Αναβάθμισε την Ελλάδα ο Fitch
- 23/05/2014, 08:51
- SHARE
«Υπεραπόδοση» η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος - Πιθανό το σενάριο πρόωρων εκλογών αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.
Την αναβάθμιση του ελληνικού κρατικού αξιόχρεου από «B-» σε «B», με σταθερές προοπτικές (stable outlook) αλλά και της «οροφής χώρας» (country ceiling) από «Β+» σε «ΒΒ», ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.
Και τούτο, επικαλούμενος την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, κάτι που αποτελούσε στόχο-κλειδί του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και που συνιστά «υπεραπόδοση».
Ειδικότερα, σημειώνει πως με βάση τα προσαρμοσμένα στοιχεία καταγράφεται πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την πιο δύσκολη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής της και αναμένεται να επιτύχει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ.
Ο οίκος αναφέρει επίσης στην αιτιολόγησή του ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί και ότι υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές επιλογές για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15. Ο Fitch τονίζει ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και στηρίζουν τη βασική πρόβλεψή του ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015. Σημειώνει, επίσης, ο Fitch ότι η Ελλάδα σημείωσε το 2013 για πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία.
Οι παράγοντες που θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι, σύμφωνα με τον Fitch, μία ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης που θα στηρίζει τη βασική πρόβλεψη του οίκου για διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% του ΑΕΠ, η πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μία επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας με πρόσβαση στις αγορές με προσιτά επιτόκια και η ελάφρυνση του χρέους όσον αφορά τα δάνεια από τον επίσημο τομέα (OSI) με όρους που θα βελτιώνουν σημαντικά τις μακροχρόνιες δυναμικές του δημόσιου χρέους.
Η Fitch επισημαίνει ότι η μείωση του ελλείμματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια που η Ελλάδα έχει υιοθετήσει δυο προγράμματα ήταν εξαιρετική. Εξαιρουμένης της στήριξης των τραπεζών ο όρος έλλειμμα/ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 14 μονάδες βάσης. Εκτιμά παράλληλα ότι με το δυσκολότερο μέρος της προσαρμογής να έχει πλέον περάσει η αξιολόγηση της χώρας καθίσταται όλο και λιγότερο “ευαίσθητη” σε ό,τι αφορά τυχόν πολιτικές κρίσεις.
Παρ΄ όλ΄ αυτά υπογραμμίζει ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό. Εκτιμά ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών στο α΄ τρίμηνο του 2015 είναι πολύ πιθανό, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμβούν κι εντός του τρέχοντος έτους. Αναφέρει παράλληλα ότι αν και δεν είναι το βασικό της σενάριο, υπάρχει το ρίσκο η επόμενη κυβέρνηση να είναι λιγότερο υποστηρικτική σε σχέση με την τρέχουσα όσον αφορά τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Διαβάστε ακόμη: