Ανάπτυξη χωρίς νέους φόρους: Πώς ο προϋπολογισμός του 2025 θα φέρει 2,5 δισ. ευρώ

Ανάπτυξη χωρίς νέους φόρους: Πώς ο προϋπολογισμός του 2025 θα φέρει 2,5 δισ. ευρώ
A streer vendor sells Greek flags in Athens, Greece on Jul. 15, 2015 Photo: Shutterstock
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 εστιάζει στην ανάπτυξη, τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εισοδημάτων.

Ο προϋπολογισμός του 2025 θέτει φιλόδοξους στόχους για την ενίσχυση της οικονομίας και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, χωρίς την επιβολή νέων φόρων.

Με βάση την ανάπτυξη και τη μείωση της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες προβλέπονται να φτάσουν τα 80,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και οι στοχευμένες παρεμβάσεις στη φορολογία αναμένεται να μειώσουν το κενό ΦΠΑ και να αποδώσουν έως 2,5 δισ. ετησίως μέχρι το 2027.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στήριξη των ευάλωτων ομάδων αποτελεί βασική προτεραιότητα, με προβλέψεις για μέτρα ύψους 2,94 δισ. ευρώ που αφορούν στο στεγαστικό, το δημογραφικό και την αύξηση των εισοδημάτων.

Παράλληλα, οι αυξημένες δαπάνες για κοινωνικές παροχές και υγεία αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Παράγοντες όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, ωστόσο η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για τη συνολική επίτευξη των οικονομικών της στόχων για το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: