Άνευ προηγουμένου η ύφεση στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο του 2020
- 17/04/2020, 14:35
- SHARE
Άνευ προηγουμένου ήταν το αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην κινεζική οικονομία.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, στο πρώτο τρίμηνο του 2020, η οικονομία της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 6,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Αν και η πτώση είναι μικρότερη, από αυτήν που προέβλεπε ομάδα αναλυτών, που συμμετείχαν σε έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου (-8,2%), πρόκειται μολαταύτα για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της Κίνας, αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η Κίνα έχει να καταγράψει συρρίκνωση του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση από το 1976.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι υπεύθυνες για το 34% των αγορών των εξαγωγών της Κίνας, επομένως η «ανάρρωση» της Κίνας από τον κορωνοϊό αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα από αυτή των δύο ηπείρων. Με το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ να βρίσκεται ακόμα σε καραντίνα, η πτώση είναι πιθανό να επεκταθεί και στο δεύτερο τρίμηνο.
Υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει το Πεκίνο για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.
Για τον υπόλοιπο χρόνο, το Πεκίνο θα ανησυχεί κυρίως για τα ποσοστά ανεργίας, αναφέρει ο οικονομολόγος Tommy Wu, της Oxford Economics. Επίσημα στοιχεία για τον Μάρτιο έδειξαν ότι τα εγχώρια ποσοστά ανεργίας έφτασαν στο 5,9% και όπως αναφέρει, η ανεργία ήταν «σε γενικά επίπεδα σταθερή» στο πρώτο τρίμηνο, παρά το ότι περίπου 460.000 εταιρείες έχουν ήδη κλείσει φέτος.
Ο Wu χαρακτήρισε το εν λόγω ποσοστό ανεργίας αξιοσημείωτο και αναρωτήθηκε αν τα στοιχεία, τα οποία βασίζονται σε κρατική έρευνα κα έχουν κυμανθεί μεταξύ 4-5% για χρόνια, είναι αντιπροσωπευτικά του του εργατικού δυναμικού. Αναμένει ότι η κυβέρνηση θα μοιράσει περισσότερες επιδοτήσεις μισθών σε εργοδότες προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
«Περιμένω ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης θα είναι να διατηρήσει την απασχόληση σε υψηλά επίπεδα, να στηρίξει την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και να μεριμνήσει σχετικά με την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο Wu.