Ανάπτυξη 0,3% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης για την αρχή του 2024, μετά από 6 τρίμηνα στασιμότητας

Ανάπτυξη 0,3% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης για την αρχή του 2024, μετά από 6 τρίμηνα στασιμότητας
Photo: AFP
Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών, η Ισπανία ήταν η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο με ανάπτυξη 0,7%.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αργή ανάκαμψη μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα στάσιμης ή αρνητικής ανάπτυξης, σύμφωνα ανακοίνωση της Eurostat που επιβεβαίση την προκαταρκτική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής.

Το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο, η ανάπτυξη επιβεβαιώθηκε στο μείον 0,1%, υποδεικνύοντας ότι το μπλοκ βρισκόταν σε ύφεση, όπως πολλοί οικονομολόγοι είχαν προβλέψει εδώ και καιρό.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο του 2023, πληρώντας τον παραδοσιακό ορισμό της ύφεσης, δηλαδή δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών, η Ισπανία ήταν η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο με ανάπτυξη 0,7%, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ήταν όλες στο επίπεδο ή λίγο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Απασχόληση

Εν τω μεταξύ, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις ανεπίσημες ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας συνέχισε να συσφίγγεται, καθώς οι επιχειρήσεις συγκεντρώνουν εργατικό δυναμικό εν αναμονή της ανάκαμψης της ανάπτυξης.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια για να επιβραδύνει απότομα την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, οι επιχειρήσεις διατήρησαν τους εργαζομένους, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα υφεσιακά επεισόδια.

Ο κύριος λόγος είναι πιθανότατα η εμπειρία τους μετά την πανδημία, όταν δυσκολεύονταν να επαναπροσλάβουν εργαζόμενους και μεγάλο μέρος του τομέα των υπηρεσιών δυσκολευόταν να λειτουργήσει λόγω οξείας έλλειψης εργατικού δυναμικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: