Αναστασιάδης: Πώς φτάσαμε στο αδιέξοδο για το Κυπριακό
- 11/07/2017, 09:08
- SHARE
Ο Κύπριος πρόεδρος ευχήθηκε να υπάρξουν νέες συναντήσεις και δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Μακάρι να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις» ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, απαντώντας απόψε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά.
Ανέφερε ότι η εξέλιξη στο Κραν Μοντανά δεν ήταν «ευχάριστη» και ότι «σίγουρα υπάρχει δυσπιστία προς τις προθέσεις και τις θέσεις της άλλης πλευράς».
Ο Κύπριος Πρόεδρος κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να αποφασίσουν, «εάν θα είναι μέρος της Τουρκίας ή του κυπριακού κράτους, όπως αυτό θα μετεξελιχθεί».
O Νίκος Αναστασιάδης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το κατά πόσο θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου, ενώ σε άλλη ερώτηση για τον ρόλο του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν ‘Αιντε και των Βρετανών στις εργασίες της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Κύπρου απάντησε εμμέσως λακωνικά: «Η σιωπή πολλές φορές αποτελεί απάντηση».
Είπε ότι δεν θεωρεί ότι από τις συνομιλίες υπήρξε η οποιαδήποτε ζημιά για την ελληνοκυπριακή πλευρά και σημείωσε ότι όσες προτάσεις κατατέθηκαν από τον ίδιο στις 5 Ιουλίου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο, αποσύρθηκαν λόγω της μη ικανοποίησης των προϋποθέσεων, που τέθηκαν.
Σε ερώτηση για τις αναφορές από την πλευρά της Τουρκίας, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση «εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ», ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «δεν μπορεί να ερμηνεύσει τις βουλές της Τουρκίας, ούτε και το όποιο ενδεχόμενο σχέδιο Β’ ή Γ’». «Εμείς εμμένουμε στις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών και σε όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα» τόνισε.
Σε άλλα σημεία ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δήλωσε:
– «Δεν ερωτηθήκαμε» για τον τερματισμό της Διάσκεψης, αλλά ο γ.γ. του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι έπρεπε να θεωρηθεί πως «η Διάσκεψη έκλεινε, δεν ετερματίζετο».
– Πρόθεση του γ.γ. του ΟΗΕ δεν ήταν να αποδώσει σε κανέναν ευθύνες και ο κ. Γκουτέρες χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα.
– Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού δεν ικανοποιήθηκε καμία από τις αξιώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς – μεταξύ αυτών και οι εδαφικές αναπροσαρμογές για την Μόρφου και τις μαρωνίτικες περιοχές.
– Η πρότασή του για την εκ περιτροπής προεδρία, τέθηκε με τον όρο της ικανοποίησης της ελληνοκυπριακής πλευράς στα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των στρατευμάτων.
– Για την ισοδύναμη αντιμετώπιση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων, δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτή αναλογία 4 προς 1 αναφορικά με τη μόνιμη εγκατάσταση.
– Η πρόταση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις είναι «η αποκοπή του ομφάλιου λώρου» από την Τουρκία, η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους μακριά από τις εξαρτήσεις.
– «Αν η πρόθεση της άλλης πλευράς δεν ήταν να ασκεί δικαιώματα και παρεμβάσεις, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας του 1960».
– Συνάντηση των πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων θα μπορούσε να γίνει, αν υπήρχε συμφωνία στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων.
Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, απάντησε και σε όσους, όπως είπε, προβάλλουν ισχυρισμούς ότι η Τουρκία ήταν δήθεν αποφασισμένη να τερματίσει το μονομερές επεμβατικό δικαίωμα και τις εγγυήσεις, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια υπόσκαψης της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Αναφορικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Εμείς προχωρούμε κανονικά με βάση το πρόγραμμά μας στον ενεργειακό τομέα».