Αναθερμαίνονται οι σχέσεις Ινδίας-ΗΠΑ. Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, υπέγραψε σειρά συμφωνιών με τον Μπάιντεν

Αναθερμαίνονται οι σχέσεις Ινδίας-ΗΠΑ. Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, υπέγραψε σειρά συμφωνιών με τον Μπάιντεν
epa10708323 Indian Prime Minister Narendra Modi (L) and US President Joe Biden (R) hold hands during a meeting with senior officials and CEOs of US and Indian companies gathered to discuss innovation, investment and manufacturing in a variety of technology sectors, at the White House in Washington, DC, USA, 23 June 2023. EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συμφωνίες αφορούν την άμυνα και την παραγωγή τσιπ.

Ο Ναρέντρα Μόντι έγραψε ιστορία τη δεκαετία του 2000, καθώς ήταν το μόνο πρόσωπο στο οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ βάσει νόμου που προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία. Ήταν ο επικεφαλής υπουργός της πολιτείας Γκουτζαράτ κατά τη διάρκεια θανατηφόρων αντι-μουσουλμανικών ταραχών, και επειδή απέτυχε να τις αποτρέψει, του απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ για σχεδόν μια δεκαετία.

Όμως, από τότε έχουν αλλάξει τα πράγματα. Ο Μόντι επισκέφθηκε τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα -η πρώτη του επίσημη επίσκεψη από τότε που έγινε πρωθυπουργός το 2014- και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν του επιφύλαξε θερμή υποδοχή στο κόκκινο χαλί. Η συνάντηση αποσκοπεί στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της τεχνολογίας.

Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι «ισχυρότερη, στενότερη και πιο δυναμική από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το Reuters. Και τόνισε ότι η σχέση με την Ινδία είναι από τις πιο σημαντικές για τις ΗΠΑ και ότι οι χώρες συνεργάζονται πάνω στο διάστημα, την υγεία και την οικονομία.

Ο Μόντι έχει κάνει καλό στην ινδική οικονομία, αλλά παραμένει μια αμφιλεγόμενη φιγούρα εντός και εκτός Ινδίας. Παρά τις περιορισμένες ελευθερίες του Τύπου και θρησκευτικές ελευθερίες υπό την ηγεσία του Μόντι, η άνοδος της ινδικής ισχύος και ο ρόλος της χώρας του ως κρίσιμου επιχειρηματικού εταίρου είναι δύσκολο να παραβλεφθεί ακόμη και από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η εταιρική σχέση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν από την Κίνα εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα 70 και πλέον νομοθετών προέτρεψε τον Μπάιντεν να ρωτήσει τον Μόντι για ορισμένες από τις κατασταλτικές πολιτικές του, και έξι Δημοκρατικοί νομοθέτες μποϊκοτάρισαν την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο την Πέμπτη λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά όσον αφορά τη διμερή συνεργασία, αυτό δεν έκανε πολλά για να σταματήσει την Ινδία και τις ΗΠΑ από το να ενισχύσουν τους δεσμούς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία και θα καθορίσουν το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων, τα έθνη μας προσβλέπουν το ένα στο άλλο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης-ορόσημο, οι χώρες υπέγραψαν συμφωνίες για τη συνεργασία της αμερικανικής General Electric με την ινδική Hindustan Aeronautics για την παραγωγή κινητήρων αεριωθουμένων στην Ινδία, καθώς και για την πώληση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9B SeaGuardian που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν ενισχύει επίσης τους δεσμούς με την Ινδία στο μέτωπο της παραγωγής τσιπ, με συμφωνίες από εταιρείες όπως η Micron και η Applied Materials.

Η Ινδία θα συμμετάσχει επίσης στις Συμφωνίες Άρτεμις των ΗΠΑ για την εξερεύνηση του διαστήματος και θα συνεργαστεί με τη NASA για μια κοινή αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2024.

Την Πέμπτη, οι προσκεκλημένοι σε ένα επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο -μια τιμή που προορίζεται για τους πιο στενούς φίλους των ΗΠΑ- συζήτησαν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ και η Ινδία δεν είναι επίσημα σύμμαχοι και η Ινδία έχει διατηρήσει την αδέσμευτη στάση της. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Ινδία δεν υιοθέτησε σθεναρή στάση απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνέχισε να συναλλάσσεται με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, η στάση της Ινδίας έναντι της Ρωσίας, του μεγαλύτερου αμυντικού της προμηθευτή, έχει μετατοπιστεί καθώς η Ινδία ενισχύει τις συνεργασίες της με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ανέφερε το Associated Press.

Ο Μόντι έχει διανύσει πολύ δρόμο από το να μην μπορεί να πατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ μέχρι να γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς πολιτικές προσωπικότητες στην Ινδία. Και στις ΗΠΑ, έγινε δεκτός με μεγάλες …φανφάρες, συμπεριλαμβανομένων 7.000 ανθρώπων έξω από τον Λευκό Οίκο που επευφημούσαν την άφιξή του. Οδήγησε επίσης την οικονομία της Ινδίας σε μια περίοδο υψηλής ανάπτυξης και ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με έμφαση στη μεταποίηση και βοήθησε στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Οι δεσμοί ΗΠΑ-Ινδίας χρησιμεύουν επίσης ως αντίβαρο στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να διαφοροποιήσουν την παραγωγή τους από την Κίνα εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και έχουν προσθέσει περισσότερους εμπορικούς περιορισμούς και εμπόδια κατά των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί. Αυτό αποτελεί καλό σημάδι για την Ινδία, η οποία έχει τεταμένη σχέση με την Κίνα από τη δεκαετία του 1950, και έχει ως αποτέλεσμα να κερδίζει θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης.

«Το Νέο Δελχί μπορεί να διαδραματίσει έναν καίριο ρόλο στην ανάσχεση της Κίνας – εάν ωθηθεί πολιτικά, βοηθηθεί στρατιωτικά και ενθαρρυνθεί γεωπολιτικά από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», δήλωσε στους New York Times ο Χάπιμον Τζέικομπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru του Νέου Δελχί.

Και τώρα, η Ινδία παρουσιάζεται ως ένας επιχειρηματικός κόμβος που όλοι θα ήθελαν να επιλέξουν. Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δήλωσε ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να πραγματοποιήσει «σημαντικές επενδύσεις στην Ινδία» και ότι θέλει να το κάνει «το συντομότερο δυνατό», αφότου συναντήθηκε με τον Μόντι στη Νέα Υόρκη. Τον Απρίλιο, η Apple έκανε τα εγκαίνια των δύο πρώτων καταστημάτων λιανικής πώλησης στη χώρα μετά την ταχεία επέκταση της παραγωγής των συσκευών της εκεί τα τελευταία χρόνια, στέλνοντας ένα μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ινδίας για την εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά κάποιο τρόπο, η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας μπορεί να φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, δεδομένου του υψηλού διακυβεύματος και για τις δύο χώρες.

«Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος σε αυτόν τον αιώνα απαιτούν από την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να εργαστούν και να ηγηθούν από κοινού, και αυτό κάνουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν καλωσορίζοντας τον Μόντι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: