Aνδρέας Παπαμιμίκος: Η κρουαζιέρα μοχλός ανάπτυξης και κομμάτι της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης
- 20/02/2022, 11:20
- SHARE
*Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος είναι δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη
Μπορείτε να σκεφτείτε ένα λιμάνι της χώρας από το οποίο ο επισκέπτης κρουαζιέρας έχει τη δυνατότητα να είναι κυριολεκτικά με τα πόδια στο κέντρο της; Ναι, αναφέρομαι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Και ναι, η κρουαζιέρα μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό τουριστικής ανάπτυξης για τη πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Γιατί πολύ απλά όταν ένα κρουαζιερόπλοιο καταπλέει στο λιμάνι τότε, απασχολούνται δεκάδες διαφορετικοί επαγγελματίες. Από τους επιχειρηματίες της εστίασης και τους εργαζόμενους τους μέχρι τους εμπόρους και όσους νοικιάζουν αυτοκίνητα. Αυτές οι δαπάνες περνούν απευθείας στην πραγματική οικονομία, δίνοντας οξυγόνο στην κοινωνία.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι “home port” και αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δυναμική αυτή, καθώς ο επιβάτης homeporting έρχεται ως είθισται νωρίτερα από το ταξίδι του και άρα ξοδεύει περισσότερα για τη διασκέδασή του και τη διαμονή του. Επιπλέον, η διασύνδεσή του νέου λιμανιού με τον σύγχρονο διεθνή αερολιμένα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η γεωγραφική θέση της πόλης, η εκτεταμένη ακτογραμμή της Χαλκιδικής, η φυσική ομορφιά της Μακεδονίας, με τα αποθέματα ιστορικού πλούτου και πολιτιστικής κληρονομίας δημιουργούν ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν για κάθε επισκέπτη.
Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, πολιτιστικές διαδρομές της Θεσσαλονίκης συνιστούν μοναδική πολυτέλεια για κάθε επισκέπτη κρουαζιέρας. Ήδη, τα πρώτα δεδομένα μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι.
Οι προσεγγίσεις πλοίων καταγράφουν αύξηση πάνω από 200% σε σχέση με πέρσι, από πολλές και σημαντικές εταιρείες, ενώ το πρώτο κρουαζιερόπλοιο έφτασε στο λιμάνι στις 5 Φεβρουαρίου, πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να δημιουργήσουμε μια νέα τουριστική εμπειρία που θα φέρει έσοδα και νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η πόλη.
Η Πολιτεία, οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να το δουν οραματικά και μακροπρόθεσμα. Ως ένα project βιώσιμο και αναπτυξιακό που θα αποτελέσει το δικό του διακριτό κομμάτι στην εξωστρεφή ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη Διεθνή Έκθεση Κρουαζιέρας 6 στους 10 επιβάτες κρουαζιέρας έχουν επιστρέψει σε προορισμό που αρχικά επισκέφθηκαν με κρουαζιέρα. Τι πιο σημαντικό για μια πόλη να μπορεί να φέρνει ξανά και ξανά, τους ταξιδιώτες της.
Ας το δούμε λοιπόν σοβαρά και πρακτικά.
Με τη συνεργασία όλων των θεσμών και των επιχειρήσεων ώστε να επιτευχθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τη στήριξη των υποδομών, με λιγότερη γραφειοκρατία και δυναμικά κίνητρα σε όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν, μπορούμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη το λιμάνι της κρουαζιέρας.