Αναλυτές και διεθνής τύπος για το ομόλογο της Alpha Bank: «Σαρωτική η ζήτηση»

Αναλυτές και διεθνής τύπος για το ομόλογο της Alpha Bank: «Σαρωτική η ζήτηση»
O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης μιλά στην γενική συνέλευση της Τράπεζας, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019. Πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Alpha Bank. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η χθεσινή έξοδος στις αγορές από την Alpha Bank, η οποία άντλησε μέσω ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο της τάξης του 4,25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση υπερκαλύφθηκε 10 φορές, καθώς οι επενδυτές προσέφεραν περισσότερα από 5,50 δισ. ευρώ στην τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση για ανάληψη ελληνικού ρίσκου, σε συνέχεια της επιτυχημένης πώλησης τίτλων 15ετούς διάρκειας από το Δημόσιο την περασμένη εβδομάδα.

Με τον τρόπο αυτόν ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης κλείνει αυτή την κεφαλαιακή εκκρεμότητα και ενισχύει τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας πριν από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

Για «σαρωτική ζήτηση» κάνουν λόγο αναλυτές και διεθνής Τύπος.

«Η ισχυρή ζήτηση στην πρεμιέρα έκδοσης του ομολόγου Tier 2 την Πέμπτη, επέτρεψε στην Alpha Bank να τιμολογήσει στο 4,25%, σχεδόν στο μισό του επιτοκίου με το οποίο οι ανταγωνίστριες τράπεζες προχώρησαν σε αντίστοιχες εκδόσεις το 2019», τονίζει το Reuters σε τηλεγράφημά του.

«Η λογική της επένδυσης στο συγκεκριμένο ομόλογο σχετίζεται με την απόδοσή του που είναι προτιμητέα σε σχέση με τα κρατικά – το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου δίνει απόδοση περίπου 1,1%», δήλωσε στο Reuters ο FilippoAlloatti, ανώτερος αναλυτής πιστωτικών κινδύνων της Hermes Investment Management, προσθέτοντας ότι «εάν η Alpha Bank καταφέρει να ολοκληρώσει το Project Galaxy και να πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνει καλύτερη τράπεζα από πολλές από τις ανταγωνίστριές της».

Το διεθνές πρακτορείο υπενθυμίζει τέλος ότι «η Alpha Bank σχεδιάζει τιτλοποίηση 12 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων για να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της και να μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 20%, από 44%».

Την ισχυρότατη ζήτηση για το ομόλογο Tier 2 της Alpha Bank, τονίζει και το Bloomberg σε τηλεγράφημά του, υπό τον τίτλο «Greek Bank Squeezes YieldHungry Bond Buyers Amid Order Flood».

«Η Alpha Bank κατακλύστηκε από προσφορές άνω των 5,5 δισ. ευρώ (6 δισ. δολάρια) στη συναλλαγή της Πέμπτης, γεγονός που της επέτρεψε να προχωρήσει στη μεγαλύτερη «συμπίεση» τιμών σε πώληση τραπεζικών εποπτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια. Η ζήτηση για το ομόλογο με αξιολόγηση CCC επέτρεψε στην Alpha Bank να τιμολογήσει το ομόλογο στη μισή τιμή από την αντίστοιχη έκδοση της Εθνικής Τράπεζας, πριν από μόλις επτά μήνες. Η ραγδαία μείωση του κόστους αντανακλά αφενός τη δίψα των επενδυτών για αποδόσεις στα ομόλογα της ζώνης του ευρώ και αφετέρου το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, εν μέσω των προγραμμάτων εξυγίανσης των ισολογισμών τους».

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Mehmet Sevim, τραπεζικός αναλυτής στη JP Morgan Chase & Co: «Οι τράπεζες παρουσιάζουν επιτέλους απτά αποτελέσματα στην εξυγίανση των ισολογισμών τους. Τα σχέδια για την εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μαζί με ένα βελτιωμένο πλαίσιο για την επίλυση των προβληματικών δανείων θα ανοίξουν εντέλει το δρόμο για μία βιώσιμη ανάπτυξη».

«Αχόρταγοι επενδυτές καταβροχθίζουν το ομόλογοTier 2 στην πρεμιέρα της έκδοσης από την Alpha Bank», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του Global Capital.

Ο επικεφαλής της διοίκησης του συστημικού ομίλου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε Παρίσι και Λονδίνο για την παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου για τον μετασχηματισμό, την εξυγίανση και την αύξηση της αποδοτικότητας της τράπεζας έως και το 2022.

Σε αυτές τις επαφές διαπιστώθηκε η δυναμική που έχει δημιουργήσει το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων (Project Galaxy).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης στην Ελλάδα, μέσω της οποίας η τράπεζα με χρήση μέρους του κεφαλαιακού της μαξιλαριού θα περιορίσει τον δείκτη καθυστερήσεων από το 44% κάτω από το 20% μέσα στο 2020 και σε μονοψήφια επίπεδα το 2022. Εκτός από το καθάρισμα του προβληματικού της ενεργητικού, η Alpha Bank θα πετύχει άμεσα σημαντική μείωση κατά τουλάχιστον 50% στο κόστος ρίσκου μετά τη συναλλαγή, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της κερδοφορίας και της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων της. Πηγές από την τράπεζα αναφέρουν πως ήδη για το Galaxy έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι διεθνείς επενδυτές.