Ανεργία στην Ελλάδα: Από τους μακροχρόνιας ανέργους στις γυναίκες, οι αρνητικές πρωτιές στην ΕΕ

Ανεργία στην Ελλάδα: Από τους μακροχρόνιας ανέργους στις γυναίκες, οι αρνητικές πρωτιές στην ΕΕ
Photo: DALL•E
Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας για τα άτομα ηλικίας 15-74 ετών σε διάφορους βαθμούς αστικοποίησης.

Μια σειρά αρνητικών πρωτιών καταγράφει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με ποιητικούς δείκτες της ανεργίας.

Σύμφωνα με την Eurostat και με βάση στοιχεία που αφορούν το 2023, η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της ΕΕ προς τις γυναίκες και τους μακροχρόνιας άνεργους.

Για τις γυναίκες, η Ελλάδα κατέγραψε τη σημαντικότερη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, με ποσοστό ανεργίας 14,3% για τις γυναίκες έναντι 8,5% για τους άνδρες (διαφορά 5,8%). Στο σύνολο της ΕΕ, η αντίστοιχη διαφορά ήταν στο 0,8%.

Πέντε χώρες της ΕΕ κατέγραψαν σχεδόν ίσα ποσοστά ανεργίας για άνδρες και γυναίκες με διαφορά 0,1% στην Κύπρο, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Πολωνία.

Η αστικοποίηση της ανεργίας

Ακόμα, η Ελλάδα κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας για τα άτομα ηλικίας 15-74 ετών σε διάφορους βαθμούς αστικοποίησης.

Στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Κροατία, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο, το ποσοστό ανεργίας για τους κατοίκους των πόλεων και των προαστίων ξεπέρασε εκείνο των κατοίκων τόσο των πόλεων όσο και των αγροτικών περιοχών.

Κορυφή στην ανεργία των νέων

Σχετικά με το ποσοστό ανεργίας στους νέους (15 με 29 ετών), η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση της ΕΕ, με 21,8%.

Αντίθετα, ποσοστό 2,4% εμφάνισε η Τσεχία.

Μακροχρόνια άνεργοι

Η χώρα εμφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό και στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων (12 μήνες και άνω χωρίς εργασία).

Η Ελλάδα εμφάνισε ποσοστό 6,2%, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 4,3%.

Για το ποσοστό ανεργίας 24 μηνών και άνω, η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση της ΕΕ, με 37,9%, πίσω μόνο από τη Σλοβακία (46,5%).

Αντίθετα, λιγότερο από το 10% των ανέργων στη Δανία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Εσθονία βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: