Αναστέλλεται το έργο του αγωγού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία
- 03/06/2014, 13:26
- SHARE
Διαδικασία «επί παραβάσει» για τον South Stream κίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την αναστολή του έργου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στη Βουλγαρία, μέχρι να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση της βουλγαρικής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προειδοποιητική επιστολή της προς τη χώρα.
Όπως διευκρίνισε η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς κοινοτικού Επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, η επιστολή αποτελεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει.
Η Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υιοθετήθηκε πρόσφατα, επισημαίνει ότι στις νέες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς. Κατανοούμε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ως έργο προτεραιότητας. Έχουμε ήδη εκφράσει τις ανησυχίες μας, όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για την ενέργεια. Όμως, επίσης έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι και άλλοι κανόνες της εσωτερικής αγοράς, και δη εκείνοι που σχετίζονται με τις αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων, παραβιάζονται. Για το λόγο αυτό απευθύναμε σήμερα στις βουλγαρικές αρχές προειδοποιητική επιστολή, ζητώντας επισήμως πληροφορίες”, ανέφερε η κ Χιουζ.
Σε δηλώσεις της, εξάλλου, στη βουλγαρική ραδιοφωνία η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μπαρνιέ εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει δύο βασικά προβλήματα σε ό,τι αφορά την κατασκευή του South Stream στη Βουλγαρία. Το πρώτο πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι η εταιρεία South Stream Bulgaria κατακύρωσε τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη διαχείριση του αγωγού φυσικού αερίου, χωρίς να ακολουθηθούν σχετικές διαφανείς διαδικασίες ανταγωνιστικών προσφορών. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τις συμβάσεις με τους υπεργολάβους, οι οποίες δύνανται να ευνοήσουν συγκεκριμένες ρωσικές και βουλγαρικές εταιρείες. Οι βουλγαρικές Αρχές έχουν περιθώριο ενός μήνα, προκειμένου να απαντήσουν στην επιστολή της Επιτροπής.
Στις 27 Μαΐου η κοινοπραξία Stroytransgaz, επελέγη ως ανάδοχος του έργου στο βουλγαρικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Η κοινοπραξία αποτελείται από τη ρωσική εταιρεία Stroytransgaz και τη βουλγαρική Gazproekt Yug, η οποία ιδρύθηκε από τις εταιρείες με εμπειρία σε έργα υποδομής, Glavbolgarstroy, Promishleno Stroitelstvo Holding, Technoexportstroy, Ponsstroyengineering και PST Holding.
Υπενθυμίζεται ότι κύριος μέτοχος της “Stroytransgaz”, με μερίδιο 63%, είναι ο Όμιλος Volga Group, που ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία, Γκενάντι Τιμτσένκο, ο οποίος περιλαμβάνεται στα πρόσωπα της λίστας κυρώσεων που εξέδωσαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας στα μέσα Μαρτίου. Θεωρείται ως ο έκτος πιο πλούσιος άνθρωπος στη Ρωσία, σύμφωνα με το “Forbes” και διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η αντίδραση της Σόφιας
Στη γνωστοποίηση της κίνησης “διαδικασίας επί παραβάσει” το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας αντέδρασε με μία ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «η Βουλγαρία κατ’ επανάληψη έχει δεσμευθεί κατηγορηματικά να συμμορφωθεί με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ, όσον αφορά την υλοποίηση του έργου South Stream στο βουλγαρικό έδαφος».
«Αναμένουμε την προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θέτει τα ζητήματα, για τα οποία η Επιτροπή απαιτεί διευκρινίσεις και θα συμμορφωθούμε εντός της προθεσμίας για τις απαντήσεις στην επιστολή», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Η διαδικασία επιλογής αναδόχου για τον σχεδιασμό, την προμήθεια των υλικών, την κατασκευή, την εκπαίδευση του προσωπικού και την επιτροπεία του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, στην οποία αναφέρεται η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες, που αιτιολογούνται στη βουλγαρική νομοθεσία και το νομικό πλαίσιο της ΕΕ. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες αυτές θα τεθούν στη διάθεση της Επιτροπής», διευκρινίζεται, ενώ υπενθυμίζεται ότι «η Βουλγαρία, μαζί με τα κράτη – μέλη από τα εδάφη των οποίων θα διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου, συμμετέχει ενεργά στον διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για την αντιμετώπιση των νομικών κενών, που αφορούν την υλοποίηση του έργου εντός της εδαφικής επικράτειας της Ένωσης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
Ιστορική συμφωνία «γιγάντων» για το φυσικό αέριο