Αναβάθμιση ΜμΕ: Στο «μενού» του Υπουργικού, μαζί με κατευθυντήριες

Αναβάθμιση ΜμΕ: Στο «μενού» του Υπουργικού, μαζί με κατευθυντήριες
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Τρίτη 30 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατευθυντήριες οδηγίες και ν/σ με κίνητρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες παρουσιάζονται στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη και τις επαφές με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας, ο πρωθυπουργός ηγείται σήμερα υπουργικού συμβουλίου όπου τίθενται οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, με φόντο την 88η ΔΕΘ ενώ παρουσιάζεται νομοσχέδιο με αναπτυξιακά κίνητρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα, σε μια πρόγευση της ομιλίας του στις 7 Σεπτεμβρίου, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες τη λειτουργία του μετρό της συμπρωτεύουσας στις 30 Νοεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα ενώ -όπως είπε-, πριν τις εκλογές του 2027 θα παραδοθεί το FlyOver. Σήμερα επαναλαμβάνει τις κατευθυντήριες οδηγίες στα κυβερνητικά στελέχη, τις οποίες αναμένεται να συνοψίσει κατά την επίσημη ομιλία του και την συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, 7 και 8 Σεπτεμβρίου, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που προωθεί, από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, μέχρι την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την βελτίωση της καθημερινότητας και το στεγαστικό.

Στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου τίθεται επίσης αφενός η ενημέρωση για την πορεία απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και αφετέρου το νομοθετικό έργο ενόψει νομοσχεδίων όπως του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενδοοικογενειακή βία, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και κυρίως του νομοσχεδίου για τα κίνητρα προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, ικανών να προσελκύσουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν περαιτέρω ενώ αναπτυξιακά κίνητρα θεσπίζονται και προς ελεύθερους επαγγελματίες που θα συνεισφέρουν σε αυτό το στόχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζουν τα φορολογικά κίνητρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Προβλέπονται μεταξύ άλλων κίνητρα για χρηματοδότηση από την κεφαλαιαγορά μέσω εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, σε συνδυασμό με φοροελαφρύνσεις. Προωθούνται επίσης κίνητρα για την ένταξη μικρών επιχειρήσεων στην αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας ενώ επιδοτούνται δαπάνες για καινοτομία και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να εξελίξει τον νόμο 4935/2022 που θέσπιζε κίνητρα για τον μετασχηματισμό και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, όπως η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία για 9 έτη, που δεν απέφερε ωστόσο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Πλέον προβλέπονται κίνητρα με μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και αυξημένες αποσβέσεις άνω του 100% της δαπάνης για μικρές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη βιομηχανική καινοτομία. Στόχος είναι επίσης να περιοριστεί το χάσμα ψηφιακής ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να επιταχυνθεί η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μ.ο.. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Digital Economy and Society Index-DESI, που παρακολουθεί τις ψηφιακές επιδόσεις των κρατών-μελών της ΕΕ-27, το 2023 μόλις το 43,3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα (έναντι 57,7% ευρωπαϊκού μ.ο.) παρουσίαζε τουλάχιστον το βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 24η θέση. Επίσης, 18,2% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων πραγματοποίησαν πωλήσεις μέσω διαδικτύου το 2023 (έναντι 19,1% στην ΕΕ-27), επίδοση που κατατάσσει τη χώρα μας στην 16η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης. Τέλος σημειώνεται ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έναντι 12% στην ΕΕ-27.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: