Ανάπτυξη 2,5% προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Ανάπτυξη 2,5% προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Υπεραισιόδοξες οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία το 2015, χωρίς να υπολογίζει τις αντιρρήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Υπερβολικά αισιόδοξες χαρακτηρίζονται οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, όπως αποτυπώνονται στο World Economic Outlook. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα ύψους 2,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 3,7% για το 2016.

Τα ποσοστά αυτά αποτελούν εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί στην προηγούμενη έκθεση και στον ελληνικό προϋπολογισμό και που δεν μάλλον δεν συμπεριλαμβάνουν τη σημερινή συγκυρία ούτε και την γνώμη της σημερινής κυβέρνησης.

Η τελευταία, άλλωστε, έχει κάνει ξεκάθαρο στους δανειστές πως δεν θεωρεί αυτούς τους στόχους εφικτούς. Αντίθετα τοποθετεί την ανάπτυξη για φέτος στο 1,4% του ΑΕΠ και στο 2,9% το 2016. Μάλιστα, οι στόχοι αυτοί συνοδεύονται από προϋποθέσεις, όπως η γρήγορη συμφωνία για ένα πρόγραμμα γέφυρα και η έλευση κοινοτικών πόρων.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανεργία θα υποχωρήσει στο 24,8% για το 2015 και στο 22,1% το 2016. Τέλος, θεωρεί πως ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί και το 2015 (στο -0,3%).