Αναζητούνται πολιτικά καύσιμα για ένα δύσκολο χειμώνα

Αναζητούνται πολιτικά καύσιμα για ένα δύσκολο χειμώνα
Images of the Greek parliament that used to be the Old Royal Palace, overlooking Syntagma Square, Athens, Greece, on 16 November 2017. Completed in 1843 it has been the home of the Greek parliament since 1934. Greek flag flying on the building. The iconic solideisr in their uniforms guarding the building and the Tomb of the Unknown Solider are called Evzones (Parliament House guards) and they are marching every half hour. There is also the famous Changing of the Guard ceremony taking place there every day. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει εμπεδώσει σε μεγάλο βαθμό το πώς η κοινωνία αντιμετωπίζει την παρούσα πολιτική συγκυρία.

Δημοσκοπήσεις δεν γίνονται τον Αύγουστο αν και η πολιτική πιάτσα αντιλαμβάνεται τον παλμό της κοινωνίας μέσα στο καλοκαίρι ακόμη και σε μπιτς μπαρ ή ταβέρνες. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει εμπεδώσει σε μεγάλο βαθμό το πώς η κοινωνία αντιμετωπίζει την παρούσα πολιτική συγκυρία: υπάρχει αποσυσπείρωση απέναντι στην κυβέρνηση, κυρίως λόγω του μεγάλου κύματος ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά αλλά και παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης στην αντιπολίτευση.

Όσο διαφαίνεται ένα μονοπολικό πολιτικό σύστημα με κόμματα-δορυφόρους γύρω από τη ΝΔ του Μητσοτάκη, τόσο η εικόνα αποστροφής θα ενισχύεται. Άρα πολλά θα κριθούν μέσα στο φθινόπωρο από τις διεργασίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης: στον μεν ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα διάλυσης επιτείνεται, με τον Κασσελάκη να επιδιώκει την πλήρη μετάλλαξη του κόμματος και την τελική επικράτηση απέναντι σε όλη την παλιά φρουρά, ενώ στο ΠΑΣΟΚ η εσωκομματική διαδικασία – που πάντως δεν δείχνει μέχρι στιγμής να συγκινεί πολλούς – θα απαντήσει στο ερώτημα του εάν θα καταφέρει το άλλοτε κραταιό κόμμα της μεταπολίτευσης να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο εξουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό αυτή την έννοια οι εξελίξεις στις αρχές Οκτωβρίου, τόσο στο καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ θα δείξουν το εάν υπάρχουν πολιτικά καύσιμα στην αντιπολίτευση, ώστε να καταφέρει να ισορροπήσει το πολιτικό σκηνικό. Στην κυβέρνηση θα προτιμούσαν ίσως τη διαίωνιση αυτής της κατάστασης, έστω κι αν η διατήρησή της προκαλεί αποστροφή στους πολίτες αλλά και φαινόμενα αλαζονείας και χαλαρότητας στα στελέχη της. Στο τέλος της ημέρας όμως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως οι πρωτοβουλίες αφορούν κυρίως τους ίδιους: το εάν δηλαδή θα καταφέρουν να πείσουν την ευρύτερη κοινωνική συμμαχία που εξέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη δυο φορές στην Πρωθυπουργία, ότι διαθέτουν τη βούληση για αλλαγές, για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, για καινοτόμες λύσεις απέναντι σε δύσκολες απειλές. Η φοβικότητα είναι κακός σύμβουλος στην πολιτική και οι ψηφοφόροι διασθαίνονται το πότε μια πολιτική ομάδα μπορεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Στο τέλος της φετινής χρονιάς κι αφού το νέο περιβάλλον έχει διαμορφωθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του και για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το γεγονός πως η εκλογή του ανωτάτου πολιτειακού αξιώματος έχει αποσυνδεθεί από την διάλυση της Βουλής δεν αναιρεί τους πολιτικούς συμβολισμούς που προκαλεί η επιλογή του προσώπου αλλά και η ψήφισή του από έναν αριθμό κομμάτων. Θα μπορούσε να είναι και τροχοδεικτική του τρόπου με τον οποίο τα κόμματα βλέπουν το μέλλον των κυβερνητικών συνεργασιών όταν κλείσει ο κύκλος της παρούσας κυβέρνησης. Ωστόσο στην πολιτική όλα είναι ρευστά και κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις σε βάθος τριετίας. Το μόνο σίγουρο, βάσει και των καλοκαιρινών συζητήσεων στα μπιτς μπαρ και στις ταβέρνες, είναι πως μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: