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, με τη Γερμανία να αποτελεί το μεγαλύτερο «βάρος» για την περιοχή. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναμένοντας πλέον μια ελάχιστη ανάπτυξη της τάξης του 0,1% για το τρέχον έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: