Ανατιμήσεις: Δύσκολη η ανάσχεση του νέου κύματος
- 13/01/2022, 09:42
- SHARE
Σε μεγάλο πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξελίσσεται η δέσμη μέτρων, πέραν του ενεργειακού πακέτου, που θα ανασχέσει το κύμα ακρίβειας από τις επιχειρήσεις σε βασικά είδη απειλώντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε περίοδο αυξημένου πληθωρισμού.
Αν και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει με γνώμονα τις εισοδηματικές ενισχύσεις και κρατάει μικρό καλάθι περί μειώσεων φόρων δεν αποθαρρύνει τη συζήτηση για φορολογικά κίνητρα, με τη μείωση του ΦΠΑ να μπαίνει ψηλά στην ατζέντα επιχειρηματικών φορέων. Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ αναφέρεται στα βασικά αιτήματα κλάδων όπως π.χ. η εστίαση, ως βασικό μέτρο ελάφρυνσης το οποίο θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα στις ανατιμήσεις. Ωστόσο υπάρχει ισχυρός αντίλογος από την πλευρά της κυβέρνησης, λόγω της πίεσης στα δημοσιονομικά περιθώρια, της φοροδιαφυγής και της πολυπλοκότητας που ενέχει μια τέτοια απόφαση, ενόψει μάλιστα των νέων υποχρεώσεων που δημιουργούν τα μέτρα στήριξης πληττόμενων ΚΑΔ στην εστίαση και οι ενεργειακές ενισχύσεις, που θα έχουν διάρκεια ανάλογα με την ένταση της κρίσης. Επίσης, καθώς οι όποιες φορολογικές παρεμβάσεις απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις πριν τις 25 του μήνα που είναι προγραμματισμένες οι σχετικές επαφές στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης.
Πάντως τα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μεταφορικά έχουν εξαντληθεί, όπως διαμηνύουν επιχειρηματικοί φορείς τονίζοντας ότι για μεγάλο μέρος της αγοράς τα λειτουργικά κόστη είναι δυσβάστακτα. Υπό αυτή την έννοια το νέο πακέτο στήριξης ύψους 395 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, περιλαμβάνει μεν αυτή τη φορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά δεν φαίνεται να αποτελεί ισχυρό αντίβαρο για να αναθεωρηθούν δρομολογημένες αυξήσεις, ειδικά μετά τον Ιανουάριο. Παρόλαυτά αναγνωρίζεται ως «ανακουφιστικό» το γεγονός ότι θα μειωθεί το επιπλέον ενεργειακό κόστος μέχρι και στο 50% ανάλογα με τη φύση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Αναγνωρίζεται επίσης το γεγονός ότι παρά τις δημοσιονομικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα έχουν διατεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μαζί με το νέο πακέτο, σχεδόν 1,7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας έκρηξης στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό που επισημαίνουν πάντως οι επιχειρήσεις είναι ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο πολλαπλών κρίσεων. Έτσι, για να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας αλλά και για να μην μεταφέρουν το επιπλέον κόστος παραγωγής στις τιμές των προϊόντων χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη.