Ανάσα για τις επιχειρήσεις το «Ταμείο Συμμετοχών» του υπ. Οικονομίας
- 25/08/2016, 19:32
- SHARE
Την ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως, μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, μέσω ενός νέου Ταμείου.
Τη δημιουργία ενός «Ταμείου Συμμετοχών» (Fund of Funds) ύψους 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως, μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), που θα αναλάβει τη διαχείριση του νέου Ταμείου, ώστε αυτό να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το EIF, ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμένα ιδιωτικά funds, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν την αξιολόγηση των επιχειρήσεων.
Το ποσό που θα συγκεντρώνεται, θα επενδύεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital). Παράλληλα, θα μπορούν να προσφέρονται και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης.
Η συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι, με τη συνεισφορά του EIF και των άλλων πηγών χρηματοδότησης, το ποσό αυτό να διπλασιαστεί.
Ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Το Ταμείο Συμμετοχών έρχεται να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα συμβάλει στη μετατόπιση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις σε πιο σύγχρονες και αποδοτικές μορφές χρηματοδότησης.
Στόχος είναι η αξιοποίηση των επενδυτικών κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν στον ύψιστο βαθμό, μέσω της μόχλευσης (leverage) ιδιωτικών πόρων που θα προκληθεί, αλλά και της ανακύκλωσης (revolving) των επενδυμένων πόρων. Η δημιουργία του Ταμείου μπορεί ακόμη να εξασφαλίσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για επιχειρήσεις που, αυτή τη στιγμή, αδυνατούν να αντλήσουν πόρους με άλλο τρόπο, π.χ. από τις τράπεζες.
Με τη διασφάλιση της πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας, μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, έχουν τεθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.
Το κλίμα αποεπένδυσης των τελευταίων χρόνων μπορεί σταδιακά να αντιστραφεί και να μετατραπεί σε επιχειρηματική ευκαιρία. Ειδικά, στον τομέα των συνεπενδύσεων, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η δημιουργία του Ταμείου Συμμετοχών μπορεί, λοιπόν να δώσει μία αποφασιστική ώθηση στην ελληνική οικονομία μέσα από υγιείς και μακρόπνοες ιδιωτικές επενδύσεις».