Αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια – «Βουτιά» σε ΗΠΑ και Ασία
- 11/10/2018, 09:19
- SHARE
Η εικόνα στη Wall Street συμπαρασύρει και τα διεθνή χρηματιστήρια. Αγωνία και στην Αθήνα.
Παγκόσμια αναταραχή επικρατεί στα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ που πυροδοτήθηκε από τις μεγάλες απώλειες στη Wall Street.
Το κλίμα αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αγωνία στην Αθήνα καθώς ζητείται ομαλότητα στο Χρηματιστήριο μετά το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών.
Μπορεί η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα να λειτούργησε καταλυτικά ώστε να μετριαστούν οι απώλειες, ωστόσο δεν οδήγησε στην ανατροπή της κατάστασης, καθώς οι απώλειες, έστω και οριακές, συνεχίστηκαν και την Τετάρτη και μαζί το πτωτικό σερί των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Επέμβαση Τραμπ
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι το κύμα ρευστοποιήσεων το οποίο καταγράφεται στο χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ αποτελεί στην πραγματικότητα μια «διόρθωση» που αναμενόταν εδώ και καιρό, ωστόσο παράλληλα έκρινε ότι η απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, ή Fed) να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της δείχνει πως τα στελέχη της έχουν «τρελαθεί».
Σημειώνεται πως οι πρόεδροι των ΗΠΑ σπανίως αναφέρονται στις αποφάσεις της Fed δημοσίως τις τελευταίες δεκαετίες: η ανεξαρτησία της θεωρείται κρίσιμη για την οικονομική σταθερότητα. Αλλά ο Τραμπ έχει ήδη αποκλίνει από αυτόν τον κανόνα και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα διστάσει να το πράξει ξανά εάν το διοικητικό της συμβούλιο συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.
Την Τετάρτη οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε ημερήσια βάση από την 8η Φεβρουαρίου, ενώ οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας είναι ανάμεσα σε αυτές που δέχονται το βαρύτερο πλήγμα.
Ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της κεφαλαιαγοράς γρήγορα, όμως άλλοι διατηρούν τις αμφιβολίες τους.
Η Fed έχει εντολή από το Κογκρέσο να διατηρεί τον πληθωρισμό και την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι το τρέχον διάστημα λίγο πάνω από το 2% σε ετήσιο ρυθμό, ενώ ο ονομαστικός δείκτης της ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 40ετίας.
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 831,83 μονάδων (-3,15%), στις 25.598,74 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 315,97 μονάδες (-4,08%), στις 7.422,05 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 94,66 μονάδων (-3,29%), στις 2.785,68 μονάδες.
Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών αποδόθηκε κυρίως στις ανησυχίες για το υψηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ. Η άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες πως η Fed μπορεί να επιταχύνει την άνοδο των επιτοκίων.
«Βουτιά» στις ασιατικές αγορές
Σημαντική πτώση των δεικτών καταγράφηκε κατά τις πρώτες συναλλαγές μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, που μοιάζει να ακολουθεί κατά πόδας την τάση στη Wall Street.
Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 765,04 μονάδων (–3,25%), στις 22.741,00 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix κατέγραφε πτώση 56,67 μονάδων (–3,21%), στις 1.707,19 μονάδες.